Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een catfish? Herken catfishing met deze 3 tips

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 5 januari 2022

In 2022 verschuiven onze levens nog steeds meer naar online. Ook online verliefd worden: we ontmoeten onze liefdes steeds vaker via internet. Als je online op zoek gaat naar een relatie, kun je op datingsites en social media gewaarschuwd worden voor catfishing. In deze blog leggen we alles haarfijn uit over catfishing: wat is het? Hoe gaat catfishers te werk? En hoe herken ik een nepprofiel van een catfish?

Wat is een Catfish precies?

Een catfish is een persoon die zich online anders voordoet dan hij/zij in werkelijkheid is. Ze gebruiken een verzonnen of gesloten identiteit.

Ze gebruiken foto’s van andere profielen en verzinnen daar vaak een compleet profiel bij. Die profielen kom je tegen op social media, zoals Facebook en Instagram.

Datingsites zoals Tinder zijn ook platformen waar veel catfishing voorkomt. Deze catfishprofielen nodigen andere mensen uit en gaan zo een gesprek met een slachtoffer aan. Het doel van catfishers is verschillend. Soms zijn het onzekere, eenzame mensen die op deze manier hopen om contact te krijgen met anderen. Soms zijn het scammers die uit zijn op je geld.

Gecatfished

Je ben dus 'gecatfished' als jij in de leugen trapt van de persoon achter deze neprofielen. Je ontwikkelt een band met die persoon of raakt verliefd. Lees de tips verderop in deze blog hoe jij geen slachtoffer wordt van catfishing.

Betekenis Catfish

Catfishing kan twee betekenissen hebben. Catfish is de Engelse benaming voor de vissoort meerval. 
De betekenis voor Catfishing op social media en in de datingwereld komt van de Amerikaanse MTV-show: Catfish. Deze show gaat over het gebruik van nepprofielen en confronteert de mensen achter die nepprofielen. Nu vraag je je misschien af: wat heeft een vissoort te maken met een datingshow? En wat wordt bedoeld met Catfish? Dat zochten we voor je uit:
De makers bedachten deze naam, omdat de vissers die kabeljauw vingen, erachter kwamen dat de lange terugreis naar het vaste land de vis niet goed deed. Ze stopten daarom de meervallen (catfish) bij de grote watervaten in. De vissen hielden elkaar in beweging en daardoor smaakten de vissen beter na de lange reis.
Volgens de makers van het programma hebben we ook catfishing in het echte leven nodig. Het houd je waakzaam en maakt het leven spannender. Of de naam goed aansluit, laat ik aan de lezer over ;-)

Waarom doen mensen aan catfishing?

Catfishen bestaat al zolang social media en datingsites bestaan. Het daten online is steeds gebruikelijker geworden, en daarmee groeit ook het aantal personen dat aan catfishing doet. Nepprofielen op Facebook zien we het meeste terug. Op de MTV-show Catfish zien we veel redenen waarom mensen kiezen voor een valse identiteit. Hieronder de meest gebruikte redenen.

Onzekerheid

Een persoon maakt een nepprofiel aan op social media vanwege persoonlijke onzekerheid. Ze vinden zichzelf ‘lelijk’ of ‘niet goed genoeg’. Ze kiezen dan liever voor foto’s van een persoon zie zij knapper vinden. Het kan ook zo zijn dan ze niet uit durven komen voor hun achtergrond en verzinnen een profiel dat ze mooier vinden.

Identiteit verbergen

Sommige mensen willen social media gebruiken, maar willen hun persoonlijke gegevens niet invullen op deze platformen. Voor hen is het dus makkelijker om een plaatje van het internet te gebruiken, een valse naam en andere gegevens te verzinnen - om een nepprofiel te maken. Sommigen gaan een stap verder, en gebruiken dit profiel om kritiek te uiten en andere mensen te pesten, ook wel internettrollen of cyberpesten genoemd. Andere reden dat mensen hun identiteit verbergen, is om andere mensen te ontmoeten buiten het weten van hun partner om.

Lees ook: Mijn foto's op een datingsite.

WRAAK

En andere reden waarom mensen kiezen om te doen aan catfishing, is het opzoeken van hun ex op social media. Ze maken een nepprofiel waarvan ze weten dat hun ex-partner die leuk zal vinden, en leggen dan contact. En proberen zo een nieuwe relatie te saboteren.
Of ze proberen naaktfoto’s te krijgen, zodat ze deze op het internet kunnen verspreiden.

Scam en phishing

Internetcriminelen hebben ook datingsites en social media gevonden om geld los te peuteren. Ze maken een account aan en doen zich voor als vrouw. Ze sturen onwetende mensen een vriendschapsverzoek en vragen je via een berichtje of je seksueel getinte foto’s wilt zien. Daarvoor moet je wel even op een link klikken. Als je daarop klikt, moet je een aantal vragen beantwoorden. Uiteindelijk draait het altijd uit op één ding: jouw creditcardgegevens.

Lees meer over datingfraude; opgelicht in de liefde.

