Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

De voordelen van glasvezel

#Techniek

Geplaatst op 16 december 2021

Glasvezel: langzaam maar zeker komt het overal. Een enorme verrijking, met glasvezel heb je razendsnel internet. Wat zijn nog meer voordelen van glasvezel?

6 voordelen van glasvezel

  1. Toekomstbestendig
  2. De afstand tot de wijkcentrale maakt niet uit
  3. De maximale bandbreedte is hoog
  4. Uploaden even snel als downloaden
  5. Zeer stabiele verbinding
  6. Beter voor het milieu

1. Toekomstbestendig

De techniek van glasvezel is toekomstbestendig, doordat het een zeer grote bandbreedte aan kan. DSL is uitgegroeid tot maximaal 100 Mbit/s in een ideale situatie. Glasvezel is nog vrij nieuw, maar biedt nu al in buitengebieden snelheden aan van 200/300 Mbit/s. In de toekomst kun je met glasvezel zonder problemen 400 Gbit/s krijgen. Daardoor heeft glasvezel betere groeipotentie.

2. De afstand tot de wijkcentrale maakt niet uit

Met glasvezel maakt de afstand tot de wijkcentrale (POP heet dat) niet uit. De snelheid blijft goed, ongeacht de afstand tot de POP. Als je verder dan 70 km van de POP woont, kan de snelheid wel minder worden. Maar in Nederland zal dat niet vaak voorkomen. Met DSL (ADSL of VDSL) is het zo dat hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe slechter de snelheid is.

3. De maximale bandbreedte is hoog

De bandbreedte van glasvezel is zeer hoog. Met één glasvezel kunnen al meer gegevens per seconde verstuurd worden dan dat er mogelijk is met een DSL-verbinding. Een DSL-verbinding zit met 1Gbit/s theoretisch aan de max. In de praktijk kom dit niet hoger uit dan 100Mbit/s. Dit komt omdat de stroomsignaaltjes natuurkundig niet sneller kunnen. Met glasvezel heb je lichtsignaaltjes. Daardoor gaat het versturen van gegevens letterlijk met de snelheid van het licht. Daarbij kun je met glasvezel meerdere kleurtjes in één vezel stoppen, waardoor je meerdere signalen tegelijk kan versturen. Nu al kunnen onderzoekers 319Terabit/seconde versturen over één enkele glasvezel. Dat is ongeveer 300.000 keer sneller dan de snelste DSL-verbinding. Hier heb je nu als klant thuis nog even niets aan, maar het geeft wel de enorme groeipotentie aan.

4. Uploaden even snel als downloaden

Met glasvezel gaat uploaden even snel als downloaden. Neem bijvoorbeeld vakantiefoto’s die je wilt uploaden naar een online album. Een normale foto is ongeveer 3Mb; als je die uploadt met een DSL 20Mb-verbinding (20 down en 1 up) dan doe je daar 24 seconden over. Met glasvezel 50Mb (50 down en 50 up) is diezelfde foto binnen een seconde weg. Bij één foto is dat niet zo’n punt, maar als je 500 foto’s in je fotoboek hebt… Ander voorbeeld: wil je een filmpje naar YouTube uploaden, dan is dat al gauw 300Mb. Bij VDSL 5Mb (uploadsnelheid) zit je dan op 8 minuten. Bij glas 50Mb heb je hetzelfde filmpje binnen 50 seconden geüpload. Je hebt overduidelijk dus veel meer upload-plezier!

5. Zeer stabiele verbinding

Een glasvezelverbinding is zeer stabiel. Je hebt geen last van invloeden van buitenaf. Die invloed kan bijvoorbeeld het internetgedrag van je buren zijn. Je hebt dus minder storingen.

6. Beter voor het milieu

Tot slot: glasvezel is ook nog eens beter voor het milieu. De kabels gaan niet roesten. En het kost minder energie dan DSL, zeker voor langere afstanden van de wijkcentrale.

Zijn er nadelen aan glasvezel?

  • De kabels zijn breekbaar. Bij het aansluiten van je modem moet je er dus goed op letten dat de kabel niet te krappe bochten maakt.
  • Het aanleggen is een kostbaar gebeuren. DSL gaat via de telefoonkabel en die ligt al in ieder huis. Vandaar dat je voor DSL meestal geen aanlegkosten hoeft te betalen. Voor glasvezel moet er gegraven worden, vergunningen worden aangevraagd, planningen gemaakt, kabels gekocht, en apparatuur geïnstalleerd worden. Tip: zijn er in jouw gemeente plannen om glasvezel aan te leggen? Meld je dan aan. Binnen de bepaalde aanlegperiode betaal je in de meeste gevallen geen extra kosten.
Over de auteur:

Jelte is 01110100 01100101 01100011 01101000 01101110 01100101 01110101 01110100, oftewel: techneut. Waar hij vroeger zijn dagen doorbracht in zijn vrachtwagen, zit hij tegenwoordig achter een toetsenbord. Door zijn dyslexie ziet hij dingen anders, en daardoor kan hij problemen op een andere manier oplossen. Ook daardoor heeft hij voor de blogs zijn eigen secretaresse: Hanneke.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

R.A. Steenbergen
19 april 2022 19:38

Er staat: "Dit komt omdat de stroomsignaaltjes natuurkundig niet sneller kunnen. Met glasvezel heb je lichtsignaaltjes. Daardoor gaat het versturen van gegevens letterlijk met de snelheid van het licht." Dit lijkt me een onjuiste vergelijking. Hoe het goed uit te leggen weet ik niet. Ik dacht dat elektriciteit (de genoemde 'stroomsignaaltjes') ook met de snelheid van het licht zou gaan. Na wat googelen blijkt dat in vacuüm zo te zijn, in koperkabel kan dat wat minder zijn, 90% of zo. Maar ook al zou het slechts 60% van de lichtsnelheid zijn, en glasvezel 100%, dan verklaart dat in elk geval niet het grote verschil in data-snelheid tussen koper en glasvezel.

Marnix de Munck
5 januari 2022 11:02

Nog wel een nadeel is de toegankelijkheid, als is dit natuurlijk tijdelijk vanwege de snelle uitrol. Ook zijn er op bepaalde plekken twee aanbieders die op dezelfde postcodes glasvezel aanleggen. Dan moet twee keer een afspraak met je gemaakt worden om de glasvezelkabels tot aan je woning aan te leggen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Stap over op glasvezel

Klaar voor de overstap naar glasvezel internet? Bekijk wat er beschikbaar is op jouw adres.

Bestel glasvezel