Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Top 10 grootste social media van 2023

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 17 maart 2023

En het grootste social media platform van 2023 is… WhatsApp! Huh? Dat is toch geen social media kanaal? Nou, eigenlijk wel. In deze blog ranken we de 10 grootste social media kanalen* zodat jij precies weet welke social media wel of niet populair is.

10. Telegram

Telegram is een alternatief voor WhatsApp omdat het veiliger lijkt te zijn dan WhatsApp. Ook is het sneller. Je kan in Telegram geheime chats starten en dat kan in WhatsApp niet; daarom is het voor sommige mensen heel aantrekkelijk om Telegram te kiezen. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders gebruiken inmiddels Telegram en dat is toch een opmars. Het platform is nog niet zo oud, het is ontstaan in 2013. De grootste groep die op Telegram zit, bestaat uit mensen tussen de 25 en 35 jaar oud.

9. Twitter

Twitter lijkt hartstikke oud en uit de mode, maar blijft toch onverminderd populair. Toegegeven, het is niet zo populair meer als vroeger. Ondanks de overname van Elon Musk, blijft het toch een populair platform. Twitter is vooral bekend vanwege de # (hashtag) en de beperkende aantal woorden van een tweet (een bericht), namelijk maar 280 woorden of tekens. Wist je trouwens dat het blauwe vogeltje van Twitter een naam heeft? Hij heet Larry en bestaat al sinds 2010.

Lees meer: Wat is Twitter? 

8. Snapchat

Snap-wat? Snapchat lijkt op een beetje op Whatsapp, maar dan met video’s en foto’s. Die video’s heten ‘snaps’ en je chat met elkaar via die snaps. Dat verklaart natuurlijk de naam. Inmiddels zitten er 3,9 miljoen Nederlanders op Snapchat die elkaar continu op de hoogte houden van van alles en nog wat. Het leuke aan Snapchat zijn de filters die je kan gebruiken. Een ander groot voordeel is dat je snaps na enkele seconden (nadat het geopend is) permanent verdwijnen. Maar er kan natuurlijk altijd nog een screenshot gemaakt worden, dus let goed op met wat je deelt! Wil je nog meer weten over Snapchat? We hebben hier een aparte blog aan gewijd.

Lees meer: Wat is Snapchat eigenlijk?

7. Tiktok

In 2023 zaten er maar liefst 4 miljoen Nederlanders op TikTok en de verwachting is dat het platform nog groter gaat worden. Er zitten veel jongeren op TikTok, maar ook steeds meer bedrijven en influencers gaan TikTok gebruiken om populair te worden. De app is erg verslavend, het algoritme heeft gauw door welke interesses jij hebt. Op basis daarvan krijg je oneindig veel video’s voorgeschoteld die jij ongetwijfeld leuk vindt. Klinkt heel goed bedacht, maar is dus ook erg verslavend. Daarnaast is TikTok niet van een Amerikaans bedrijf, maar van een Chinees bedrijf. Op zich niet zo erg, denk je, maar dat betekent dat ze alle informatie ook aan de Chinese overheid doorgeven. Wil je dat wel? Lees meer over TikTok en haar privacy.

Lees meer: Wat is TikTok eigenlijk? 

6. Pinterest

Je hebt het vast wel eens gehoord: ‘als je het interieur van je huis wil veranderen, dan moet je gewoon even wat borden pinnen’. Huh? Je bankpas trekken? Nee, waarschijnlijk bedoelt diegene dat je een avondje op Pinterest moet gaan zitten. Met ‘pinnen’ wordt het vastpinnen van artikelen/posts op Pinterest bedoeld en dat is ook precies wat het doel is van het kanaal. Je kan urenlang scrollen door prachtige plaatjes of ideeën opdoen voor je nieuwe huis. Wil je zo’n mooie post bewaren? Dan maak je een bord aan en ‘pin’ je daarop je posts vast. Het lijkt een beetje op je prikbord in de keuken - maar dan online. Inmiddels zijn ruim 4,6 miljoen Nederlanders actief aan het pinnen op Pinterest. Wil je nog meer weten over Pinterest en pinnen? Lees dan gauw onze blog.

