Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is wifi?

#Techniek

Geplaatst op 1 februari 2024

Wat is wifi

Wifi is een naam voor draadloos netwerk en wordt gebruikt om apparaten draadloos te verbinden met het thuisnetwerk. Het internetmodem of router zendt een signaal uit door middel van radiogolven. Over dit signaal kunnen apparaten zoals je telefoon, gegevens verzenden en ontvangen. In deze blog meer over wifi.

Verschil wifi, WLAN en draadloos netwerk

Wifi, WLAN en draadloos netwerk/internet worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl hetzelfde bedoeld wordt. Een verschil is er eigenlijk niet, daarom worden de termen vaak door elkaar gebruikt. Hieronder een korte uitleg van de varianten.

Wifi

De afkorting wifi staat voor Wireless Fidelity. Wifi is een internationale standaard. Inmiddels gebruikt de apparatuur die Kliksafe levert, wifi 6 en er is zelfs al apparatuur op de markt met wifi 7. Elke nieuwe versie van de wifistandaard is een verbetering; bijvoorbeeld voor een stabielere verbinding of een hogere doorvoersnelheid.

Our Brands | Wi-Fi AllianceHet logo van wifi heeft een certificering en mag niet zomaar gebruikt worden. De Wi-Fi Alliance heeft een aantal eisen voor het gebruik van dit logo vastgesteld. Leuk weetje: de grondleggers van wifi zijn Nederlanders: Cees Links en Vic Hayes.

Officieel spreek je wifi uit als ‘wai-fai’. In de volksmond is ‘wie-fie’ echter het meest gebruikt en ook geaccepteerd.

WLAN

WLAN staat voor Wireless Local Area Network. Letterlijk vertaald naar het Nederlands krijg je dan: draadloos lokaal gebied netwerk - kortom een lokaal draadloos netwerk.

Draadloos netwerk

Een netwerk is verbonden met kabels. Zoals de naam draadloos netwerk al suggereert, vervangt de wifi (radiogolven) de draad. Dit gaat specifiek over jouw lokale netwerk, van buitenaf tot aan je FRITZ!Box loopt het internet nog gewoon door kabels.

Hoe werkt wifi?

Wifi is een draadloze verbinding tussen je modem en alle andere apparaten in je netwerk thuis. Je modem (Kliksafe-klanten krijgen een FRITZ!Box-modem) zendt een draadloos (radio) signaal uit en de andere apparaten ‘plukken’ dat signaal uit de lucht. Zo zijn ze verbonden met het netwerk.

Vergelijk het met een steen in de vijver. Het modem is de steen die in de vijver plonst. De kringen in het water zijn de (radio)golven die worden uitgezonden. Naarmate je verder van de steen (het modem) bent, worden de golfjes zachter en de verbinding minder.

Wifi-frequenties

Je modem zendt twee netwerken uit (uit het voorbeeld, twee vijvers). Dat doet het modem op twee verschillende frequenties, 2,4 Ghz en 5 Ghz. Het grootste verschil tussen de twee is de snelheid. De 2,4 Ghz is langzamer, maar de kringen in de vijver komen verder. De 5 Ghz-frequentie is een stuk sneller, maar komt maar half zo ver. 

De meeste moderne apparaten zullen met de 5 Ghz-frequentie verbinden zodra dat kan. Oudere apparaten of smarthome-apparatuur gebruiken vaak de 2.4 Ghz-frequentie, omdat dat voor de makers voordeliger is en dat soort apparaten vaak een vaste plaats in huis hebben - en niet per se de snelste verbinding nodig hebben. Als beide frequenties dezelfde naam en netwerksleutel hebben (wat standaard zo is), zullen de apparaten ongemerkt switchen tussen de frequenties, afhankelijk van de afstand tot de modem. 

In de volgende blog lees je hoe je wifi-bereik netwerk in huis kunt verbeteren.

Over de auteur:

Mart-Jaap is medewerker Service & Support sinds januari 2022. Is in z’n nopjes dat Kliksafe werkt op Apple. En doet niets liever dan lezen van een (e-)boek. Mart-Jaap wordt blij van een terrasje in de zon met een speciaal biertje. Maar heeft dat pas verdiend na een stevige wandeling langs strand of door het bos.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.