Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Over mediaopvoeding

Mediaopvoeding

De afgelopen maanden hebben we in de nieuwsbrief steeds een enquête gezet over mediaopvoeding. Allereerst willen we jullie hartelijk bedanken voor alle input. 

De highlights:
– 74% zegt: de nieuwsbrief is interessant
– 65% van de ouders houdt zich zelf ook aan de schermregels thuis
– 90% van de kinderen heeft thuis regels over schermgebruik
– 53% zegt: ik gebruik mijn smartphone te veel
– 87,5% zegt: mediaopvoeding is moeilijk

En dat laatste, dat is ook gewoon zo. Daarom hier nog wat handige blogs met tips:
Wat is een internetchallenge?
Wanneer geef je je kind een telefoon?
Schermtijdregels: niet in bed en niet in bad
Ouders en tieners over elkaars smartphonegebruik
7 tips voor digitaal ouderschap

En we hebben er nog veel meer, lees hier al onze blogs over mediaopvoeding.

De laatste enquête: hoe sociaal ben jij?

In onze laatste enquête in deze serie vroegen we jullie: Wat vind je van onze nieuwsbrief? 19 mensen hebben ‘m ingevuld (bedankt!), en daarvan zei bijna 74%: ‘Interessant’. Tof! Anderen gaven aan dat ze hem eigenlijk niet echt lazen, of dat ze alleen de dingen die ze interessant vonden, lazen, en de rest overslaan.
Van de invullers gaf 90% aan dat ze ons nog niet volgen op social media! Dat is natuurlijk wel jammer :). Volg ons op instagram of facebook om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, nieuws over online veiligheid en binnenkijkers.
En wat jullie qua inhoud willen zien:

Daar kunnen we wat mee, dank voor deze input!

Enquête 5: Ons filter

Alle 31 invullers van de enquête over ons filter: hartelijk dank! We hebben heel veel waardevolle input gekregen, vooral ook in de open antwoorden. Deze nemen we allemaal mee (in het filterteam en in onze productontwikkeling). 
Waar we benieuwd naar waren: wat vind je van ons filter?
 

Verder waren we benieuwd naar wie nou die filterinstellingen bepaalt. Dat doen toch eigenlijk altijd de ouders, of de volwassene die zelf Kliksafe heeft aangeschaft. In één gezin doen de kinderen het, en in drie gezinnen doen ouders en kinderen dat gezamenlijk.

En hoe vaak sleutelen jullie nou aan de instellingen? 74,2% geeft aan: nooit. Een invuller zegt: wel elke week, en de rest, 7 mensen, geven aan: ongeveer eens per maand. 

Enquête 4: Ouders en de regels

De vorige enquête ging over mediaopvoeding, en vooral: hoe doen jullie dat als ouders? 32 mensen vulden hem in, waarvoor hartelijk dank. 
De antwoorden:
Schermregels gelden bij de helft van de invullers voor iedereen, zowel ouders als kinderen. Een ander groot deel, 34,4%, zegt: sommige wel, sommige niet. Dit wordt uitgelegd: “Bij ons mogen de kinderen een half uur per dag op scherm, en gebruiken wij het als ouders alleen voor zakelijk of internetaankopen.” Een ander zegt: “De kinderen mogen twee uur op hun mobiel, de ouders wanneer nodig.” 
Op de vraag: ‘Houden jullie je als ouders ook aan deze regels’, waren de antwoorden ook interessant:

Mooi om te zien trouwens, dat jullie aangeven dat er altijd een nuance is. “Soms mogen de kinderen wat langer”, of: “We moeten het voorbeeld geven, maar soms loopt het net iets anders”. Dat is natuurlijk zo, opvoeden is nooit zwart-wit…
We vroegen: “Vind je dat ouders zich aan de regels zouden moeten houden?”
En daar werd vooral op geantwoord met: Ja, we zijn een voorbeeld. 
Nogmaals veel dank en heb je vragen over mediaopvoeding, tips, ideeën: stuur ze ons, we denken graag met je mee!

