Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is schermtijd? (En hoe je schermtijd kunt zien)

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 3 september 2020

De meeste mensen zitten dagelijks uren naar hun smartphone te staren. En dat is niet raar, want bijna alles wat je nodig hebt of wilt weten, is binnen handbereik. Het gevolg hiervan is dat onze schermtijd in rap tempo oploopt. Misschien vraag je je af of zoveel schermtijd gevolgen heeft voor je gezondheid. Of wat het doet met de ontwikkeling van je kind... In deze blog ontdek je alles over schermtijd: wat is schermtijd precies? Wat is mijn schermtijd? En is zoveel schermtijd eigenlijk slecht voor mijn gezondheid?

In deze blog:

Wanneer ging jij voor het laatst de deur uit zonder mobiele telefoon? Een dagje zonder smartphone is voor veel mensen onmogelijk. We willen altijd bereikbaar zijn. Als we wat willen weten, zoeken we het direct op. Een paar minuten wachten op de trein? Met social media doden we deze tijd snel. Op die manier kijken we in totaal een paar uur per dag op onze telefoon.
Voor smartphoneverslaafden zijn inzichten in schermtijd soms erg confronterend. Ze vermijden apps die schermtijd bijhouden. Vraag je ouders of je kinderen maar naar hun schermtijd. Sommigen willen het echt niet voor je opzoeken.

Wat is schermtijd precies?

Schermtijd

Met schermtijd krijg je inzichten in het schermgebruik van je telefoon. Oftewel: zoveel uren/minuten kijk je naar je scherm, en dit is wat je allemaal bekeken hebt.

De term bestond al een tijdje, maar toen Apple in 2018 met de nieuwe software-update de functie “Schermtijd” introduceerde, werd deze term echt populair. Inmiddels hebben Androidfabrikanten ook schermtijd in hun software verwerkt. Dit heet vaak anders (want copyrights enzo…). Iets verderop lees je hoe dit heet, en waar je schermtijd op Android kunt vinden.
In de meeste schermtijdapps komen veelal deze functies terug:

  • Totale hoeveelheid schermtijd
  • Verdeling van de schermtijd in categorieën
  • Meest gebruikte apps
  • Schermtijd per dag
  • Schermtijd per week
  • Schermtijd beperken

Schermtijd is voor Mac en Windows ook in te stellen. In deze blog behandelen we de smartphone, omdat met schermtijd voornamelijk mobiele apparaten wordt bedoeld.

Verschil tussen schermtijd bekijken en schermtijd beperken/instellen


Schermtijd inzien
Het begrip schermtijd is in sommige gevallen verwarrend. Wanneer je inzicht wilt in je schermtijd, betekent dat niet direct dat je die schermtijd ook wilt beperken. De inzichten alleen zijn vaak al genoeg om een gezonde afweging te maken. Veel van deze inzichten zitten standaard in de software van je telefoon. Iets verderop in dit artikel laat ik je zien hoe je schermtijd kunt bekijken op jouw smartphone - Samsung, Huawei, Android en iPhone.

Schermtijd instellen voor je kind
Waar je vaak een aparte app voor moet downloaden, is het instellen van schermtijd voor je kind. En dan met name het maken van afspraken voor schermtijd. Sommige besturingssystemen kunnen dit wel, maar missen een aantal belangrijke functies. En dat levert irritaties bij je kind op. Zo heeft de ouder het toestel van het kind nodig, om de tijden te veranderen met een wachtwoord. Dat is niet ideaal. Ook moeten ouder en kind vaak op hetzelfde platform zitten - dus beiden een Android of beiden iPhones.

Wil je schermtijd instellen voor je kind? Bekijk onze complete gids voor schermtijd instellen.

Zo kun je jouw schermtijd zien

Misschien vraag je je inmiddels af: Wat is mijn schermtijd eigenlijk? Inzicht in schermtijd voor iPhone iOS en Android is eenvoudig. Bij Android verschilt het iets per fabrikant (Samsung, Huawei, Xiaomi). Zorg ervoor dat je toestel de laatste software-updates heeft gehad, en onthoud dat oudere toestellen sommige functies zoals schermtijd, niet meer ondersteunen. Het kan dus zijn dat jouw smartphone geen inzichten in schermgebruik geeft. Hieronder een uitleg hoe je schermtijd bekijkt op de bekendste telefoonmerken.

