Internetten doen we allemaal. Maar denk jij er weleens over na of het ook allemaal veilig is? Er kunnen veel dingen misgaan. Je privacy kan zo weg zijn, je kunt gehackt worden, je kan een virus binnenhalen en noem maar op. Er zijn enkele basisveiligheden, die heel wat leed kunnen voorkomen. We geven je 8 tips voor veilig internetten.
1. Installeer virussoftware/-scanner
Het allerbelangrijkste is dat je een goede virusscanner hebt. Een virusscanner zorgt ervoor dat computervirussen worden gevonden, tegengehouden en worden verwijderd. Je kunt flink in de problemen komen door het binnenhalen van een virus, ransomware, malware of door gehackt te worden. Dat gebeurt vaak door verkeerd te klikken. Criminelen die hiermee bezig zijn, verzinnen steeds sluwere en slimmere manieren. Tegenwoordig worden er vaak nepmails verzonden met een bijlage of link waarop je moet klikken. De virussen worden steeds geavanceerder. Dus een virusscanner is steeds noodzakelijker. Lees onze blog over computervirussen eens. Ook vind je bij de blogs artikelen over spam, malware, hacking/cracking en tracking.
Kortom: zorg ervoor dat je virussoftware voortdurend wordt geüpdatet, dat geeft een heel stuk veiligheid. Heb je nog geen virusscanner: kijk hier naar onze favoriete virusscanner ESET.
2. Verzin een sterk wachtwoord
Voor heel veel zaken heb je een wachtwoord nodig – niet voor niets. Beveiliging door een wachtwoord is een heel belangrijk onderdeel van veilig internetten. Zorg ervoor dat je goede, sterke wachtwoorden gebruikt.
En een sterk wachtwoord: dat is vooral lang! Zonder allerlei ingewikkelde dingen. Dus niet: Ibgoemd14e! maar gewoon Ik ben geboren op een maandag de 14e! als wachtwoord. Ja, je bent langer aan het typen, maar het is wel makkelijker te onthouden. En gebruik voor verschillende websites ook verschillende wachtwoorden. Lastig? Gebruik een wachtwoordbeheerder. Wij zijn zelf fan van Bitwarden Er zijn allerlei programma’s die voor jou je wachtwoorden onthouden. Zodat je zelf maar één (zeer sterk!) wachtwoord hoeft te onthouden. Maar na het lezen van deze blog over een sterk en echt veilig wachtwoord maak jij net zo makkelijk zelf goede en sterke wachtwoorden.
3. Update je software/apparaten
Klik je meestal de meldingen van updates weg? Vind je ze irritant? Niet doen! Ze zijn zo belangrijk. Zorg er juist voor dat je apparaten altijd geüpdatet blijven. Oplichters en hackers vinden namelijk zwakke plekken in de besturingssoftware van je telefoon en pc. De makers van apparaten updaten hun software regelmatig, zodat die zwakke plekken gefikst worden. Als je besluit die updates niet te installeren, dan maken internetcriminelen en hackers daar misbruik van. Goede virusscanners updaten automatisch, daar hoef je niks aan te doen. Stap 1 is dus: zorg voor een goede virusscanner en stap 2 is: check of de updates automatisch gebeuren. Is dat niet het geval, zorg er dan zelf voor. In deze blog lees je o.a. wat je moet doen met een update.
Lees ook: Gevaren voor kinderen op het internet
4. Surf veilig met https
Steeds meer websites maken gebruik van https, dat is een beveiligde verbinding. Daardoor is wat jij verstuurt, beveiligd en kan niet door anderen worden gelezen. Webshops en banken bijvoorbeeld, gebruiken https. Je kunt het herkennen doordat er een slotje vooraan in de adresbalk staat en dat er https:// voor de website staat, en geen http://. Doe jij online zaken, let er dan op of je vooraan de adresbalk het slotje en daarachter https ziet staan. Hoe het filter van Kliksafe omgaat met https-sites, lees je in deze blog over https.
