Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Je identiteit gestolen

#Mediaopvoeding #Nieuws

Geplaatst op 25 september 2018

Je hebt ze vast weleens gezien, van die berichten dat mensen via Whatsapp opgelicht zijn. Een persoon deed zich voor als familielid, en zegt dat hij hulp nodig heeft (en dan vooral: geld). Wanneer je geld afhandig gemaakt wordt doordat iemand persoonlijke gegevens van een ander gebruikt heeft, heet dit identiteitsfraude. Door goede voorbereiding van de dader word je op een makkelijke manier het slachtoffer van dit soort fraude. Vaak maakt de dader gebruik van gegevens van mensen die je kent. Bijvoorbeeld het telefoonnummer en Whatsapp profielfoto van je dochter. Vervolgens krijg je een berichtje van jouw ‘’dochter’’ dat ze hulp nodig heeft, omdat er bijvoorbeeld problemen zijn met internetbankieren en ze geen geld op kan nemen. Helaas vergoeden de meeste banken deze schade niet. Het slachtoffer moet zelf betalen.

De criminelen die zich schuldig maken aan identiteitsfraude spelen in op verlangens van hun slachtoffers. De identiteit krijgen ze bijvoorbeeld via een vacature. Mensen die op zoek zijn naar een baan, geven vrij makkelijk een kopie van hun identiteitsbewijs. Vervolgens hoor je als sollicitant nooit meer iets over de vacature (omdat hij ook niet bestaat). Met je identiteitsbewijs wordt wel degelijk iets gedaan. Zo worden ze op de dark net markets, illegale handelsplaatsen op het internet, verkocht voor ongeveer €2,50 per identiteitsbewijs. De identiteitsbewijzen worden onder andere gebruikt om vertrouwen te winnen van de andere slachtoffers: degene die bijvoorbeeld de vraag om geld krijgt.

De cijfers
Elk jaar komen er steeds meer meldingen binnen over identeitsdiefstal. Zo waren het er vorig jaar 3.000. Twee jaar geleden waren het er nog maar 800. Hoe meer er online geregeld wordt, hoe meer mogelijkheden er ontstaan.

Voorkomen is beter dan genezen
Is er dan helemaal niets tegen te doen? Jazeker wel! Als er maar enigszins het vermoeden hebt dat je slachtoffer geworden bent, is het belangrijk dat je je bankpasjes laat blokkeren en aangifte doet bij de politie. Het is heel belangrijk om hierbij bewijzen te verzamelen als je deze hebt. Bijvoorbeeld screenshots van een Whatsapp gesprek.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Hier volgen een aantal tips. De eerste tip is om het identiteitsbewijs of de kopie daarvan onbruikbaar te maken. Dit kunt u doen door erop te schrijven dat het een kopie is, voor wie deze bestemd is en de datum waarop de kopie gemaakt is.
Een andere tip is om het BSN nummer op het identiteitsbewijs onleesbaar te maken. De overheid heeft een speciale app ontwikkeld om misbruik van een identiteitsdocument te voorkomen.  Deze app heet kopieID. Hiermee kan je gemakkelijk het BSN nummer onbruikbaar maken.

Daarnaast moet je nooit zomaar wachtwoorden en persoonlijke gegevens doorgeven via het internet. Bijvoorbeeld bij e-mails waarbij je naam of rekeningnummer zogenaamd gebruikt worden om te kijken of je gewonnen hebt.  Reageer nooit op mails of berichten die ongebruikelijke informatie van je vragen, zoals een mail van de bank waarin je pincode gevraagd wordt.

Tegenwoordig kan je veel dingen, zoals je belastingaangifte, online regelen. Toch wordt er ook nog gevoelige informatie per post verstrekt. Ook deze informatie kan misbruikt worden voor identiteitsfraude. Bescherm daarom ook deze gegevens door bijvoorbeeld een slot op je postbus te maken. Zodoende heeft niemand toegang dan jij alleen tot je brievenbus.

Wanneer je verhuist, is het belangrijk dat alle organisaties op de hoogte zijn van het nieuwe adres. Zo voorkom je dat je post in verkeerde handen valt.

Versnipper oude documenten met persoonlijke gegevens. Zodat ze niet meer bruikbaar zijn.
Laat aankoopbewijzen niet rondslingeren omdat ze vaak je naam en soms je rekeningnummer bevatten.

Bronnen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/09/je-identiteit-is-zo-gepikt-op-internet-a1612559
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/vraag-en-antwoord/wat-doe-ik-bij-mogelijke-identiteitsfraude
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/documenten/brochures/2014/10/23/3-stappen-tegen-identiteitsfraude

Over de auteur:

Het schrijven zit Henrike in haar bloed. In haar vrije tijd schrijft ze o.a. voor haar eigen blog. Ze werkt op het klantcontactcentrum en is daar technisch helpdeskmedewerker.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.