Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

De onverwachte grote schoonmaak

#Techniek

Geplaatst op 22 mei 2018

Alles kwijt. Door een virus, door een foutje, door verouderde software. Wat nu?
Soms ruimt het ook gewoon lekker op. Al die oude dingen weg. Een soort onbedoelde voorjaarsschoonmaak. Maar wat als het nu je foto’s waren. Of de scriptie die bijna klaar was. Met nadruk op de verleden tijd. Er zijn dingen in het leven die nooit wat mogen kosten, totdat je ze nodig hebt. En dan maakt het meteen niet meer uit wat het kost. Ik heb dat al verschillende malen mee gemaakt.

Ik wil een back-up
Oke, je bent overtuigd en wilt nu wel een back-up gaan maken. Maar waar moet je beginnen en wat is dan belangrijk? Eerst moet je op één vraag antwoord geven en als tweede stap moet je een les ter harte nemen. De vraag is: wat wil je back-uppen? Veel mensen zijn al gerustgesteld als de back-up software zegt dat de back-up gelukt is. Maar heb je dan wel allemaal wat je wilt beschermen en werkt het back-uppen wel echt goed? De les is: “Het maakt niet uit of je een back-up maakt. Het gaat er om of je de gegevens terug kunt krijgen.”

Een simpele vraag…
De vraag “wat wil je back-uppen” lijkt eenvoudig. Maar de meeste mensen weten niet wat belangrijk is en al helemaal niet waar dat dan staat. Tegenwoordig met al die cloud-dingen en virtuele locaties is het ook niet makkelijker geworden. Toch moet iedereen hier echt zelf het antwoord op geven. Een eerste begin is al je foto’s, documenten en e-mailgegevens (berichten en contactpersonen). Maar misschien heb je wel speciale software met belangrijke gegevens of zelfgemaakte filmpjes van je gezin. Dat zou ik dan ook maar in de back-up meenemen. En kijk goed waar iets opgeslagen is. Dat is vaak te ontdekken door bijvoorbeeld er rechts op te klikken en naar de eigenschappen te kijken. Als je Windows gebruikt heb je mappen onder “Deze PC” voor afbeeldingen, muziek, video’s en documenten. Als je daar de eigenschappen van bekijkt zie je achter “Locatie:” waar het precies staat.

En hoe lang dan?
Hoe lang wil je iets bewaren? Dat is ook zo’n lastige vraag. Maar daarmee wordt nog iets duidelijk. Met een goede back-up is het mogelijk om met je bestanden terug in de tijd te gaan. Bijvoorbeeld: Ik heb in mijn stageverslag eergisteren een fout gemaakt. De inhoud klopt nu helemaal niet meer. Help, ik wil terug naar de versie van vorige week. Ah, kijk! Nu is het erg handig om naar een oudere versie te kunnen. Wanneer je alleen maar een synchronisatie naar de cloud hebt, kan dat niet. Wanneer je er achter komt dat je sinds vrijdag een cryptolocker-virus actief hebt, die al je bestanden aan het verminken is, dan wil je ook echt naar de bestanden van donderdag terug.

Waar naartoe?
Een goede back-up kost altijd geld. Er is betrouwbare schijfruimte nodig en ook aanvullende dingen als: een vlotte verbinding, software en controlemogelijkheden. Je wilt weten of de back-up goed gaat en natuurlijk ook als er iets niet goed gaat. Als je een goede verbinding hebt en er ook wat verstand van hebt, kan een back-up naar de cloud een goede optie zijn. Zoek dan eerst goed uit wat de kosten en de mogelijkheden zijn. En ook of je het in Europa wilt hebben of in Amerika. Een verstandige mogelijkheid is het gebruik van een goede NAS. Een NAS is een doosje met één of meerdere harde schijven erin die je aansluit op je netwerk/modem. Sommige zijn uitgerust met erg complete en goed werkende software voor allerlei handige zaken, waaronder een back-up. Zorg er wel voor dat je NAS niet vlak bij je computer staat, zodat je bij brand meer kans hebt je data nog te redden. De back-up op de NAS is ook handig als je een nieuwe laptop hebt. Je kan dan je bestanden weer snel op je laptop krijgen. Een goede leverancier (van zowel een NAS als de cloud) heeft altijd duidelijke uitleg op zijn website hoe je bepaalde dingen eenvoudig kunt doen, kijk daar naar voordat je iets koopt.

Te laat…
Ja, nu lees je deze blog te laat. Je bent er net achter gekomen dat je bestanden weg zijn. Of je merkt bij thuiskomst na je vakantie dat je geheugenkaartje met vakantiefoto’s onleesbaar is. Wat nu? Het makkelijkste is natuurlijk direct naar die kennis van je te gaan die zoveel met computers doet. Alleen heeft die misschien vandaag geen tijd. Of zin, dat kan natuurlijk ook zomaar.

Wat moet je nu doen?
Het belangrijkste is: blijf er van af. Je leest het goed: je moet van de schijf af blijven, er absoluut niet meer op werken. Vaak is er dan nog wat te redden. Ik kan natuurlijk een stappenplan geven, maar dat doe ik niet. Als het toch mis gaat, komen jullie bij mij klagen en dat wil ik niet. Maar als je een beetje met computers kunt werken, zoek dan eens naar Photorec.  Daar heb ik al heel wat kennissen en familieleden mee blij gemaakt. Zorg er wel voor dat je een lege USB disk hebt om de herstelde data naar toe te schrijven. En zorg er voor dat je tijd hebt en de PC waar je het op uitvoert niet in de slaapstand gaat tijdens het proces. Deze software kan erg lang bezig zijn met het zoeken en herstellen van een grote harde schijf. Dit kan wel een week duren. De kans is groot dat je de bestanden weer zo goed en zo kwaad als het gaat terug kunt krijgen. En daar gaat het om, toch? En, voor de nerds onder ons, als je Linux een beetje leuk vind en graag vrienden wilt maken, is deze software ook erg handig ;-)

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.