Lees meer: Wat is Pinterest?

5. LinkedIn

De zakelijke neef van Facebook, zo wordt LinkedIn ook wel genoemd. Het platform is vooral bedoeld om vacatures te zoeken en te delen, jezelf online te promoten en connecties te maken. Mensen kunnen hier posts plaatsen die vaak werk-gerelateerd zijn en op elkaar reageren. Inmiddels gebruiken ruim 5 miljoen Nederlanders LinkedIn. 

4. Instagram

Eerst was het alleen voor het delen van je leukste foto’s, nu een serieuze business met influencers. Gelukkig is er ook ruimte om leuke video’s te delen met je volgers of te kijken wat die beroemde acteur plaatst. Daarnaast kan je korte video’s delen van max. 60 seconden, die noemen we ‘verhalen’ of ‘story’s’.  Tegenwoordig zit bijna iedereen wel op Instagram; het kanaal heeft 7,8 miljoen gebruikers in Nederland. Kliksafe is daar een van, we delen leuke behind-the-scenes foto’s op onze Instagrampagina. Volg je ons al?

3. Facebook

Hoewel Facebook iets daalt qua aantal gebruikers, is het nog steeds het een van de grootste social media kanalen in Nederland. 9,9 miljoen Nederlandse gebruikers scrollen elke dag nog op Facebook en dat is toch knap voor een bedrijf dat onder vuur ligt. Facebook is namelijk een dataverzamelaar en slaat al je data op, inclusief je locatie, telefoonnummers en audio. Waarom er toch zoveel mensen op Facebook zitten, ondanks al die verzameling van hun data? Omdat mensen het leuk vinden om te zien wat andere mensen doen en daar is Facebook nog steeds heel groot in. Daarnaast maken veel mensen dankbaar gebruik van de verjaardagnotificaties, zodat je direct de jarige job kan feliciteren. Ook Kliksafe zit op Facebook, volg je ons ook?

2. YouTube

Voor school, ontspanning of hobby: videogigant YouTube heeft van alles voor iedereen. Zelfs kinderen vanaf 3-12 jaar kunnen terecht op de variant van YouTube; YouTube Kids. Het videoplatform bestaat al sinds 2005 en is mateloos populair. 9,9 miljoen Nederlanders hebben een account op YouTube. Wist je dat het 57.000 jaar zou duren voordat je alle video’s op YouTube hebt gekeken? Er wordt namelijk ontzettend veel geplaatst en dat is heel goed, maar soms komen er wel minder leuke dingen online. Met ons filter kan je dat makkelijk aan of uit zetten.

Lees meer: Wat is YouTube Kids precies?

1. WhatsApp

Met 13,3 miljoen Nederlandse gebruikers is WhatsApp het grootste social media kanaal van Nederland. Maar is het social media? Ja! Je stuurt namelijk berichtjes over en weer en dat is het hele idee van sociale media. Tegenwoordig is er ook ‘WhatsApp web’ waarmee je op je computer WhatsApp kunt openen in plaats van op je telefoon. Dat typt heel wat sneller dan op je telefoon. Ook kan je makkelijk foto’s doorsturen, story’s plaatsen (Instagram, Facebook en WhatsApp zijn allemaal van dezelfde eigenaar en bevatten dus ongeveer dezelfde functies) en met elkaar videobellen. Je kan ook spraakberichten sturen. Wist je dat er dagelijks meer dan 200 miljoen spraakberichten gestuurd worden over de hele wereld?

*volgens het onderzoek van NewCom.

Over de auteur:

Tamara is medewerker marketing & communicatie. Ze is altijd op de hoogte van het laatste nieuws, speelt in haar vrije tijd volleybal en doet aan fitness. Je maakt haar wakker voor sushi en pasta (als je haar wakker krijgt :-)). Verder studeert ze Communicatie en heeft ze de droom om ooit een boek te schrijven.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: