Wat is wifi
Wifi is een naam voor draadloos netwerk en wordt gebruikt om apparaten draadloos te verbinden met het thuisnetwerk. Het internetmodem of router zendt een signaal uit door middel van radiogolven. Over dit signaal kunnen apparaten zoals je telefoon, gegevens verzenden en ontvangen. In deze blog meer over wifi.
Verschil wifi, WLAN en draadloos netwerk
Wifi, WLAN en draadloos netwerk/internet worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl hetzelfde bedoeld wordt. Een verschil is er eigenlijk niet, daarom worden de termen vaak door elkaar gebruikt. Hieronder een korte uitleg van de varianten.
Wifi
De afkorting wifi staat voor Wireless Fidelity. Wifi is een internationale standaard. Inmiddels gebruikt de apparatuur die Kliksafe levert, wifi 6 en er is zelfs al apparatuur op de markt met wifi 7. Elke nieuwe versie van de wifistandaard is een verbetering; bijvoorbeeld voor een stabielere verbinding of een hogere doorvoersnelheid.
Het logo van wifi heeft een certificering en mag niet zomaar gebruikt worden. De Wi-Fi Alliance heeft een aantal eisen voor het gebruik van dit logo vastgesteld. Leuk weetje: de grondleggers van wifi zijn Nederlanders: Cees Links en Vic Hayes.
Officieel spreek je wifi uit als ‘wai-fai’. In de volksmond is ‘wie-fie’ echter het meest gebruikt en ook geaccepteerd.
WLAN
WLAN staat voor Wireless Local Area Network. Letterlijk vertaald naar het Nederlands krijg je dan: draadloos lokaal gebied netwerk - kortom een lokaal draadloos netwerk.
Draadloos netwerk
Een netwerk is verbonden met kabels. Zoals de naam draadloos netwerk al suggereert, vervangt de wifi (radiogolven) de draad. Dit gaat specifiek over jouw lokale netwerk, van buitenaf tot aan je FRITZ!Box loopt het internet nog gewoon door kabels.
Hoe werkt wifi?
Wifi is een draadloze verbinding tussen je modem en alle andere apparaten in je netwerk thuis. Je modem (Kliksafe-klanten krijgen een FRITZ!Box-modem) zendt een draadloos (radio) signaal uit en de andere apparaten ‘plukken’ dat signaal uit de lucht. Zo zijn ze verbonden met het netwerk.
Vergelijk het met een steen in de vijver. Het modem is de steen die in de vijver plonst. De kringen in het water zijn de (radio)golven die worden uitgezonden. Naarmate je verder van de steen (het modem) bent, worden de golfjes zachter en de verbinding minder.
Wifi-frequenties
Je modem zendt twee netwerken uit (uit het voorbeeld, twee vijvers). Dat doet het modem op twee verschillende frequenties, 2,4 Ghz en 5 Ghz. Het grootste verschil tussen de twee is de snelheid. De 2,4 Ghz is langzamer, maar de kringen in de vijver komen verder. De 5 Ghz-frequentie is een stuk sneller, maar komt maar half zo ver.
De meeste moderne apparaten zullen met de 5 Ghz-frequentie verbinden zodra dat kan. Oudere apparaten of smarthome-apparatuur gebruiken vaak de 2.4 Ghz-frequentie, omdat dat voor de makers voordeliger is en dat soort apparaten vaak een vaste plaats in huis hebben - en niet per se de snelste verbinding nodig hebben. Als beide frequenties dezelfde naam en netwerksleutel hebben (wat standaard zo is), zullen de apparaten ongemerkt switchen tussen de frequenties, afhankelijk van de afstand tot de modem.
In de volgende blog lees je hoe je wifi-bereik netwerk in huis kunt verbeteren.
Reageren?