5. Beveilig je wifi
Er zijn twee soorten: je eigen wifi binnenshuis en openbare wifi.
Begin met je eigen wifi te beveiligen. Tijdens het installeren van je router, kun meestal al een wachtwoord invoeren. Is jouw wifi (nog) niet beveiligd? Leverancier AVM van onze modems, heeft een handig artikel geschreven over hoe je je wifi beveiligt. Tip: regel het gelijk.
Openbare wifi
Dan zijn er overal openbare wifi-netwerken. Reuzehandig, dat wel. Maar het is zeker niet veilig. Ga je ergens op openbare wifi? Je kan dan beter niet internetbankieren, maar doe dat thuis. Ook kun je beter niet je mail checken: daar zijn hackers dol op, ze zoeken daar naar jouw wachtwoorden. Check of de websites die je wel wil bezoeken, https:// gebruiken. Daar kunnen je gegevens je niet ontfutseld worden. Naast dit alles een tip: je betaalt voor gratis wifi vaak met je privacy… dat lees je in deze blog over gratis wifi.
6. Firewall instellen
Een goede bescherming van je computer is de firewall. Wall = muur, dus een beveiligingsmuur om je computer. Een firewall zorgt ervoor dat alles wat gebeurt tussen jouw pc en internet veilig gebeurt. De firewall houdt aanvallen van bijvoorbeeld spyware op je pc, tegen. De meeste systemen hebben zelf al een firewall. Die moet je vaak nog wel zelf aanzetten. Vaak ook zit de firewall bij een antiviruspakket.
7. Tweestapsverificatie inschakelen
Misschien klinkt het ingewikkeld: tweestapsverificatie, maar dat is het helemaal niet. Het is juist een slimme, en makkelijke extra beveiliging. Hoe werkt het? Je logt ergens in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Dan wordt er een code naar je telefoon verstuurd, waarvan je een sms’je krijgt. Die code voer je dan in. Als iemand jou wil hacken, heeft hij ook je telefoon nodig. Een goede beveiliging dus. Nog beter is het om de app Authy te gebruiken. Is hetzelfde effect, maar dan zonder dat de telecommaatschappij (en eventuele hackers) je sms onderscheppen. En daarbij: een sms-code is meestal 30 minuten (of langer) geldig, een Authy-code maar 30 seconden. Veiliger dus. Krijg je ergens de optie om tweestapsverificatie aan te zetten: doe dat vooral!
8. Maak een back-up
We bevelen het maken van back-ups ook zeer aan. Hiermee zijn al je bestanden en foto’s veilig. Het kan namelijk gebeuren dat je ransomware op je pc binnenhaalt. Daardoor wordt alles op je pc eigenlijk gegijzeld. Je moet dan grote sommen geld betalen, voor je je bestanden weer terugkrijgt. Heb je nooit een back-up gemaakt, dan kun je niet anders dan geld aan die criminelen betalen. Een back-up maak je door je bestanden bijvoorbeeld naar een USB-stick te kopiëren, of op een externe harde schijf te zetten. Lees meer in deze blog over het maken van een back-up. Nog een ezelsbruggetje: 3 manieren om te problemen te voorkomen: backup, backup en backup. Oftewel: 3 kopietjes van je data, 2 opslagsoorten (hdd, dvd, cloud, uitgeschreven op pizzadozen), en minimaal 1 buiten de deur.
Tot slot:
Wees gewoon altijd alert en gebruik je boerenverstand. Krijg je zomaar een pop-up dat je een iPhone hebt gewonnen? Niet waar. Dat gebeurt in het echt ook niet. Ze zoeken je gegevens. Zodra je denkt dat iets niet klopt, onderneem actie!
Vind je veilig internet voor je kind belangrijk? We schreven een handige gids voor ouderen om kinderen veilig te laten internetten.