Apple schermtijd bekijken

Om je schermtijd op je iPhone te bekijken, ga je naar Instellingen, en tik je op Schermtijd. Daar vind je een overzicht van je schermuren.

Samsung schermtijd (Digitaal Welzijn) bekijken

Samsung gebruikt de standaard Android app “Digitaal Welzijn” om je schermtijdinzichten te geven. Deze app vind je eenvoudig: Ga naar Instellingen en klik op Digitaal Welzijn. Daar vind je een overzicht van je gebruikte apps en een verdeling van je totaalaantal minuten. Bij Dashboard kun je jezelf ook apprestricties opleggen. Is de tijd om? Dat blokkeert je telefoon de app.

Huawei schermtijd bekijken

Om het allemaal makkelijk voor ons te maken (niet dus), gebruikt Huawei ook een andere naam om je schermtijd te zien. Ga naar Instellingen en scrol naar onderen, totdat je Digitale Balans tegenkomt. Als je daarop klikt, zie je wat jouw schermtijd is en hoe deze is verdeeld tussen je gebruikte apps.

N.B. Heeft jouw telefoon Android versie 8.0 of lager? Dan heeft jouw telefoon helaas geen standaard app die inzichten geeft in schermtijd. Lees hier hoe je dat kunt zien.

Wat is een normale schermtijd?

Wereldwijd loopt het gemiddelde smartphonegebruik (en daarmee schermtijd) jaarlijks gestaag op. Voornamelijk jongeren zijn verknocht aan hun toestellen.

Onze gemiddelde schermtijd per dag

Uit studies blijkt dat we steeds vaker naar onze schermpjes staren. Uit een studie uit 2018 bleek dat we gemiddeld 65,8 keer per dag onze telefoon ontgrendelen. Jongeren kijken vaker op hun toestel dan ouderen: jongeren tussen de 18-25 jaar oud gemiddeld het meeste van iedereen: 74,7 keer per dag. Een totaal van gemiddeld 4 uur per dag staren we naar onze schermen, met pieken vroeg in de ochtend en laat op de avond. Daarbovenop zitten we sinds de coronacrisis nog eens 20 minuten langer op social media dan voor corona. Zoek je advies over hoeveel schermtijd je kunt geven voor je kind? Lees advies en meer in de blog: Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind? Advies en tips

Is veel schermtijd slecht voor je gezondheid?  

Daarover zijn de meningen verdeeld. Er zijn geen strakke richtlijnen die vertellen hoe lang je op je telefoon mag zitten. Dat heeft onder andere te maken met wat je op je scherm bekijkt. Voor kinderen onder de 5 jaar adviseren sommige organisaties (bijv. Wereldgezondheidsorganisatie WHO) niet meer dan een uur schermtijd per dag. Kinderen onder de 2 jaar geen schermtijd. De WHO hield in een adviesrapport echter geen rekening met de inhoud en context van de schermtijd. Zij gaf aan dat het wel uitmaakt op welk tijdstip van de dag je naar je telefoon kijkt. ’s Avonds kun je beter je schermtijd beperken. Of schermtijd schadelijk is voor je gezondheid, is tot op heden nog geen overtuigend bewijs voor gevonden.