Enquête 3: Regels over schermgebruik

42 invullers, en we hadden dit keer gevraagd om jullie kinderen de enquête in te laten vullen. Hartelijk dank hiervoor!

De eerste vraag ‘Hebben jullie thuis regels over schermgebruik’, werd door het overgrote deel positief beantwoord: bij ruim 90% van de kinderen zijn er regels thuis over hoe en wanneer je je scherm gebruikt.

De tweede vraag ging over wie die regels dan maakt. Dat blijken toch vooral nog de ouders (76%). Ons favoriete antwoord was: dat doen we met z’n allen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je in een gezin met elkaar de regels maakt, deze regels veel beter werken en ook een meer educatieve functie hebben: je praat met elkaar en denkt er over hoe je dingen het beste kan afspreken. Dan draag je ook met elkaar die afspraak. Dat samen doen, dat gebeurt nu bij 21% (9 invullers). 

Top drie afspraken:
– Afspraken over hoeveel tijd je achter je scherm doorbrengt (bij 76% zijn hier regels over)
– Geen telefoon onder het eten (71% – goeie, doen wij zelf thuis ook!)
– Je telefoon niet mee naar boven (52% – dit is ook een fijne afspraak, geeft duidelijkheid en rust)

Mensen geven ook aan dat er een afspraak is om op zondag de telefoon niet te gebruiken. Die tip staat ook in het boek Phone Detox, dat we onlangs hebben besproken in een blog. Een telefoonvrije dag is een heel goed idee! 

De laatste vraag was: Wat vind je eigenlijk van deze regels? En hier geeft bijna 75% aan: ik vind het wel prima. 3 invullers vinden het maar stom, en 8 zeggen: ik ben er blij mee. 

 

Enquête 2: Smartphonegebruik

32 mensen vulden de enquête in, hartelijk dank!

Op de vraag ‘Hoelang gebruik jij je smartphone per dag’ antwoorden 11 mensen: Minder dan een uur per dag.

Smartphone gebruik

En wat vind je van je smartphonegebruik?
53,1% (17 mensen): Ik gebruik mijn smartphone teveel.

mediaopvoeding

Goede inschatters van eigen smartphonegebruik: 56,3% had het goed ingeschat van zichzelf.
34,4% had telefoon toch meer gebruikt dan ze dachten.

mediaopvoeding

 

 

Enquête 1: 87,5% mediaopvoeding is moeilijk

enquete mediaopvoeding

Een groot deel van de ouders geeft aan dat mediaopvoeding moeilijk is: wel 87,5%. En geen één ouder koos voor ‘Mediaopvoeding is makkelijk’.

Ouders geven vooral aan dat het moeilijk is omdat ze het gevoel hebben er zelf niet genoeg vanaf te weten.

Een eerste tip is: je kind om uitleg vragen. Vaak weten kinderen en jongeren veel meer van de online wereld dan wij, omdat ze ermee opgegroeid zijn. En het is best tof om les te krijgen van je kind. Zo kun je meteen meer met elkaar praten over media en het gebruik ervan.

 

Informatie over mediaopvoeding

Ouders zoeken informatie over mediaopvoeding vooral op door erover te lezen: in de krant, in tijdschriften en boeken. Ook worden vrienden en familie vaak om advies gevraagd.

Mediaopvoeding doe je niet alleen. 64% van de ondervraagden geeft aan dat het een combinatie moet zijn: op school en thuis, met thuis als belangrijkste basis en de school als aanvulling.

We hopen dat we met elkaar meer informatie en tips kunnen delen, om elkaar te helpen in deze belangrijke taak. Heb je tips voor ons, onderwerpen waar je graag meer informatie over zou willen hebben: laat het ons weten! Dat kan door te mailen naar communicatie@kliksafe.nl.

 

NB: Lees onze blogs over mediaopvoeding (bijvoorbeeld deze 7 tips voor digitaal ouderschap, of over een internetfilter voor je kind).