Jawel, jawel! Daar is ie weer: de top 10 grootste social media van dit jaar. Vers van de pers heb ik voor jou weer een overzicht met de meest populaire social mediakanalen* in Nederland, zodat jij precies weet welke wel of niet populair is.
10. Telegram
Op nummer 10 staat Telegram. Ken je het platform al? Het kanaal bestaat sinds 2013. Dit online platform lijkt enorm op WhatsApp. Telegram was het eerste kanaal van de twee waarmee je geheime chats kon starten, maar via WhatsApp kan dit nu ook. Het grootste verschil op dit moment is het aantal gebruikers, WhatsApp heeft namelijk boven de 10 miljoen gebruikers en Telegram veel minder. Hoeveel dan precies? Nou, januari 2024 had Telegram 1,9 miljoen gebruikers en in januari 2025 was dit 1,8 miljoen. En het totaal aantal gebruikers van WhatsApp? Dat lees je verderop in deze blog.
9. X (voorheen Twitter)
Sinds Elon Musk Twitter overnam, is het aantal gebruikers licht afgenomen. In januari 2024 had het kanaal nog 3,2 miljoen gebruikers, begin januari 2025 waren dat er nog maar 2,8 miljoen. X is vooral bekend vanwege het gebruik van hashtags (#) en de lengte van een bericht: maximaal 280 woorden of tekens. En ken je Larry? Sinds 2010 is dat de naam van het blauwe vogeltje.
Lees meer: Wat is Twitter?
8. Snapchat
Trekt jouw kind gekke gezichten naar de telefoon? Grote kans dat Snapchat de oorzaak is. Foto’s met filters, gekke selfies en video’s met stickers: dat hoort er allemaal bij. Je kan met elkaar chatten, maar binnen het kanaal communiceer je vooral met elkaar via foto’s en video’s. De video’s heten ‘snaps’ en je chat dus op die manier met elkaar. Je kan zelf instellen hoelang je snap zichtbaar blijft voor de ontvanger. Maar let op: er kan altijd nog een schermafbeelding gemaakt worden. Wist je dat de app vooral onder Gen Z populair is? En wil je meer weten over Snapchat? Je leest het in de blog ‘Wat is Snapchat eigenlijk?’.
7. Pinterest
Wist je dat in januari 2025 ruim 4 miljoen gebruikers actief zijn op Pinterest? Je kan er inspiratie opdoen voor een nieuwe keuken, gave ideeën vinden voor een fotoshoot of de inrichting van bijvoorbeeld je slaapkamer. Hoe je dit doet? Met Pinterest stel je een moodboard samen met de leukste en mooiste ideeën van andere gebruikers, om zo te ontdekken wat bij jou past. Zie het als een groot prikbord waar jij artikelen/posts van anderen op vastpint. Wil je ook aan de slag met het kanaal? Of ben je gewoon benieuwd naar Pinterest? Je leest er alles over in de blog ‘Wat is Pinterest?’.
6. TikTok
In Nederland neemt het aantal gebruikers van TikTok nog steeds toe: in januari 2024 zaten 4,3 miljoen gebruikers op TikTok en in januari 2025 heeft het medium er 4,4 miljoen. Voor Amerikaanse gebruikers is het nog maar afwachten of het platform beschikbaar blijft. Het kanaal is van een Chinees bedrijf en daarom bestaat er in Amerika discussie over hoe veilig TikTok is. Maar wat maakt het nou zo populair? Het algoritme van de app merkt snel wat je als gebruiker interessant vindt. Op basis daarvan zorgt TikTok dat je video’s op je tijdlijn ziet die passen bij je interesses. Klinkt als een goed idee, maar het maakt het ook erg verslavend. Vooral onder jonge generaties is de app populair. Wil je meer weten over TikTok? Robert neemt je in zijn blog mee met alle feitjes over TikTok.
