Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is glasvezel internet precies?

#Techniek

Geplaatst op 29 oktober 2020

Wat is glasvezel en hoe werkt het?

Glasvezel: je hoort en leest er steeds over. Internet via glasvezel, weer een dorp aangesloten op het glasvezelnetwerk, FttH enzo. Maar wat is glasvezel eigenlijk? En hoe werkt het? We leggen je in deze blog (simpel, anders snap ik het zelf niet) uit wat glasvezel precies is, hoe het werkt, de voordelen van glasvezel en wat glasvezel voor jou kan betekenen.

Wat is glasvezel internet precies?

Glasvezel is de naam van de techniek die gebruikt wordt voor een type internetverbinding. Glasvezel wordt inmiddels door heel Nederland aangelegd. Ooit had je de inbelverbinding, toen kreeg je ADSL en VDSL. En nu is er glasvezel. Glasvezel is de meest stabiele en snelste internetverbinding die er is. Het wordt gezien als de vervanger van uiteindelijk alle soorten internet.

De glasvezel zelf is een vezel, dun als een haar. Deze vezel is gemaakt van twee speciale soorten glas, die aan elkaar gesmolten zijn. Daardoor heb je een heel sterk ‘buisje’ van glas. In een glasvezelkabel zitten meerdere van deze buisjes. Door al die afzonderlijke buisjes gaan razendsnel laser- of lichtsignalen. De combinatie van al die unieke signalen door de glasvezelbuisjes zorgt voor data. En die data is internet. Jouw internet misschien wel.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Omdat deze lichtsignalen zo ontzettend snel verzonden worden door de glasvezelkabels, is ontdekt dat dit perfect geschikt is voor internet. Vonden we ooit ADSL al snel, via glas gaat het nog véél sneller. Glasvezelverbindingen worden ook aangelegd voor tv, of telefoonverbindingen. Maar omdat we met z’n allen steeds vaker en steeds meer internetten, is glasvezel een uitkomst. Voordeel is bijvoorbeeld dat de uploadsnelheid even groot is als de downloadsnelheid. Een filmpje op YouTube zetten, heb je dus net zo snel gedaan als een filmpje bekijken.

Hoe wordt glasvezel aangelegd?

Je hebt het vast wel eens gezien: de stoep ligt los en mannen zijn bezig met dikke (meestal oranje) kabels. Dat zijn de glasvezelkabels, die komen dus onder de grond te liggen. Daarna worden ze vanaf de straat naar je huis gebracht. Dat doen ze door met een speciale boor een smalle tunnel onder de tuin door te schieten naar je huis. Door die tunnel wordt de kabel getrokken. Bij je buitenmuur aangekomen, wordt er naar binnen geboord en voilà: je hebt glasvezel in huis. Nu moet er nog een speciaal glasvezelmodem worden aangesloten. Je sluit ergens een abonnement af en daarna kun je van glas gebruik maken.

Hoe werkt glasvezel?

Hiervoor vroeg ik collega Jelte. En die legt het als volgt uit.
Eigenlijk is het heel simpel:

  • Computers praten met elkaar door middel van bitjes. Een bitje is een 0 of een 1.
  • Met DSL gaat dat met stroom: je pakt een basisfrequentie, en dan ga je die frequentie iets versnellen (1) of vertragen (0).
  • Met glasvezel doe je hetzelfde: je doet een lichtje aan (1) of uit (0). En het leuke met glasvezel: je kunt met meerdere kleuren licht werken.
  • Dat knipperen gaat heel snel. En licht gaat met snelheid van licht. Dus één knippertje is in ongeveer 35ms van Rome, in Mountain View (California). Da’s 10.062km.

Wat is FttH?

De term FttH hoor of zie je waarschijnlijk ook als het om glasvezel gaat. De F is van Fiber, oftewel: glasvezel. tt is to the en H is van Home. Dus de glasvezelverbinding wordt doorgetrokken naar je huis.

Waarom kiezen voor glasvezel?

  • Met glasvezel heb je altijd een stabiele internetverbinding.
  • Uploadsnelheid even groot als downloadsnelheid.
  • Razendsnel internet!
  • Ook over grote afstanden: razendsnel internet.
  • Internet heeft een betere kwaliteit.

Of lees een deze blog over het verschil tussen adsl/vdsl en glasvezel

Ligt er glasvezel op mijn adres?

Waar ligt al glasvezel? Op deze kaart kun je zien waar in Nederland al glasvezel ligt. Je kunt je ook afvragen: wanneer krijg ik glasvezel? Als je dat wilt weten, dan kun je dat op deze pagina over glasvezel buitenaf checken.

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (3)

Robert
31 juli 2023 12:46

Dag H Rooij, Kliksafe levert glasvezelinternet via verschillende netwerken. Delta Netwerk en KPN Netwerk, om er twee te noemen. Via MijnKliksafe zie je het goedkoopste glasvezelaanbod voor je locatie. Telefonie is een los product, en neem je gewoon mee met de glasvezeloverstap. Ons verkoopteam kijkt ook graag mee: 0341 27 49 99.

H Rooij
28 juli 2023 15:43

M Wat is de goedkoopste optie, en zit daar telefoon er bij

E. Mussche
1 april 2022 15:22

Misschien ten overvloede, maar we hebben ons telefonisch reeds aangemeld. Zo niet goed doorgekomen dan alsnog bij deze aangemeld. In Staphorst de vorige maand.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Glasvezel Bestellen?

Ontdek ons aanbod op jouw adres. 

Bestel glasvezel
Deel dit bericht op: