Update: weer een nieuwe manier van fraude
Vandaag vullen we deze blog aan met een bizar artikel uit het AD. Er is namelijk een nog sluwere manier om mensen op te lichten. In het kort: deze man werd ook via WhatsApp benaderd door zijn 'dochter' om geld over te maken. Hij trapte er niet in. Maar 's avonds werd hij gebeld door een 'medewerker van ING' die zei dat er geprobeerd was geld van zijn rekening te halen... De 'medewerker' deed van alles om hem te helpen en vroeg uiteindelijk om zijn pincode. En helaas, toen ging het mis. Lees het hele artikel over deze nieuwe vorm van fraude.
Lees ook: Bankfraude via telefoon; hoe ik € 19.500 verloor
Opgelicht via WhatsApp; Wat is er precies gebeurd?
“Tuurlijk had ik er wel van gehoord, en wist ik dat het bestond. Maar je gelooft eigenlijk gewoon niet dat het jezelf kan overkomen!” Aan de telefoon heb ik Freeke* (69 jaar). Ze is op 14 september opgelicht via WhatsApp. En dat heeft haar 1002,16 euro gekost. Freeke vertelt haar verhaal.
Freeke: “Zo ging de app-conversatie ongeveer.”
- Hoi ma, dit is mijn nieuwe nummer. Het oude mag je verwijderen. Heb vanochtend mijn nieuwe abonnement binnen gekregen, ben nu even alles installeren😄.
* Met wie heb ik het genoegen?
- Wie denk je (smiley)?
Ik raadde mijn schoonzoon Reinout, ik wist dat hij een ander abonnement wilde. En ja, gelijk goed. Toen een praatje over het weer. En toen.
- Ik appte eigenlijk om te vragen of je ook een storing hebt met bankieren.
* Ik dacht het niet.
- Ik probeer al sinds vanochtend een rekening van 531 euro te betalen die ik voor 15.00 uur gedaan moest hebben. Maar mijn bankieren geeft constant storing aan als ik wil inloggen.
- Kan ik je de gegevens sturen? Stort ik het gelijk terug zodra ik weer kan bankieren.
* Dat mag, bij mij zijn er geen problemen.
- Oké, dankjewel.
Naam: S *******
Iban: NL** ING **********
Omschrijving: LM031
Bedrag: 531.07
-Kan je me laten weten als het gelukt is en mij een foto of printscreen doorsturen? Mail ik ze even dat die betaald is. En zodra ik weer kan bankieren, stort ik het meteen terug naar je.
Klopt het wel?
Freeke: “Nietsvermoedend maakte ik het bedrag over en stuurde een foto van de banktransactie. Toen kreeg ik weer een appje, dat er nog een rekening lag (van 471,09 euro). Goed, ook maar gelijk overgemaakt. Dat was allemaal op zaterdag. ’s Maandags ging ik even naar mijn zus en vertelde dit verhaal. “Was dat wel echt Reinout?”, vroeg ze. Poeh, toen ging er een belletje rinkelen. Ik belde hem, en tot mijn grote schrik wist hij nergens van. Ik heb gelijk mijn eigen bank gebeld, maar het geld was er al af natuurlijk. Toen heb ik ook de ING gebeld, want daar ging het geld heen. Maar ik heb geen idee wat ze doen met deze meldingen. De politie gebeld en aangifte gedaan. Mijn geld ben ik kwijt helaas. De bank vertelde dat als ik deze fraude binnen 24 uur gemeld had, ze waarschijnlijk het geld terug hadden kunnen halen. Helaas kwam ik er dus te laat achter dat ik opgelicht was en kon de bank niets meer doen...”
Een pijnlijk verhaal dus voor Freeke. Maar het is nog niet afgelopen.
Freeke: “Twee dagen later kreeg ik weer een appje van dit nummer, dat er voor 12.00 uur een rekening betaald moest worden, of ik het kon proberen. Ik zat net met de politie aan de telefoon toen het appje binnenkwam. En die zei gelijk: niks doen. Tot mijn grote verbazing kreeg ik de dag daarna weer een verzoek van een onbekend nummer ‘Ik heb een nieuw nummer’. Toen heb ik geprobeerd wat info los te krijgen, maar nee. Ook deze poging heb ik doorgegeven aan de politie. Daarna kreeg ik nóg eens een verzoek van weer een ander nummer, maar toen was ik het zo zat – dat ik niks meer gedaan heb.”
Freeke heeft geen idee wat er gebeurd is met het banknummer, waar het geld naar toe is, of het echt bestaat, of het al opgeheven is o.i.d. Ook weet ze niet of de daders gepakt zijn. Ze dacht dus dat het een banknummer was van mensen, waar Reinout iets aan moest betalen.
Lees ook: Ransomware: je bestanden zijn gegijzeld
Wat bent u voor type: vertrouwt u mensen snel, of bent u juist wantrouwend?
Freeke: “Op zich ben ik best goed van vertrouwen, ja ik vertrouw veel mensen. Ik had dit soort dingen ook wel gezien op tv, en ik heb ook wel waarschuwingen gezien. Maar je denkt gewoon niet dat het jezelf zal overkomen.”
Hoe gebruikt u internet?
Freeke: “Ik ben niet zo’n hele internetter. Ik zoek weleens wat op. En natuurlijk doe ik de bankzaken via internet. Kerkdiensten kijk ik mee via internet. O ja, en ik bestel weleens wat. Maar dat doe ik altijd al op vertrouwde websites. Dus als ik een reclame zie en ik heb interesse, dan klik ik er niet gelijk op, maar zoek ik het product ergens op en bestel het op een vertrouwde site. En verder heb ik al jaren een smartphone.”
Schaamte
Freeke schaamde zich eerst best een beetje dat ze erin getrapt was. Maar, als het nu ergens over dit soort dingen gaat, vertelt ze haar verhaal. Ze probeert het wel een beetje luchtig te houden, maakt er soort grapje van: “Van dat geld had ik m’n 70e verjaardag willen vieren, maar dan kan nu niet meer doorgaan.”
Heeft ze maatregelen genomen? Tips?
Zeker. Freeke neemt nu geen nummers meer op die ze niet herkent. Nooit meer, op haar vaste telefoon niet en ook niet op haar mobiel. Ze kijkt dan later of ze dat nummer kan vinden. En haar kinderen hebben haar geholpen de instellingen van haar WhatsApp te wijzigen: haar profielfoto, info en status zijn nu alleen te zien voor "Mijn contacten". Deze waren namelijk voor iedereen zichtbaar. Opvallend is dat er daarna niets meer kwam aan verzoeken en dergelijke dingen. Maar wie weet of dat er mee te maken heeft…
Blij
Wij (van Kliksafe) zijn heel blij dat Freeke haar verhaal met ons deelt. Ook Freeke dacht: dat overkomt mij nooit. Maar het gebeurt dus echt! Een gewaarschuwd mens….
NB Ik heb zelf met een medewerker van de ING gesproken, hoe hier mee wordt omgegaan. Helaas kunnen ze daar niets over zeggen. Alleen dat de kwestie tussen de fraude-afdelingen van beide banken besproken en afgehandeld wordt. En als Freeke het naadje van de kous wil weten, moet ze daarvoor bij haar eigen bank zijn.
Nuttige links:
https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude-melden/
https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html
* Freeke is niet de echte naam van de geïnterviewde.
Reageren?