5. LinkedIn
We zijn bij de top 5 beland! 5,7 miljoen Nederlanders gebruiken in januari 2025 het platform LinkedIn. Wist je dat dit 230 duizend gebruikers meer waren dan het jaar daarvoor? Maar wat kan je er precies mee? Het is een zakelijk kanaal en vooral bedoeld om vacatures te delen en te zoeken. Door connecties te maken met andere gebruikers vergroot je je netwerk. Ook kan je jezelf promoten binnen je werkgebied.
Lees meer: Wat is LinkedIn en hoe werkt het?
4. Instagram
Misschien gebruik je zelf wel dit platform. En anders ken je vast wel iemand die Instagram heeft. In Nederland heeft Instagram namelijk wel 8,2 miljoen gebruikers! Een grote jongen dus. Maar wat maakt de app nou zo populair? Net zoals bij TikTok heb je een modus om video’s te kijken die passen bij je interesses. Dit worden op Instagram Reels genoemd. De rest van de functionaliteiten lijkt juist meer op Facebook: je kan een profiel aanmaken, posts plaatsen en chatten met andere gebruikers. Het grootste verschil tussen Facebook en Instagram is dat Instagram meer gericht is op mooie video’s en foto’s. Ook is het kanaal populair onder bedrijven of influencers, zij gebruiken Instagram als verkoopmiddel van hun producten en/of diensten.
3. Facebook
Facebook daalt iets in het aantal gebruikers, maar het staat nog steeds in de top 3 van de grootste social mediakanalen in Nederland! Je maakt een profiel aan, deelt berichten, chat met andere gebruikers en kijkt naar video’s. Wist je dat 9,9 miljoen mensen in Nederland Facebook gebruiken? Dat is meer dan de helft van alle inwoners!
Lees meer: Wat is Facebook en hoe gebruik je het?
2. YouTube
Vorig jaar was YouTube net zo groot als Facebook, maar dit jaar zijn ze het medium voorbijgevlogen. Met maar liefst 10,2 miljoen gebruikers staat YouTube op plek 2 van de meest gebruikte social mediakanalen in Nederland. Je gebruikt het voor school, als ontspanning of voor je hobby: YouTube is voor iedereen. En ook aan de jongsten onder ons is gedacht met YouTube Kids. Wist je dat de allereerste video op YouTube in een dierentuin is opgenomen? Wil je meer weten over YouTube? Je leest het in de blog ‘Wat is YouTube eigenlijk?’.
1. WhatsApp
Met 13,5 miljoen gebruikers in Nederland mag WhatsApp zich het grootste socialmediakanaal in Nederland noemen. Met dit platform stuur je berichtjes naar contactpersonen in je telefoon. Ook kan je (video)bellen, spraakberichten, foto’s, video’s, gifjes en stickers delen met anderen. Wist je dat je WhatsApp ook in de browser op je computer kan gebruiken? De desktop/computerversie wordt ook wel WhatsApp Web genoemd. En heb je al gehoord van een WhatsApp-kanaal? Vooral bedrijven en organisaties gebruiken zo’n kanaal om hun volgers van belangrijke informatie te voorzien. Volg jij het WhatsApp-kanaal van Kliksafe al?
Bonusweetjes:
- In Nederland blijven mensen social media veel gebruiken, maar ze kijken wel steeds kritischer naar de platforms die ze dagelijks gebruiken;
- Bij vrijwel alle grotere platforms neemt het aantal dagelijkse gebruikers toe;
- Ouders maken zich steeds vaker zorgen over social media en hun kind, onze mediapedagoog Henrieke Hoogendijk geeft je 7 tips om de schermtijd van je kind te begeleiden in haar blog;
- Gebruikers van social media in Nederland ervaren social media vaker als negatief voor hun welzijn dan voorheen;
- We zien zelfs dat bijna 6 op de 10 Nederlanders voor een verbod is op social media voor kinderen die jonger zijn dan 16 jaar.
*Volgens het onderzoek Nationaal Social Media Onderzoek 2025 van Newcom
Reageren?