Hoe herken ik catfishing? Herken catfishing snel met 3 tips

Hoe weet je of je nu een Catfish hebt? Daar komt je snel achter als je de signalen herkent. Hieronder een aantal tips waarmee je snel herkent of je te maken hebt met een catfish.

 1. Zoek met Google image
  Zoals je hierboven kunt lezen, gebruiken catfishers foto’s van anderen op hun profiel. Je kunt iemand opsporen via foto's van die persoon. Google heeft een functie om te zoeken op een afbeelding. Als je met het plaatje van een catfisher zoekt, kom je waarschijnlijk een profiel of social media-acocunt tegen van de echte persoon.
 2. Bekijk de geschiedenis van het profiel.
  Bij veel socialmediaprofielen van een catfish zie je weinig geschiedenis van die persoon. Ze hebben recent een account aangemaakt, de familieleden ontbreken of ze plaatsen pas recent foto’s en berichten.  Een persoon die niet veel geschiedenis heeft (denk aan reageren op berichten van vrienden, felicitaties of oude foto’s) is verdacht; het kan duiden op een catfish die het profiel net heeft aangemaakt.
 3. Start een videogesprek
  Een videogesprek: de ultieme manier om te checken of die persoon aan de andere kant daadwerkelijk is wie hij/zij zegt. In het begin kun je natuurlijk een goede smoes hebben om niet op te nemen, maar op een gegeven moment moet het toch een keer kunnen. Als deze na meerdere verzoeken en een hoop smoesjes verder het niet lukt? Dan is de kans je met een catfish te maken hebt groot.

Tot slot

Nu heb je een idee wat catfishing is, en als je de tips gebruikt - kun je het sneller herkennen. Of ben jij al eens benaderd door een catfish? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Laat een reactie achter onder deze blog en deel je ervaring met andere lezers.

Bronnen:

https://phys.org/news/2018-07-catfish-people-onlineit-money.html

 

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (14)

Robert
24 mei 2023 11:05

Hoi Trudie,

Je beschrijft duidelijke signalen van een catfish:
- Je mag geen foto's zien van hem
- het Google Meet videogesprek duurde slechts enkele seconden, dit lijkt met voorbedachten rade.
- Alleen via Google Meet.

Wees bedacht met alles wat hij doet of zegt, helemaal als hij mogelijk gaat vragen of je met spoed geld over wil maken.
Lees ook de reacties hieronder, daar zie je dat in grote lijnen je verhaal overeenkomt met anderen.

TRUDIE
24 mei 2023 10:48

Sinds begin April chat ik via google chat met een persoon uit Amerika. Ik ben nogal sceptisch en heb hem daadwerkelijk gevraagd of hij DE persoon was. Hij is redelijk bekend in Amerika. Hij blijft volhouden dat hij DE persoon is. Vanuit hem kwam ook de google-meet uitnodiging en we hebben elkaar daadwerkelijk enkele seconden gezien. Het lijkt safe maar ik blijf nog steeds sceptisch. Hij mag geen foto's sturen via chat, maar kennelijk wel google-meet. Dat vind ik vreemd. Vooralsnog geef ik hem het voordeel van de twijfel. Ben ook heel duidelijk ik mijn bedoelingen en hij accepteert het.

Nancy
17 februari 2023 00:12

Enkele keren meegemaakt zowel op instragam als facebook, en dan zeg ik, hoe is het in Nigéria, dan stopt dat plots, krijg ik geen reactie meer 😅

Kaatje
26 juli 2022 11:05

Handig zou zijn als er een kliklijst is met "fakeprofielen". Zodat je bij twijfel eventueel deze catfishkliklijst eerst eens kan bekijken. Kan me voorstellen dat ze met een ander profiel zelfde foto's, hergebruiken. Als jouw "Piet" er nog niet bijstaat maar zijn foto's ook op de kliklijst staan bij het profiel " karel"

Robert
1 juli 2022 10:59

Hoi Elisa,

Dank voor je open reactie! Het beeld dat je schetst past precies in het plaatje van hoe catfishing werkt. In dit geval was de catfisher uit op jouw geld.
Ik hoop dat je reactie anderen helpt om catfishing sneller te herkennen en oplichting te voorkomen!

Elisa
1 juli 2022 08:01

Goed dat jullie hier een artikel aan wijden. Gisteren gebroken met mijn catfish Franck Garnier op instagram "uit Frankrijk" . Drie maanden intensief mee gechat. Heeft heel veel foto's en video's van een andere man die hier waarschijnlijk niets van weet, maar was "te verlegen" voor een videogesprek. Zelfs foto's gekregen van hem met zijn moeder.
Heel sneaky. Persoonlijke gegevens als adres, telefoonnummer of de website van zijn bedrijf, daar mocht ik niet naar vragen. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw. Of ik hem 3.500 euro wilde lenen wegens een noodgeval. Want als ik echt van hem hield...
Dat was de druppel. Niet gedaan.
Wat ook opviel was dat hij op instagram eigenlijk alleen een bepaald type vrouw als vriend had, zoals ik. 50+ en redelijk "doorsnee" 😅 en hij was zo'n gespierd sportschooltype dat door zijn exvrouw was bedrogen en nu op zoek was naar een trouwe vrouw met een goed karakter. 😉

Robert
15 maart 2022 11:06

Bedankt voor het delen van je verhaal! Goed om te lezen dat het starten van een videogesprek geholpen heeft om de catfish te herkennen.