Gevolgen van schermtijd voor kinderen

Teveel schermtijd voor kinderen kan volgens pedagogische organisaties nadelig zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Volgens hen moet je letten op de volgende signalen:
Overgewicht: kinderen die veel achter een schermpje kruipen, bewegen minder. De kans op overgewicht neemt daardoor toe.
Slechter slapen: nog even een filmpje voor het slapen gaan. Klinkt onschuldig toch? Maar het blauwe licht dat een scherm afgeeft, kan de slaapcyclus verstoren.
Gedragsproblemen: de concentratie van kinderen gaat achteruit wanneer zij meer dan twee uur per dag op een scherm kijken.
Ontwikkelingsachterstand: kinderen die veel schermtijd hebben, blijven achter op hun ontwikkeling vergeleken met hun klasgenootjes.
Twintigtwintigtwee: Oogartsen in Nederland trokken in 2017 aan de bel: er worden steeds meer kinderen bijziend en dreigen in de toekomst zelfs blind of slechtziend te worden. Ook het oogfonds maakt zich hier ernstig zorgen om. Daarom stelden ze regels op die ouders als richtlijnen kunnen gebruiken: 20-20-2
Die twintigtwintigtwee-regel ziet er zo uit:
Na twintig minuten telefoon/tablet of boek: een pauze van 20 seconden. Even rondlopen, zorgen dat je ogen op wat anders focussen. De twee staat voor: twee uur per dag naar buiten. Dat is voor heel veel dingen handig en slim, maar voor je ogen ook nog eens noodzakelijk!

Het maken van afspraken over schermtijd is cruciaal. Hiervoor hebben we een blog geschreven waarin je 5 handige, op feiten gebaseerde manieren om schermregels op te stellen, vindt. Lees de 5 dingen die ouders moeten weten over schermtijd.

Tot slot: en jij?

Heb je jouw schermtijd al bekeken? En… geschrokken? Ga je er wat aan doen…? Of: wil je er niet aan geloven en denk je: het valt wel mee? Dan zou ik toch nog zeggen: bekijk voor de gein je eigen schermtijd eens. Je zult moeten toegeven: het is toch meer dan ik dacht. 

Bronnen:
https://www.onemorething.nl/2018/09/ios-12-voor-iphone-en-ipad-met-nieuwe-functies-uitgebracht/
https://www.androidheadlines.com/2018/08/study-android-users-look-at-their-phone-65-8-times-a-day.html
https://blog.rescuetime.com/screen-time-stats-2018/
https://support.apple.com/nl-nl/HT208982

 

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (9)

Robert
9 februari 2024 14:49

Hoi Daan,
Het is altijd goed om, wanneer je zoekt naar informatie op internet, zelf meerdere bronnen te raadplegen. Al onze gebruikte bronnen vind je onderaan de blog.
Als we direct een bron noemen staat deze in de tekst gelinkt.

Succes!

Daan Tubeman
6 februari 2024 09:47

hallo, klein vraagje, waar heb je deze info vandaan gehaald, want ik vind dit niet echt duidelijk aangegeven in de tekst waardoor ik me afvraag of deze tekst wel helemaal betrouwbaar is voor informatie.

Robert
17 maart 2023 08:20

Hoi Remco,

De apps die op de achtergrond draaien tellen niet mee. Schermtijd telt pas als jij het scherm van je telefoon aanzet en apps aan het kijken bent.

Remco Speets
16 maart 2023 15:57

Tellen apps die op de achtergrond draaien ook mee met de schermtijd? Of is de schermtijd echt alleen de tijd dat de app daadwerkelijk bekeken wordt?

Robert
12 april 2022 13:38

Hallo Sjacco,

Er zijn genoeg apps, te vinden hiervoor in de Windows app store

Binnen de Windows Family Safety, kun je ook enkel schermtijd inzien voor jezelf.

Sjacco van Iwaarden
10 april 2022 21:25

Dag, Is er ook een app voor windows die 'gewoon' de tijd behoudt van de verschillende apps; dus zonder gebruik te hoeven maken van Windows Family Safety. Ik wil het gewoon voor mezelf monitoren.

Robert
5 januari 2022 10:00

Hoi Keyshia,

Het is allereerst belangrijk dat je de juiste versie van Android hebt. Niet alle Huawei toestellen ondersteunen Digitaal balans. Zorg ervoor dat je de laatste updates hebt geïnstalleerd
Kijk ook eens naar welke taal je hebt ingesteld. Wellicht dat de app in bijvoorbeeld het Engels anders heet.

Succes!

keyshia lemaire
4 januari 2022 23:54

Op mijn Huawei heb ik geen digitaal dingens helppp

Jesse
24 december 2020 18:27

Ben benieuwd wat mijn schermtijd is

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Meld je aan

Blijf op de hoogte van de laatste online trends met onze nieuwsbrief.