Kinderen besteden steeds meer tijd achter schermen. Ze kijken YouTube, sturen foto’s via Snapchat, gamen en videobellen met elkaar. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer schermtijd ze hebben, laat onderzoek zien. Hoeveel schermtijd per dag is teveel? Hoeveel schermtijd wordt aanbevolen per dag?
Wat kun je veel vragen hebben over schermtijd: wat is een normale schermtijd? Hoeveel schermtijd voor mijn kind is gezond? Hoeveel per dag, hoeveel per kind? En ga zo maar door. Opvoeden is best een stuk moeilijker geworden, sinds er schermen bij komen kijken. Niet alleen voor kinderen, misschien ook voor jezelf. Het is tenslotte toch best handig om ze nog even achter een filmpje te zetten, als je aan het koken bent.
Hoewel schermtijd enkele voordelen heeft voor je kind, kent het ook een hoop nadelen. Vooral bij kinderen die meerdere uren per dag naar een beeldscherm staren. We hebben de onderzoeken en aanbevelingen per leeftijd erbij gepakt en voor jou op een rij gezet. Zo weet jij wat de richtlijnen zijn van de verschillende gezondheidsorganisaties.
Meer weten over schermtijd lees je in onze blog Wat is schermtijd.
Overzicht schermtijd per leeftijd:
Leeftijd kind. |
Schermtijd per dag |
---|---|
0-2 jaar | Geen schermtijd |
2-4 jaar | Hooguit 1 uur per dag (3 x 20 min) |
4-6 jaar | 1 uur (4 x 15 minuten) |
6-8 jaar | 1 uur (2 x 30 minuten) |
8-10 jaar | 1 tot 1,5 uur |
10-12 jaar | 2 uur |
12 jaar en ouder | 3 uur |
Leeftijd 0 - 2 jaar: geen schermtijd
Uit elk onderzoek dat we raadpleegden, komt hetzelfde advies voor kinderen onder de 2 jaar: vermijd alle schermen. Dit heeft vooral te maken met de ontwikkeling van de hersenen bij jonge kinderen. Pas vanaf 18 maanden kunnen kinderen een verhaallijn volgen, ze hebben nog moeite met dat wat ze zien op een scherm te vertalen naar de echte wereld. Belangrijker nog is dat schermtijd de daadwerkelijke leer- en rustmomenten zoals bewegen, spelen, zingen en slapen in de weg staat.
Leeftijd 2 - 4 jaar: hooguit 1 uur
De WHO (wereld gezondheidsorganisatie) heeft in 2019 een officieel advies uitgebracht: kinderen onder de vijf jaar mogen hooguit één uur per dag naar een scherm kijken. Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.
Leeftijd 4 - 6 jaar: maximaal 1 uur
Anderen zeggen dat kinderen vanaf het tweede levensjaar een tablet doelgericht gaan gebruiken en ze emoties kunnen herkennen. Wij bevelen de richtlijn van vier tot zes jaar graag aan. De aanbevolen schermtijd is maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer (maximaal 4 momenten per dag).
Leeftijd 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur
Na het zesde levensjaar is dit maximaal 1 uur, verdeeld over twee momenten van ongeveer 30 minuten. Een goede balans met lichamelijke beweging wordt nóg belangrijker.
Leeftijd 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur
Vanaf het achtste levensjaar is het advies maximaal 1 à 1,5 uur beeldschermtijd per dag. Het liefst met pauzes, ter afwisseling voor de ogen en de houding. Hou ook hier de balans met beweging goed in de gaten.
Leeftijd 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur
Blijf pauzes aanhouden, en laat ze zeker geen 2 uur aan een stuk achter een scherm zitten. Houd de 20-20-2 regel in de gaten. Zorg ervoor dat ze genoeg te doen hebben naast het scherm. Laat ze lekker buiten zijn, voetballen, ravotten, steppen of wat dan ook.
Leeftijd 12 jaar en ouder
Voor kinderen ouder dan 12 jaar, is de richtlijn maximaal 3 uur per dag. Elk kind is natuurlijk anders en daardoor kunnen de regels ook wisselen. Kijk naar je kind en naar wat je zelf belangrijk vindt. Het opstellen van regels en hierin consequent zijn, is niet voldoende. Even belangrijk is de interesse in en aandacht hebben voor wát kinderen kijken tijdens die schermtijd.
Dan nog wat algemene wetenswaardigheden over schermen en ogen.
Bijziendheid en buiten zijn
Het Erasmus MC Oogheelkunde heeft een onderzoek gedaan naar schermtijd en heeft 5 weken het smartphonegebruik bij kinderen gemonitord. Naar aanleiding daarvan waarschuwen zij voor bijziendheid bij kinderen. Doordat kinderen minder buiten spelen en meer achter een telefoon of tablet zitten -en dus veel dichtbij kijken- kan het oog beschadigen. Je kunt er blijvend slechtziend van worden. Maar ook bleek: daglicht is helend voor de ogen. En dus is het advies om dagelijks zeker twee uur buiten te zijn. Als kinderen onder schooltijd al een uur buiten spelen, blijft er voor ‘thuis’ nog een uur over en deel je de verantwoordelijkheid. Buitenlicht is heel belangrijk voor onze ogen, omdat buiten de stof dopamine wordt aangemaakt, die ervoor zorgt dat het oog intact blijft.
Schermtijd gezond houden: de 20-20-2 regel
Er is een richtlijn voor kinderen, bedacht door oogartsen en gericht op het behoud van de ogen: 20-20-2. Makkelijk te onthouden ook. Kijk je 20 minuten naar een scherm, houd dan 20 seconden pauze (loop een rondje). De 2: ga per dag 2 uur naar buiten.
Tip: maak het leuk en aantrekkelijk voor je kind om offline te zijn. Ga samen wat leuks doen. En (met een knipoog): geef het goede voorbeeld, dus laat zelf je telefoon eens wat vaker liggen. Wil je aan de slag met schermtijd op je telefoon? Lees dan onze handleiding over schermtijd instellen. Zorg ook voor de juiste schermloze momenten, zoals het instellen van bedtijd
Bronnen:
Reageren?