V
15 maart 2022 10:28

ik heb het onlangs nog meegemaakt op Instagram met iemand die zich voordeed als Staf Coppens. Hij wilde "zijn fans leren kennen". Ben ik geen fan van Staf Coppens, dus ik had snel door dat dit niet klopte. Ik heb hem vlakaf gezegd dat ik hem niet geloofde en dit volgens mij een fakeprofiel was. Hij hield aan, dan heb ik een videocall opgestart. Die werd niet beantwoord. Het profiel was onmiddellijk weg. Ik heb dit ook gerapporteerd bij Instagram.

John
30 januari 2022 22:03

nou ik heb zo iets ook al eens mee gemaakt maar ik heb hem of haar niet kunnen ontmaskeren want dat verhaaltje hier boven dat je de foto moet of kunt zoeken via google image leverde ook niets op want ik heb toen die persoon ook via de foto wat zei of hij had geplaats op hem of haar profiel maar toen ik dit via Google image ging uit zoek komen ik tal foto's van een kleding zaak of fotomodellen of bedrijven die iets van die dingen verkopen wat op de foto staat en Google image als je de foto op zoek via die google image krijg ik dus ook vak te zijn met de melding van dat die iets heeft gevonden wat iets of er op lijkt of overeenkomt met de foto nou dan zag ik weet ik hoeveel foto's van verschillende pagina's zoal ik al eerder hier zei van kledingen zaken lingerie zaken of bedrijven die iets van die dingen verkoopt wat overeenkomt met de foto's of van tijdschriften en dan kloppen ze nog niet vaak dus die Google Image is gewoon bullshit dat die de foto vind of de zelfde foto vind dus zo doende heb ik hem of haar niet kunnen ontmaskeren uit eindelijk ben ik gewoon gestopt met die persoon ik heb hem of haar niet kunnen ontmasker maar ja zullen jullie wel af vragen hoe weet je dan dat die persoon een catfish was nou heel simpel ieders keer zei hij/zei met een smoesje dat ze nu niet thuis was omdat ze op vakantie was toen kwam die met dat wegens privé omstandig heden niet kon afspreken toen was het weer van dat ze nog even alleen bij chatte wilde houden toen was er weer iets en ga zo maar door toen wist ik al van hier klop iets niet of ze ontweek soms ook wel vragen waar ze op een ander onderwerp weer ging dus zo had ik iets van dit is een catfish

Nancy De Nil
20 januari 2022 19:03

Er zouden meer artikels in de media zoals deze moeten verschijnen naar mijn mening. De personen, eigenlijk zijn het al hele netwerken, die hen ermee bezig houden worden alsmaar slimmer en slimmer. Ze leren veel van hun slachtoffers… spijtig genoeg. Ik heb ervaring met Catfishing, daar het me drie jaar geleden is overkomen. Ik zo was verliefd op deze persoon en ik ben nochtans een slimme dame. Dacht dat dit me nooit zou overkomen, wat was ik verkeerd ! Ik ben er wel op tijd uitgeraakt met vele gemengde gevoelens en heb wel mijn geld nog. Onlangs heb ik het toch nog eens gewaagd om me op een datingsite te plaatsen … na een week heb ik mezelf er moeten afhalen. Ik haal de “Catfishers” er zo tussenuit … en omdat ik nogal vrij mondig ben, confronteer ik hen er ook met. Het kan zeer ver gaan, tot zelfs doodsbedreigingen heb ik gekregen maar ik maak er dan ook mijn werk van om ze te ontmaskeren….

Roel
27 augustus 2021 16:17

kort maar onderhoudend: goed artikel :)

Robert
13 augustus 2021 16:32

Dankjewel Nina!

Ik kan me voorstellen dat het heel lastig is om uit een catfishrelatie te komen. Als je zeker weet dat de andere persoon een catfish is, kun je het beste nog meer verdriet besparen. Verbreek alle banden met die persoon:

 • Blokkeer de persoon op alle social media
 • En vergeet niet de vrienden te blokkeren die je via hem/haar kent (kans is groot dat dit ook geen echte accounts zijn)
 • Blokkeer de telefoonnummer van die persoon
 • Wees extra voorzichtig wanneer je uitnodigingen krijgt van onbekende mensen. Voeg alleen mensen toe met wie je gemeenschappelijke vrienden hebt.
 • Als het echt nodig is: verander je e-mailadres
 • Nina
  7 augustus 2021 08:45

  Vet handige tips! Ik lees hier ook boeken over (Dat dat gebeurt). Maar als je er eenmaal inzit, dan kom je er moeilijk uit, hebben jullie daar ook tips voor? (Bij mij is dat niet het geval hoor)

  Laika
  2 maart 2021 10:17

  Ik heb gelezen en is heel interestant maar ik wil verder gaan waardoor is iemand die ik leer kennen maar in buitenland.

  Reageren?

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

  Ontvang gratis tips en blogs

  Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

  Deel dit bericht op: