Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een catfish? Herken catfishing met deze 3 tips

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 5 november 2020

Ons leven verschuift steeds meer naar online. Ook relaties: we ontmoeten onze liefdes steeds vaker via internet. Als je online op zoek gaat naar een relatie, kun je op datingsites en social media gewaarschuwd worden voor catfishing. In deze blog leggen we alles haarfijn uit over catfishing: wat is het? Hoe gaat catfishers te werk? En hoe herken ik een nepprofiel van een catfish?

Wat is een Catfish precies?

Een catfish is een persoon die zich online anders voordoet dan hij/zij in werkelijkheid is. Ze gebruiken een verzonnen of gesloten identiteit.

Ze gebruiken foto’s van andere profielen en verzinnen daar vaak een compleet profiel bij. Die profielen kom je tegen op social media, zoals Facebook en Instagram.

Datingsites zoals Tinder zijn ook platformen waar veel catfishing voorkomt. Deze catfishprofielen nodigen andere mensen uit en gaan zo een gesprek met een slachtoffer aan. Het doel van catfishers is verschillend. Soms zijn het onzekere, eenzame mensen die op deze manier hopen om contact te krijgen met anderen. Soms zijn het scammers die uit zijn op je geld.

Betekenis Catfish

Catfishing kan twee betekenissen hebben. Catfish is de Engelse benaming voor de vissoort meerval. 
De betekenis voor Catfishing op social media en in de datingwereld komt van de Amerikaanse MTV-show: Catfish. Deze show gaat over het gebruik van nepprofielen en confronteert de mensen achter die nepprofielen. Nu vraag je je misschien af: wat heeft een vissoort te maken met een datingshow? En wat wordt bedoeld met Catfish? Dat zochten we voor je uit:
De makers bedachten deze naam, omdat de vissers die kabeljauw vingen, erachter kwamen dat de lange terugreis naar het vaste land de vis niet goed deed. Ze stopten daarom de meervallen (catfish) bij de grote watervaten in. De vissen hielden elkaar in beweging en daardoor smaakten de vissen beter na de lange reis.
Volgens de makers van het programma hebben we ook catfishing in het echte leven nodig. Het houd je waakzaam en maakt het leven spannender. Of de naam goed aansluit, laat ik aan de lezer over ;-)

Waarom doen mensen aan catfishing?

Catfishen bestaat al zolang social media en datingsites bestaan. Het daten online is steeds gebruikelijker geworden, en daarmee groeit ook het aantal personen dat aan catfishing doet. Nepprofielen op facebook zien we het meeste terug. Op de MTV-show Catfish zien we veel redenen waarom mensen kiezen voor een valse identiteit. Hieronder de meest gebruikte redenen.

Onzekerheid

Een persoon maakt een nepprofiel aan op social media vanwege persoonlijke onzekerheid. Ze vinden zichzelf ‘lelijk’ of ‘niet goed genoeg’. Ze kiezen dan liever voor foto’s van een persoon zie zij knapper vinden. Het kan ook zo zijn dan ze niet uit durven komen voor hun achtergrond en verzinnen een profiel dat ze mooier vinden.

Identiteit verbergen

Sommige mensen willen social media gebruiken, maar willen hun persoonlijke gegevens niet invullen op deze platformen. Voor hen is het dus makkelijker om een plaatje van het internet te gebruiken, een valse naam en andere gegevens te verzinnen - om een nepprofiel te maken. Sommigen gaan een stap verder, en gebruiken dit profiel om kritiek te uiten en andere mensen te pesten, ook wel internettrollen of cyberpesten genoemd. Andere reden dat mensen hun identiteit verbergen, is om andere mensen te ontmoeten buiten het weten van hun partner om.

Lees ook: Mijn foto's op een datingsite.

WRAAK

En andere reden waarom mensen kiezen om te doen aan catfishing, is het opzoeken van hun ex op social media. Ze maken een nepprofiel waarvan ze weten dat hun ex-partner die leuk zal vinden, en leggen dan contact. En proberen zo een nieuwe relatie te saboteren.
Of ze proberen naaktfoto’s te krijgen, zodat ze deze op het internet kunnen verspreiden.

Scam en phishing

Internetcriminelen hebben ook datingsites en social media gevonden om geld los te peuteren. Ze maken een account aan en doen zich voor als vrouw. Ze sturen onwetende mensen een vriendschapsverzoek en vragen je via een berichtje of je seksueel getinte foto’s wilt zien. Daarvoor moet je wel even op een link klikken. Als je daarop klikt, moet je een aantal vragen beantwoorden. Uiteindelijk draait het altijd uit op één ding: jouw creditcardgegevens.

Lees meer verhalen over datingfraude.

Hoe herken ik catfishing? Herken catfishing snel met 3 tips

Hoe weet je of je nu een Catfish hebt? Daar komt je snel achter als je de signalen herkent. Hieronder een aantal tips waarmee je snel herkent of je te maken hebt met een catfish.

  1. Zoek met Google image
    Zoals je hierboven kunt lezen, gebruiken catfishers foto’s van anderen op hun profiel. Google heeft een functie om te zoeken op een afbeelding. Als je met het plaatje van een catfisher zoekt, kom je waarschijnlijk een profiel of social media-acocunt tegen van de echte persoon.
  2. Bekijk de geschiedenis van het profiel.
    Bij veel socialmediaprofielen van een catfish zie je weinig geschiedenis van die persoon. Ze hebben recent een account aangemaakt, de familieleden ontbreken of ze plaatsen pas recent foto’s en berichten.  Een persoon die niet veel geschiedenis heeft (denk aan reageren op berichten van vrienden, felicitaties of oude foto’s) is verdacht; het kan duiden op een catfish die het profiel net heeft aangemaakt.
  3. Start een videogesprek
    Een videogesprek: de ultieme manier om te checken of die persoon aan de andere kant daadwerkelijk is wie hij/zij zegt. In het begin kun je natuurlijk een goede smoes hebben om niet op te nemen, maar op een gegeven moment moet het toch een keer kunnen. Als deze na meerdere verzoeken en een hoop smoesjes verder het niet lukt? Dan is de kans je met een catfish te maken hebt groot.

Tot slot

Nu heb je een idee wat catfishing is, en als je de tips gebruikt - kun je het sneller herkennen. Of ben jij al eens benaderd door een catfish? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Laat een reactie achter onder deze blog en deel je ervaring met andere lezers.

Bronnen:

https://phys.org/news/2018-07-catfish-people-onlineit-money.html

 

Robert
Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Wel zo veilig!

Reacties (1)

Avatar Laika
2 maart 2021 10:17

Ik heb gelezen en is heel interestant maar ik wil verder gaan waardoor is iemand die ik leer kennen maar in buitenland.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: