MijnKliksafe Webmail Bestel direct

Mediaopvoeding: veilig en verantwoord omgaan met media

Mediaopvoeding is een essentieel onderdeel van de opvoeding geworden. Schermtijd regels, social media en online risico’s vragen aandacht van je kind. Genoeg uitdagingen voor jou als ouders. Wat is mediaopvoeding precies en waarom is het zo belangrijk? Dat en meer lees je in dit artikel.

wat is mediaopvoeding

Wat is mediaopvoeding?

Mediaopvoeding is een onderdeel van de opvoeding waarin ouders of opvoeders kinderen begeleiden in het omgaan met media zoals internet, schermen, social media en games. Ouders willen graag dat hun kind veilig, verantwoord en gebalanceerd leert omgaat met media. Er zijn een aantal methodes hoe je als ouders aan de slag kan met mediaopvoeding, verderop in dit artikel delen we deze methodes, samen met een aantal organisaties die net als Kliksafe zich inzetten voor mediawijze kinderen.

Uit welke onderdelen bestaat mediaopvoeding?

Mediaopvoeding bestaat uit een aantal centrale onderdelen, die samen mediaopvoeding vormen. De mediadiamant van netwerk mediawijsheid is een handig hulpmiddel dat ouders een paar handvatten geeft.

Plezier

Zorg ervoor dat media die je kind gebruikt vooral leuk zijn.  Dit kan zijn ter ontspanning, vermaak of educatief door hunzelf te ontwikkelen. Videobellen met opa of oma. Spelletjes doen en filmpjes kijken.

Velig

De digitale wereld is niet zonder risico’s. Je komt gemakkelijk seksueel getinte foto’s, pornografie of andere dingen die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Bescherm je kinderen met ouderlijk toezicht en filtering om deze inhoud buiten de deur te houden.

Samen
Kijk en doe regelmatig mee met je kind. Samen is mediagebruik stukken leuker, en vindt je kind het ook leuker. Daarnaast, door mee te kijken, zie je wat je kind doet en kan je makkelijker ingrijpen als dat nodig is. Ga dan het gesprek aan en bespreek wat normaal is en wat niet.
Inhoud
Het is te taak om als ouder te weten welke media past bij de leeftijd van hun kind. Sociale media, apps en games hanteren vaak minimumleeftijden. Als je deze leeftijdsadviezen negeert, dan krijgt je kind mogelijk beelden te zien en taalgebruik te horen die niet passen bij hun leeftijd. Ze raken in de war of worden bang.
Balans
Het vermaak online is leuk, en soms te leuk. Daardoor weet je kind niet wanneer het genoeg is. De schermbalans is dan zoek en schermverslaving ligt op de loer. Als je wilt weten hoe een verstoorde schermbalans eruitziet, zoek dan een op ‘ipadkid’. Er zijn genoeg apps die je helpen om balans te creëren. Wij zijn fan van Qustodio, daarmee stel je bed- en schermtijden in, kan je bepaalde apps tijdslimiet meegeven, en zelfs routines instellen voor elk dagdeel.

Wil je meer weten over deze methode en hoe je die kunt toepassen? Bezoek de site van Mediawijsheid.

Waarom is mediawijsheid zo belangrijk?

Onze wereld wordt steeds digitaler en media spelen daar in een grote rol. Als ouders hebben we daar zelf al moeite mee, daarom is het goed onze kinderen op weg te helpen.

  • Het leert je kind kritisch nadenken over wat ze zien en lezen.
  • Ze blijven veilig online en weten hoe ze hun privacy beschermen.
  • Je kinderen weten wat gezonde mediagewoonten zijn.
  • Positieve en leerzame ervaringen op te doen met media.

Waar leer ik meer over mediaopvoeding?

Je wilt aan de slag met mediaopvoeding, maar waar te beginnen? Gelukkig zijn er genoeg websites van organisaties die zich bezighouden met dit onderwerp, die jij kan raadplegen. Ook wij schrijven allerlei artikelen over mediaopvoeding: we delen tips, laten mediapedagogen aan het woorden interviewen ander ouders hoe ze thuis mediaopvoeding doen.

Een schat aan kennis binnen handbereik