Wat is een browser?
Internetten doen we allemaal. We kunnen niet meer zonder. Even googelen voor een werkstuk, snel de site van de kerk checken voor het laatste gemeentenieuws en het laatste gebeurtenissen in de wereld vinden we op de site van de krant.
De browser
Maar hoe komt die site bij jou op het scherm van je laptop of je smartphone? Daarvoor gebruik je een browser. Een browser is de app of het programma dat het mogelijk maakt om het internet op te gaan en de websites laat zien zoals we ze zien.
Bekende browsers zijn Chrome (van Google), Edge (van Microsoft), Safari (van Apple) en Firefox (Mozilla). Een oude bekende is Internet Explorer (ook van Microsoft)
Gebruik
Als je internet opgaat begint het altijd met het openen van de app/het programma. Vervolgens zijn er twee opties. Je krijgt een startpagina, met daarop knoppen waarmee je snel op een bepaalde site komt. Of je komt op een pagina die je zelf hebt ingesteld, bijvoorbeeld de site van je werk of school. Vaak wordt ook gekozen om een zoekmachine als startpagina in te stellen, zoals google.nl
Zoeken
Een zoekmachine als startpagina is tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig. Elke browser heeft namelijk een adresbalk, waarmee je kan zoeken. Vroeger was de adresbalk alleen bedoeld om een hele site in te typen: www.kliksafe.nl of www.kanariepiet.com, maar tegenwoordig is vaak een woord intypen voldoende. Na een druk op enter verschijnt de resultaatpagina van de zoekmachine.
Extra’s
Er worden steeds meer functies aan een browser toegevoegd. Zo is het mogelijk om bladwijzers op te slaan. Dat betekent dat je bovenin je browser een snelkoppeling kan maken naar websites die je vaak bezoekt.
Andere bedrijven maken ook kleine programmaatjes voor in de browser. Die kleine programma’s heten extensies. Voorbeelden van extensies zijn een AdBlocker, die er voor zorgt dat advertenties op websites niet worden getoond en een Pop-upblocker, die er voor zorgt dat vervelende extra vensters niet openen.
Reageren?