Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een firewall?

#Techniek

Geplaatst op 3 februari 2022

Een firewall; je hebt die term vast wel eens gehoord. Maar wat is het precies? Wall betekent muur, simpel gezegd: een muur die dingen tegenhoudt. Een firewall is een belangrijk onderdeel van veilig internet.

Wat is een firewall precies?

Een firewall is dus een muur die ervoor zorgt dat er geen verkeer zonder toestemming naar binnen -in je netwerk of pc- kan komen. Ofwel: een beschermmiddel om te voorkomen dat iemand ongewenst je netwerk of je computer binnendringt. Maar als een muur echt álles tegenhoudt, is dat wel superveilig - maar kom je daar zelf ook niet doorheen. Dus er moeten wel gaatjes in zitten. Grote of kleine gaten.

Welke soorten firewall zijn er?

Er zijn meerdere soorten. We behandelen twee soorten: een firewall voor je pc, en een firewall voor je netwerk.

Wat is een firewall voor je pc?

Een firewall is een programma op je pc dat alles wat binnen komt en naar buitengaat, monitort. Van alles wat je doet op je pc, maakt je pc kleine pakketjes. Ieder pakketje wordt verstuurd naar de server of waar dan heen (klopt dit). De firewall ziet en bekijkt elk pakketje: wat is dit? Bijna elke firewall is zo ingesteld, dat wat vanaf je pc naar buiten gaat, ook zo weer naar binnen mag. Maar wat binnenkomt, wordt geblokkeerd. Dat geldt voor e-mail, internet en elk programma dat je gebruikt.

Hoe werkt het?

Er komt een pakketje binnen. Voorbeeld: een e-mail met drie zinnen bestaat uit ongeveer drie pakketjes. Jouw pc zegt dan tegen de server: heb jij een nieuwe mail voor me? Of eigenlijk zegt je pc tegen de mailserver: heb jij een nieuw pakketje voor me? Dan gaat er een pakketje van binnen naar buiten. De firewall ziet dat pakketje binnenkomen. Hij doet twee dingen: 1) hij gaat een lijst met firewall-regels langs - wat wel en niet mag, en beslist: mag het pakketje naar buiten? En 2) hij moet zorgen dat het pakketje als antwoord terugkomt, en zet in de firewall-regels dat het mag. Dus hij screent het mailadres van binnenkomst en wat naar buiten gaat.

Een bezoek aan een internetpagina werkt net zo. Van binnen naar buiten gaat het altijd goed. Maar wat van buiten naar binnen komt, wordt allemaal gecontroleerd. Dus websites die niet deugen, van bijvoorbeeld hackers worden geblokkeerd.

Hoe weet een firewall wat fout is?

Er zijn standaardregels die een firewall gebruikt. Maar je moet een firewall ook opvoeden. Wat van binnen naar buiten gaat – gaat altijd goed dus. En het antwoord wat daarop terugkomt, mag er ook door. Van buiten naar binnen: alles wat ongevraagd naar binnen wil, wordt tegengehouden. Bijvoorbeeld iemand die een netwerk wil binnendringen. Of als je ‘Windows bestanden delen’ open hebt staan, en dat vanaf buitenaf bereikbaar is. Dan ben je namelijk binnen 30 seconden gehackt.

Hackers proberen voortdurend door firewalls te dringen. Ze gebruiken zogenaamde scriptkeys om het hele internet af te struinen naar openingen – daar helpt een firewall tegen.

Firewall op je netwerk

Een firewall op het netwerk doet hetzelfde, maar dan voor alle pc’s in je netwerk. De firewall voor het netwerk zit in je modem. Zo bescherm je je netwerk, zodat mensen vanaf internet of anderszins van buitenaf, niet op je netwerk kunnen komen. Maar je wil natuurlijk zelf wel bij je bestanden kunnen.

Hoe weet ik of ik een firewall heb?

Op elk modem staat standaard een firewall aan. Tenzij je hem zelf uitgezet hebt. En ook op bijna elke pc staat standaard een firewall aan.

Wat doet Kliksafe met een firewall?

  • In het modem van onze klanten is de firewall standaard ingeschakeld. Wij zorgen dat jouw pc daardoor veilig is.
  • Wij (afdeling NOC) krijgen eens per dag mailtjes van allerlei IP-adressen waarin een dienst openstaat van buitenaf. Mensen hebben dan zelf de firewall aangepast. Als het noodzakelijk of echt gevaarlijk is (bijvoorbeeld als ‘Bestanden delen’ open staat), dan mailen we de klant dat ze een actie moeten ondernemen. Wij hebben online veiligheid hoog in het vaandel staan. Als het nodig is, geven we de klant een passend advies (bijvoorbeeld om een VPN te maken).
Over de auteur:

Jelte is 01110100 01100101 01100011 01101000 01101110 01100101 01110101 01110100, oftewel: techneut. Waar hij vroeger zijn dagen doorbracht in zijn vrachtwagen, zit hij tegenwoordig achter een toetsenbord. Door zijn dyslexie ziet hij dingen anders, en daardoor kan hij problemen op een andere manier oplossen. Ook daardoor heeft hij voor de blogs zijn eigen secretaresse: Hanneke.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.