Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Grote broer draait je een loer?

#Nieuws #Online risico's #Techniek

Geplaatst op 1 november 2018

Ik heb dat andere boek gelezen. Ik vond Animal Farm veel leuker. Dat leek heel erg op de situatie in de Sovjet Unie, waarbij het uiterlijk van kameraad Brezjnev natuurlijk ook hielp. Het boek 1984 van George Orwell heeft daartegenover een veel beklemmender sfeer. Een overheid die heel het volk in de smiezen heeft. En een sfeer die tijdens het lezen nog sterker naar voren komt. Juist dat is waar velen van ons bang voor zijn. Een Vadertje Staat die helemaal niet meer lief is en het goede met je voor heeft. Ik denk alleen maar aan alle onrust rond de zogenaamde sleepwet en het hele gedoe rondom privacy.

Maar stel je nu eens voor dat ze jou vragen om voor je land te regelen dat iedereen in de gaten gehouden wordt. Waar zou jij beginnen? En hoe pak je dat aan? Dan wil je dat toch alleen maar doen in een klein land met weinig inwoners. Maar nee hoor, in het echt hebben we het hier bijvoorbeeld over China.

China is een groot land waar ongeveer een tiende deel van de wereldbevolking woont. De uitdagingen van de overheid daar zijn erg groot. Men wil geen onrust in het land. Daarom proberen ze binnenlands rust af te dwingen. Naar het buitenland toe wil men de toegang tot de internationale markt open houden en tegelijkertijd de Chinese belangen veilig stellen. Het doel heiligt dan vaak de middelen. Binnenlands wil men het volk rustig houden door het gedrag te beïnvloeden en men wil strak de hand houden in de informatiestromen.

In China heb je de echte big brother die je in de gaten houdt. Heel veel camera’s leggen vast wat je doet en heel veel computers analyseren de beelden daarvan. Ze gebruiken daar een gezichtsherkenningstechniek voor. Van iedereen wordt een soort karma bijgehouden.De partij bepaalt aan de hand van jouw puntenscore of je wel of niet iets mag. Zwaai maar naar je privacy…

Maar wat ons als de filteraar van Nederland intrigeert is dat andere controle apparaat van China: de nieuwe Chinese Muur. Een firewall is een computer waarop je precies bepaalt wat allemaal wel en wat niet mag. Normaal heb je een firewall om jouw computers te beschermen tegen dreigingen van buiten. Ook jouw modem heeft een firewall. Vroeger liet de firewall alles wat vanuit je huis naar buiten ging door en werd iets alleen geblokkeerd als het van buiten naar binnen wilde. Nu is het beter geregeld: de firewall ziet wat je wilt en regelt ook het verkeer naar buiten toe. Op deze manier heb je meer grip en bepaal jij wat er allemaal gebeurt.

De overheid in China wil ook graag precies regelen wat er van binnen naar buiten gaat. En dat doen ze onder andere met een firewall. Zoals ze vroeger de Grote Muur hadden om de barbaren buiten te houden, hebben ze nu dus ook een Great Firewall. Deze is onderdeel van een groter project, het Golden Shield Project. De politiek van de Chinese Volksrepubliek is om economische groei mogelijk te maken zonder Westerse ideeën binnen te laten. Deng Xiaoping zei in de jaren tachtig al dat je moet uitkijken: een open raam laat naast frisse lucht ook vliegen binnen.

Hoe doen ze dat? Voorkomen is beter dan genezen, denken ze in de partij. Bedrijven worden daarom sterk ontmoedigd om onverantwoord bezig te zijn. Wat dat precies is wordt nooit heel erg duidelijk en daarom proberen de bedrijven ver van het randje te blijven. De mensen in het land worden daarnaast gestimuleerd om eigen Chinese sites en apps te gebruiken. Er zijn daarom allerlei alternatieven voor Westerse dingen. Je hebt bijvoorbeeld Weibo, Taobao, Youku en Baidu als alternatieven voor Twitter, Ebay, Youtube en Google. Ook de buitenlandse invloeden worden ontmoedigd door bijvoorbeeld de veilige app stores onbereikbaar te maken en te vervangen door onveilige. Maar wacht even, waarom iets veiligs vervangen door iets onveiligs? De originele playstore of appstore is veilig omdat jouw telefoon precies weet of het veilig is om daarvandaan apps te installeren. Ook zorgen Google en Apple ervoor dat er controle is op de aangeboden apps. Hiermee wordt heel veel malware en phishing voorkomen. Een spel als bijvoorbeeld Fortnite wordt niet in de veilige stores aangeboden en dat heeft er al voor gezorgd dat er malware verspreid is. Maar waarom dan wel een onveilige appstore? Omdat de Chinese overheid de bedrijven afdwingt dat zij een dikke vinger in de pap mogen hebben.

De Grote Firewall werkt zelf met drie principes. In de eerste plaats gebruiken ze een URL filter, waarmee websites wel of niet door gelaten worden. Daarnaast blokkeren ze op een slimme manier het omzeilen van de censuur door het gebruik van een vpn onmogelijk te maken of te beperken. Dat doen ze behoorlijk slim. Wanneer je normaal een VPN verbinding maakt praat jouw computer in een bepaald patroon met de server om de verbinding op te zetten. Juist dat patroon wordt gezien en vervolgens de server geblokkeerd. Alleen toegestane VPNs werken, maar ik twijfel zelf of ze dan wel veilig zijn. Deze beide systemen werken via kunstmatige intelligentie en maken de Grote Firewall zelflerend. Maar niet alles gaat vanzelf. De Chinese overheid heeft een enorme hoeveelheid mensen in dienst om dit censureren mogelijk te maken. Een laatste truc om alles in de hand te houden is iets wat je bij hackers wel tegen komt, die we DNS-vergiftiging noemen.

Is China het enige land? Nee, er zijn er meer. Ook nette landen als de Verenigde Staten en Engeland zijn hier mee bezig, maar dan om misstanden te voorkomen. Maar het zijn vooral totalitaire regimes die het gebruiken tegen hun eigen bevolking.

Hoe kan je jezelf hier tegen beschermen als je bijvoorbeeld op reis gaat? Dat is bijna niet te doen. Maar het belangrijkste met dit soort risico’s is de bewustwording. Wees je bewust van jouw persoonlijke en zakelijke risico’s. Zorg voor een veilige communicatie met het thuisfront. En voorkom dat jouw bedrijfsgeheimen in verkeerde handen vallen. Het is veiliger om even over dingen te bellen, dan om documenten via internet te raadplegen of bij je te hebben. Wat ook handig is om met een soort code taal te werken, de Chinezen zelf zijn daar erg goed in. Maar hou er rekening mee dat een overheid altijd toegang heeft tot jouw belgedrag en ook je SMSjes mee kan lezen en kan zien waar je bent.

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.