Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is TikTok eigenlijk? Lees alles over TikTok

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 20 juni 2019

Wat is TikTok?

De TikTok-app: een sociaal medium dat al een paar jaar bestaat, maar in korte tijd ontzettend snel aan populariteit heeft gewonnen. Zeker in Nederland, maar ook in andere westerse landen. Maar wat is TikTok nou eigenlijk? En is de app wel veilig te gebruiken? En waarom is de app zo snel gegroeid?
Ik heb het voor je uitgezocht.

Wat kun je met TikTok?

“Short videos for you”. Dat staat er in de beschrijving van de TikTok-app in de app Store. Korte video’s die op basis van je interesses en volgers op je ‘feed’ (soort tijdlijn) komen. De makers van TikTok willen natuurlijk dat je zelf ook een bijdrage levert.

Hoe werkt TikTok?

Als gebruiker neem je een filmpje op met je telefoon. Dat filmpje bewerk je in de app met filters of andere grappige effecten. Je bewerkte video deel je met je volgers. Natuurlijk wil je dat al je filmpjes vaak bekeken worden, dus dans/spring/acteer je mee met challenges (uitdagingen) of trends die je voorbij ziet komen. Populaire video’s zijn: playbacken, dansen en komische parodieën. Het ultieme doel? Op de ‘For You’-page belanden. Dat is een openbare pagina waar ook niet-volgers jouw video kunnen bekijken.

Hoe is TikTok ontstaan?

Wat hebben social media als Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter gemeen? Ze zitten allemaal in de technologische broedplaats aan de westkust van de VS: Silicon Valley. TikTok is een beetje de vreemde eend in de bijt, zij kent namelijk haar oorsprong in China.
Het Chinese bedrijf achter Tik Tok besloot in 2017 hun app buiten de Chinese markt uit te brengen onder de naam TikTok.
In datzelfde jaar kochten ze de app Musical.ly voor een slordige miljard dollar. Musical.ly en TikTok leken zoveel op elkaar, dat ze een jaar later de apps fuseerden. Die samenvoeging van Musical.ly en TikTok creëerde een gigantisch platform met miljoenen video’s.

Snelle groei

Als ik de app nu in Android Play Store bezoek, staat de teller al op +1 miljard downloads. Dit verklaart nog steeds niet waarom tieners TikTok verkiezen boven andere social media. TikTok heeft namelijk iets wat je op veel social media niet of nauwelijks hebt: positiviteit. Facebook en Twitter kennen nogal wat negativiteit. Denk maar aan nepnieuws, controlerende ouders en negatieve reacties. Op TikTok zijn reacties positief en de ouders zitten je filmpjes niet te controleren. Positiviteit trekt juist de jongeren naar het platform, ze worden niet afgerekend in de reacties of gecontroleerd door hun ouders.

Wie gebruiken de app? 

Van die 1 miljard downloads, is grofweg 60% van de gebruikers tussen de 16-24 jaar. In werkelijkheid ligt die leeftijd nog wel iets lager. De minimumleeftijd is 13 jaar, maar kinderen jonger dan 13 jaar zitten ook op de app. Ze omzeilen de leeftijdsverificatie simpelweg door te liegen over hun leeftijd. Oudere leeftijdsgroepen zitten ook wel op de app, maar zijn duidelijk minder vertegenwoordigd.

Is TikTok veilig?

Risico's rondom privacy

Het Verenigd Koninkrijk trekt de privacy van TikTok in twijfel. Volgens de Britten gaat de app niet goed om met het verwerken van gegevens van kinderen en tieners. Profielen zijn standaard openbaar, waardoor het voor oudere mannen makkelijk is om contact op te nemen met tienermeisjes. 

Zitten je kinderen op TikTok? Hier moet je op letten!

TikTok is, zoals gezegd, van Chinese makelij. In China betekent privacy niet hetzelfde als in westerse landen. Gaat je kind akkoord met de algemene voorwaarden van de app? Dan gaan ze akkoord met veel ongewenste privacy-instellingen. De voornaamste:

  • Persoonlijke filmpjes staan standaard openbaar;
  • Je profiel staat standaard openbaar, inclusief naam en locatie;
  • Jouw filmpjes mogen op andere sociale media gebruikt worden;
  • TikTok mag jouw filmpjes inzetten voor marketingdoeleinden.

Gelukkig wijzig je deze privacy instellingen eenvoudig zelf. Loop de instellingen van de app dus goed door. Zodat je veilig TikTok kunt gebruiken.

Veel kinderen beseffen niet altijd de impact van hun filmpjes. Denk aan expliciete muziekteksten en het nadoen van aanstootgevende dansjes uit muziekvideo’s. Die kunnen ongewenste reacties onder video's leveren.
De kick die kinderen/tieners krijgen van nieuwe likes en volgers, kan heel verslavend werken.
Ze zullen vaker en langer op de app blijven, in de hoop populairder te worden.

