Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een browser?

#Techniek

Geplaatst op 7 april 2022

Wat is een browser?

Internetten doen we allemaal. We kunnen niet meer zonder. Even googelen voor een werkstuk, snel de site van de kerk checken voor het laatste gemeentenieuws en het laatste gebeurtenissen in de wereld vinden we op de site van de krant.

De browser

Maar hoe komt die site bij jou op het scherm van je laptop of je smartphone? Daarvoor gebruik je een browser. Een browser is de app of het programma dat het mogelijk maakt om het internet op te gaan en de websites laat zien zoals we ze zien.
Bekende browsers zijn Chrome (van Google), Edge (van Microsoft), Safari (van Apple) en Firefox (Mozilla). Een oude bekende is Internet Explorer (ook van Microsoft)

Gebruik

Als je internet opgaat begint het altijd met het openen van de app/het programma. Vervolgens zijn er twee opties. Je krijgt een startpagina, met daarop knoppen waarmee je snel op een bepaalde site komt. Of je komt op een pagina die je zelf hebt ingesteld, bijvoorbeeld de site van je werk of school. Vaak wordt ook gekozen om een zoekmachine als startpagina in te stellen, zoals google.nl

Zoeken

Een zoekmachine als startpagina is tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig. Elke browser heeft namelijk een adresbalk, waarmee je kan zoeken. Vroeger was de adresbalk alleen bedoeld om een hele site in te typen: www.kliksafe.nl of www.kanariepiet.com, maar tegenwoordig is vaak een woord intypen voldoende. Na een druk op enter verschijnt de resultaatpagina van de zoekmachine.

Extra’s

Er worden steeds meer functies aan een browser toegevoegd. Zo is het mogelijk om bladwijzers op te slaan. Dat betekent dat je bovenin je browser een snelkoppeling kan maken naar websites die je vaak bezoekt.
Andere bedrijven maken ook kleine programmaatjes voor in de browser. Die kleine programma’s heten extensies. Voorbeelden van extensies zijn een AdBlocker, die er voor zorgt dat advertenties op websites niet worden getoond en een Pop-upblocker, die er voor zorgt dat vervelende extra vensters niet openen.  

Over de auteur:

Mart-Jaap is medewerker Service & Support sinds januari 2022. Is in z’n nopjes dat Kliksafe werkt op Apple. En doet niets liever dan lezen van een (e-)boek. Mart-Jaap wordt blij van een terrasje in de zon met een speciaal biertje. Maar heeft dat pas verdiend na een stevige wandeling langs strand of door het bos.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: