Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

5 dingen die ouders moeten weten over schermtijd

#Mediaopvoeding #Nieuws

Geplaatst op 30 januari 2019

Een paar weken geleden bracht het Royal College of Paediatrics and Child Health hun rapport uit over schermtijd. Het goede nieuws is dat ze geen overtuigend bewijs hebben gevonden dat schermtijd schadelijk is - maar helaas voor ouders die graag wat houvast krijgen, is er geen definitieve richtlijn over hoe een 'veilige' hoeveelheid schermtijd eruit ziet.

In deze blog vind je vijf verstandige, op feiten gebaseerde manieren om na te denken over de afspraken over schermtijd. En door je kinderen hierbij te betrekken, kun je een oplossing vinden die echt werkt voor je gezin.

1. Onthou dat niet alle schermtijd hetzelfde is

Niet alle online activiteiten hebben dezelfde impact: creatief bezig zijn of nieuwe vaardigheden leren, hebben andere invloed dan gedachteloos door social media scrollen. Online kunnen kinderen sociale vaardigheden oefenen, of misschien doen ze gewoon iets dat ze echt leuk vinden. Dat zet de exacte hoeveelheid bestede tijd in een ander daglicht. Zelf ken je je kind het beste: als de schermtijd geen belemmering vormt voor schoolwerk of andere activiteiten en geen merkbaar effect heeft op hun humeur, dan is er waarschijnlijk geen reden tot paniek.

2. Hoe lang moeten kinderen online per dag doorbrengen?

Toch zullen de meeste ouders een soort limiet willen instellen. De 'Goldilocks-theorie' die wetenschappers van Oxford en Cardiff-universiteiten naar voren hebben gebracht, suggereert dat een bepaald niveau van schermtijd nuttig kan zijn, omdat kinderen hun creativiteit kunnen ontwikkelen en hun communicatievaardigheden kunnen opbouwen. Ongeveer 1 tot 2 uur per dag gedurende de week en iets langer in het weekend wordt als 'gewoon goed' beschouwd voor tieners - daarna nemen de voordelen geleidelijk af en nemen de negatieve effecten toe. Jongere kinderen van 4-7 jaar oud moeten waarschijnlijk niet meer dan een uur per dag online doorbrengen - dit kan oplopen tot ongeveer anderhalf uur naarmate ze ouder worden.

3. Grenzen werken echt als je je eraan houdt

Het belangrijkste is om je kind bij het proces te betrekken, zodat het begrijpt waarom je grenzen stelt. Wees heel duidelijk over je redenen en vraag ze wat ze denken. Als je ze betrekt bij de regels in dit stadium, zal dat later een hoop ruzies schelen. Onthoud dat tieners mogelijk langer online moeten zijn om hun huiswerk te maken.

Als je eenmaal de limieten bent overeengekomen, hou je daar dan aan! Het is altijd verleidelijk om toe te geven als je kind elke keer de grenzen opzoekt, maar als je vasthoudt aan de gemaakte afspraken, wordt dat vanzelf minder.

4. Let op signalen dat de schermtijd een negatief effect heeft

Houd in de gaten hoe de schermtijd van je kind andere delen van je leven kan beïnvloeden. Als ze tijd doorbrengen met vrienden en voldoende slaap en lichaamsbeweging krijgen, dan is de kans groot dat ze al een gezond evenwicht hebben. Praat met je kind over wat het online doet. Denk samen na over de voor- en nadelen van deze online bezigheden.

Je weet maar nooit, misschien zijn ze het wel met je eens dat je op school moe bent als je de avond ervoor lang hebt gegamed. Of dat het constant scrollen op social media niet goed is voor je zelfbeeld.

5. Bouw ook gezamenlijke schermtijd in als familie

Hoewel het goed is om als gezin tijd vrij te maken voor activiteiten zonder scherm - buitenactiviteiten, maaltijden, dagtochten in het weekend - wil dit niet zeggen dat je niet ook betrokken kunt zijn bij de schermtijd van je kinderen. Als je weet dat je kind graag online games speelt, organiseer je bijvoorbeeld een gezinsavond waarop je met elkaar gaat gamen. Als je echt geïnteresseerd bent in wat ze graag online doen - of het nu de vloggers zijn die ze waarderen, of de games die ze spelen: ze zullen eerder naar je toe komen als er iets misgaat, als ze weten dat je betrokken bent.

Deze blog is met toestemming van Parentzone vertaald. De oorspronkelijke blog vind je hier:

https://parentzone.org.uk/article/5-things-parents-should-know-about-screen-time

 

 

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Schermtijd instellen

Wil je schermtijd instellen op je apparaten? Lees dan onze handleiding.

schermtijd instellen