TikTok verzamelt persoonlijke gegevens

Het is verstanding om de app-machtigingen door te lopen. Sommige apps gebruiken je microfoon, camera en opslag, terwijl de app niet gebruikt wordt. Zo weten de app bouwers al snel veel data van jou. Zoals je locatie, IP-adres, welke telefoon je hebt en zelfs welke apps je op je telefoon geïnstalleerd hebt. Zo werd laatst bekend dat TikTok informatie van het klembord leest. Het bedrijf heeft inmiddels belooft niet geen informatie te lezen van het klembord van hun gebruikers. Momenteel zijn er landen bezig met een heus TikTok verbod zodat de app niet zoveel macht krijgt. Bron. Momenteel zijn er landen bezig met een heus TikTok- verbod zodat de app niet zoveel macht krijgt.

TikTok-taal:

Zijn jouw kinderen ‘TikTokkers’? Met deze termen maak je indruk op hen:

Feed: De lijst van alle nieuwe filmpjes van mensen die jij volgt.
For You: Een pagina waar je filmpjes publiekelijk door miljoenen gezien worden.
Challenge: In een #challenge word je uitgedaagd om een trucje of filmpje na te bootsen.
Likes: Een gebruiker die een filmpje van een andere gebruiker leuk vindt, geeft een like door op het hartje te klikken. Hoe meer likes, hoe populairder het filmpje wordt.
Follower: Vind je een gebruiker interessant? Dan ga je die ‘Followen’, wat eigenlijk volgen betekent. Meer followers betekent meer weergaven op je video’s.
Duet: Een reactie geven in de vorm van een filmpje. Jouw reactie en het filmpje spelen zij aan zij af.

PS  Wist je dat de naam ‘TikTok’ verwijst naar het beperkt aantal seconden van de video’s? Tik Tok, Tik Tok...

Bron: http://mediakix.com/2019/03/top-tik-tok-statistics-demographics/#gs.gtyy5w

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (11)

Robert
27 maart 2020 09:36

Dag Frenzy,

Als je zelf geen TikTok-gebruiker bent, kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn:

  • Iemand heeft per ongeluk het verkeerde telefoonnummer gebruikt om hun TikTok-account te verifiëren, en dat is helaas jouw nummer.
  • Het is een veficatiecode scam. Een scammer doet er alles aan om jouw op een link te laten klikken. Lees hier onze blog over scam.

    Advies: klik in elk geval niets aan in het sms-bericht en verwijder deze voor de zekerheid. Probeer ook het nummer van de verzender te blokkeren.
    Succes!

  • Frenzy
    27 maart 2020 01:34

    ?#?>?TikTok?> 5362 is your verification code fJpzQvK2eu1 Sorry, een deel van het sms-je bestond uit php-code, maar die wordt hier niet goed weergegeven. Hopelijk zo wel.

    Frenzy
    27 maart 2020 01:30

    Ik bedoelde in mijn vorige post dit: “?? 5362 is your verification code fJpzQvK2eu1” Het bericht kwam dus van TikTok.

    Frenzy
    27 maart 2020 01:17

    Prima info, bedankt. Ik kreeg het volgende sms-bericht op mijn iPhone: ?? 5362 is your verification code fJpzQvK2eu1 Wat betekent dit en hoe komen ze aan mijn nummer?

    Zwager
    17 december 2019 21:54

    Als je op tik tok volgend bent kunnen ze dan ook in je privé account komen?

    Starlight
    2 december 2019 11:30

    DANKJEWEL kliksafe. Ik ben blij met jullie site. Goede uitleg en goede informatie. Fijn om in begrijpelijke taal op de hoogte te worden gehouden. Nu snap ik waar mijn puberende kleinkinderen mee bezig zijn. Eng hoor. Binnenkort maar eens even met ze kletsen.

    mila
    22 augustus 2019 14:32

    zo niet waar je kan alles ook gewoon op PRIVE zetten hoor!!!!!

    slabbekoorn
    23 juli 2019 09:51

    iets waardevols voor het leven is er niet in te vinden en zeker niet voor het einde van je leven dus niet aan beginnen . we leven om te sterven en dat komt daar niet in voor dus weg ermee!

    J/van Emous
    15 juli 2019 10:04

    Bedankt voor de informatie. Fijn om op de hoogte gehouden te worden, onze jongeren hebben bescherming hiertegen hard nodig! Als opvoeder heb je zo een stevig handvat om in gesprek te gaan.

    JmN
    11 juli 2019 11:06

    dank u wel voor de duidelijke info. Fijn om zo op de hoogte gehouden te worden.

    R.W. van Driel
    10 juli 2019 21:50

    Ik vind het de zoveelste verslaving voor ons en de kinderen! Ik ben er niet gelukkig mee!

    Reageren?

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
    Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

    Ontvang gratis tips en blogs

    Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

    Deel dit bericht op: