Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Twitter en wat is er aan de hand?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 22 november 2022

Wat is er met Twitter aan de hand?

Twitter is een online platform, waar je korte berichtjes van maximaal 280 tekens kan plaatsen. De afgelopen tijd is Twitter veel in het nieuws geweest vanwege de overname door Elon Musk. In deze blog leggen we precies uit wat Twitter is, hoe het werkt en waarom er nu een heuse Twitter-soap gaande is.

Een overzicht:

Wat is Twitter?

Twitter is een social mediakanaal waar je korte berichtjes kan plaatsen. Het maximumaantal woorden van een bericht (ook wel tweet genoemd) is maar 280 tekens. Dit betekent dat je creatief moet zijn in je tweets om je boodschap over te brengen. Net zoals bij alle andere social media kan je andere berichten liken, op elkaar reageren of chatten via privéberichtjes. Twitter bestaat sinds 2006 en is opgericht in Amerika. In december 2021 waren er 217 miljoen actieve leden en in Nederland gebruiken 3,5 miljoen mensen Twitter.

Hoe werkt Twitter?

Op Twitter kan je alles delen wat je bezighoudt. Om je tweet kracht bij te zetten, kan je gebruik maken van een hashtag (#). Dit kan je lukraak achter een woord zetten. Een goed voorbeeld hiervan is #kliksafe. Als je daarop zoekt in Twitter, krijg je een waslijst aan tweets met deze hashtag erin, dus waarin Kliksafe is genoemd. Deze hashtags zorgen regelmatig voor nieuws, als een onderwerp in korte tijd veel veelvuldig besproken wordt, noem je dat een trending topic. Bekende trending topic was een tijdlang #covid19. Verder kan je ook foto’s en video’s plaatsen, net zoals op andere social mediakanalen. Het doel van Twitter is delen wat je doet en samen online zijn.

Live twitteren

Er wordt ook vaak over televisieprogramma’s getwitterd. Je wordt soms zelfs aangemoedigd om tijdens de uitzending mee te twitteren. Boer zoekt Vrouw (#bzv) is daar een heel goed voorbeeld van, net zoals #maestro. Er bestaan allerlei accounts die twitteren over één onderwerp en die hebben vaak een grote schare fans. Veel mensen lezen het nieuws ook vaak op Twitter, aangezien dat sneller kan zijn dan traditionelere media zoals het NOS Journaal.

Echt of nep?

Niet alles is echt wat je ziet op Twitter, er zijn talloze nepaccounts. Let dus goed op of een twitteraccount geverifieerd is als echt account! Dat kun je zien aan een blauw vinkje.  Nepaccounts zijn vaak uit op geld of het verspreiden van desinformatie. Dat soort accounts worden ook wel trolls/trollen genoemd en zijn dus niet te vertrouwen. Hoe herken je ze? Vaak hebben die accounts geen profielfoto, plaatsen ze niet veel, volgen ze maar een paar mensen of hebben ze weinig volgers. Natuurlijk heeft niet iedereen zonder een profielfoto een nepaccount, maar wees er wel alert op. Deze trolls hebben namelijk ongezien best veel macht. Zo hebben heel veel trolls tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016 misleidende tweets de wereld ingestuurd. Zo zie je maar weer, social media zijn echt niet altijd veilig.

Wat is er aan de hand bij Twitter?

In april meldde Elon Musk, de baas van onder andere Tesla en SpaceX, dat hij Twitter wilde kopen. Vanaf eind oktober is Musk dan ook echt de baas van Twitter. Musk heeft veel plannen met Twitter; hij wil minder sociale controle en minder nepaccounts. Ook wil hij betaaldiensten invoeren voor het blauwe vinkje.

Musk wil namelijk dat je betaalt voor je blauwe vinkje (ongeveer 8 dollar per maand). Op deze manier kunnen mensen zomaar een blauw vinkje kopen, maar dan is het niet zeker meer of je met een echt persoon te maken hebt - of met een troll. Daarnaast wil hij een abonnement gaan invoeren, waardoor je ook minder reclame te zien krijgt. De reclame die je wel te zien krijgt, is een stuk persoonlijker. Dit doen ze door het bekijken van je persoonlijke gegevens en op basis daarvan krijg je gepersonaliseerde reclame.

Betalende Twitteraars

Als laatste wil Elon Musk voorrang gaan geven aan betalende Twitteraars. Dit betekent dat als je betaalt, je tweet bovenaan komt te staan. Doe je dat niet, dan tel je minder mee. Jouw tweet komt dan niet bovenaan te staan, en je krijgt minder te zien op je tijdlijn. Dat is natuurlijk niet wat je wil, je wil leuke tweets zien en vooral die van je vrienden en volgers.

Twitter jij?

Het is afwachten hoe Twitter zich gaat ontwikkelen met Elon Musk aan het roer. Wij van Kliksafe zijn erg benieuwd of jij nog op Twitter zit of dat je toch overstapt naar een alternatief. Laat het ons weten in de reacties hieronder!

PS Natuurlijk doen wij ook mee met Twitterend Nederland. Kijk zelf maar.

Over de auteur:

Tamara is medewerker marketing & communicatie. Ze is altijd op de hoogte van het laatste nieuws, speelt in haar vrije tijd volleybal en doet aan fitness. Je maakt haar wakker voor sushi en pasta (als je haar wakker krijgt :-)). Verder studeert ze Communicatie en heeft ze de droom om ooit een boek te schrijven.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.