Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Zelfmoord, eetstoornissen en een internetfilter

#Filtering

Geplaatst op 25 juni 2020

Zelfmoord, eetstoornissen en een internetfilter

Wat hebben zelfmoordgedachten over zelfdoding en eetstoornissen te maken met een internetfilter, zult u denken? Die vraag begrijp ik en daarom wil ik u meenemen in een aantal zaken: op het gebied van zelfmoord en eetstoornissen zijn er twee platforms actief, die ondersteuning en deskundige hulp geven. En twee: Kliksafe heeft technische middelen, zoals een internetfilter, die aansluiten bij de behoeften van scholen om inzicht te krijgen in het welbevinden van hun leerlingen.

Kortom, we hebben contact gezocht met elkaar en laten zien wat wij en zij kunnen.

Het internetfilter

Eerst iets meer over een internetfilter: daarmee kun je inzicht creëren in het (be)zoekgedrag van bijvoorbeeld leerlingen op een school. Een internetfilter deelt opgevraagde pagina’s op internet, op in categorieën. Denk aan Nieuws, Porno, Sport en noem maar op. Zoek je iets over de aankoop van een fiets, dan valt die zoekopdracht of het bezoeken van die fietsenwebshop in de categorie Online winkelen; niets mis mee. Maar zo kan het ook zijn dat iemand op uw school zoekt naar heel andere zaken, zoals zelfmoord of eetstoornissen. Zou u dat wel willen weten en wat kun je daar dan mee?

Zelfmoord

Helaas horen we maar wat vaak in het nieuws over zelfmoord. Meestal zie je daar dan ook een verwijzing bij naar www.113.nl. Wie of wat is 113.nl?
113.nl is een platform dat zich vooral bezighoudt met zelfmoordpreventie. Mensen met zelfmoordgedachten kunnen bellen naar het landelijk telefoonnummer 0900-0113, maar daarnaast doen zij nog veel meer. Er zijn bijvoorbeeld allerlei lesmethoden en trainingsmaterialen beschikbaar voor scholen.

Want bijna alle scholen vinden het lastig: hoe ga je ermee om als je met zaken rondom zelfmoord te maken krijgt?

Eetstoornissen

proud2bme.nl is een platform dat zich vooral bezighoudt met hulp aan mensen die te maken hebben met eetstoornissen. Denk aan anorexia, boulimia en eetbuistoornis, omliggende problematiek, mentale gezondheid, een gezond eetpatroon, zelfzorg en vooral jezelf accepteren zoals je bent. Via blogs, een forum en dagelijkse chats staan specialisten klaar om mensen te helpen die met deze problemen in aanraking komen.

Samenwerking met Kliksafe

Via deze twee platforms zijn wij heel veel te weten gekomen. Niet alleen over de materie zelf, maar ook over hulp, de tools en middelen die ingezet worden om mensen te informeren en te helpen. Aan de andere kant hebben wij laten zien hoe we door middel van techniek inzicht kunnen geven in het  internetgedrag van bijvoorbeeld een school. Beide platforms waren gelijk enthousiast en de samenwerking was geboren!

Hoe werkt het technisch gezien?

Zoals eerder gezegd: een internetfilter geeft inzicht in het (be)zoekgedrag van internet, zo ook voor bovenstaande materie. Beide platforms hebben ons geholpen met het maken van woordenlijsten en zinnen,  die we aan onze database hebben toegevoegd.
Nu kun je voorstellen dat niet elk woord of zin gelijk ook zorgelijk is. Daarom kunnen wij in ons systeem gradaties aangeven: ‘Advies’/‘Let op’/‘Gevaar’.  Op het moment dat er een zoekopdracht of websitebezoek geweest is aan een onderwerp uit die woordenlijst, kan er direct een melding naar een hulpverlener binnen de school gestuurd worden. Degene die de melding ontvangt, kan bekijken waarop iemand heeft gezocht en of er iets met de melding gedaan moet worden. Dat laatste is belangrijk: het kan bijvoorbeeld ook zijn dat er op een VO-school een les is geweest over het onderwerp zelfmoord, dan is het niet verontrustend.

Voor de leerling

Tegelijk zal de leerling ook een stopscherm krijgen. Daarop zie je waarom die pagina of zoekopdracht niet is toegestaan op school. Wat het interessant maakt: op het stopscherm wordt verwezen naar beide platforms. Het kan tenslotte zo zijn dat een leerling een werkstuk wil maken over die materie, en dan wil je hem/haar liever naar de juiste websites sturen.

Privacy!

Belangrijk om te melden, is dat privacy-wise deze mogelijkheden soms gevoelig liggen. Ons advies is dat de school in het schoolreglement opneemt dat er een internetfilter actief is, en dat hierop geïntervenieerd wordt. Daarnaast zal bij de inrichting van een internetfilter rekening worden gehouden met het onderscheid tussen leerlingen en leerkrachten, een belangrijk gegeven.

Het beste voor je leerling

Kortom: veel scholen worstelen met deze materie. Vooral met het signaleren van problemen rondom zelfmoord en eetstoornissen en de opvolging hiervan. En toch willen alle scholen het beste voor hun leerlingen. Weet dat beide platforms u en uw school hiermee kunnen helpen!

Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op. We geven u graag advies op maat.

Over de auteur:

Gerrit is teamleider Kliksafe Zakelijk. Hij werkt al ruim 8 jaar bij Kliksafe. Na werktijd is hij het liefst in zijn gezin om samen leuke dingen doen. Daarnaast klust hij graag in en rond het huis om zo fysiek bezig te zijn naast zijn kantoorbaan.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor uw school of organisatie. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende producten op het gebied van veilig internet: een filter, een firewall en monitoringtools. Zo bepaalt u zelf wat voor uw organisatie het beste is.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Deel dit bericht op: