Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is social media? Alles wat je moet weten

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 9 februari 2023

De term social media wordt veel genoemd in onze blogs; je leest over social media platformen, zoals Twitter, Instagram, BeReal en Pinterest. Niet voor niets: gemiddeld kijken we 138 minuten per dag naar alle social media apps met hun kleurrijke icons. In deze blog geven we uitgebreid antwoord op een vraag, waarvoor je je schaamt om aan vrienden of familie te stellen: Wat is social media eigenlijk? Lees verder over social media; wat het is, welke kanalen er zijn en we vertellen ook iets over geld verdienen op social media (spoiler: je kan erg goed cashen!).

Overzicht:

Wat is social media?

Social media is een verzamelnaam voor alle online social networking platformen waar mensen met elkaar kunnen communiceren. Gebruikers plaatsen berichten, delen foto’s, reageren en converseren. Bij de meeste social media staat de interactie centraal. Mensen kunnen heel makkelijk op elkaar reageren en elkaars foto liken (= leuk vinden). Social media lijken qua functies op elkaar, toch is elk social media platform uniek. LinkedIn richt zich op de zakelijke gebruikers, en wil Instagram juist dat we zoveel mogelijk foto’s met elkaar delen.

Social media bestaan al sinds 1997 met Six Degrees (weet je nog?) maar neemt de laatste jaren echt een grote plaats in. Vooral onder jongeren en pubers is er ontzettend veel aandacht voor social media. De gratis apps zorgen ervoor dat je makkelijk contact kan leggen met nieuwe vrienden, je kan zien wat je favoriete artiest allemaal doet en je het laatste nieuws of trends binnenkrijgt.

Welke sociale media zijn er?

Er zijn er een heleboel soorten, maar we lichten er een aantal kort uit. Voor nog meer info hierover kan je naar onze top tien social media gaan.

WhatsApp

Het is toch alleen een moderne sms-dienst? Nee. WhatsApp wordt wel degelijk gezien als social media, omdat je met elkaar in contact bent via de moderne technologie. Je hebt veel interactie door de vele appjes, foto’s of gifjes (korte bewegende video’s) die je elkaar toestuurt.

Instagram

Ooit alleen voor je zoveelste selfie vanaf je vakantieadres, inmiddels een serieus verdienmodel waar je miljoenen kan binnen harken (daar leggen we straks nog meer over uit). Instagram groeit razendsnel en dankt zijn populariteit aan de veelzijdigheid van de content, van video’s tot foto’s. Werkelijk bijna iedereen zit op Instagram en hierop kan je lekker meekijken met het leven van je favoriete acteur, influencers (= mensen die veel volgers hebben en die volgers beïnvloeden door producten aan te prijzen) of je aardige buurvrouw.

TikTok

Dit kanaal is heel populair onder jongeren/pubers omdat je urenlang kan scrollen en leuke filmpjes te zien krijgt over jouw interesses. Dat heeft alles te maken met het algoritme (lees er meer over in onze blog) waar TikTok heel goed in geworden is. Of TikTok wel zo veilig is, dat lees je in onze blog over TikTok en haar privacybeleid.

Lees ook: Een landelijk TikTok-verbod

Hoe werkt social media?

Het lijkt heel logisch, maar er zit een enorme complexe wereld achter. Social media bedrijven zoals Meta (het grote bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp) willen geld verdienen. Dat doen ze niet door de gebruikers te laten betalen voor het gebruik van social media. Hoe zorgen social media dan voor brood op de plank? Dat doen ze door het verkopen van advertentieruimte op hun platform. Tussen de gebruikers gemaakte foto’s en berichten kunnen bedrijven advertenties plaatsen. Daarvoor betalen bedrijven per weergave of per klik. Hoe meer gebruikers klikken en kijken naar advertenties, hoe meer geld er binnenstroomt.
Je begrijpt dus dat social media jou zoveel mogelijk laten scrollen. Zo worden er meer advertenties aan jou getoond. Om advertenties zo relevant mogelijk te maken, gebruiken veel social media de door jouw ingevulde gegevens, zoals leeftijd en geslacht. En met wie je vrienden bent. Ook houden ze bij met welk soort berichten jij de meeste interactie hebt. Lees of kijk je veel naar een account die bijvoorbeeld gaat over klussen? Reken er dan maar op dat je advertenties krijgt die gaan over klussen. Jij betaalt dus eigenlijk met je gegevens.

Misschien schrik je hiervan en wil je direct alles verwijderen. Ho, dat is ook niet nodig. Social media kunnen ook heel nuttig zijn; je kan er bijvoorbeeld vriendschappen aan over houden. Maar let goed op wat je op social media deelt, het heeft namelijk veel invloed op het dagelijks leven. 

Hoe verdien je geld met social media?

We noemden het net al even in de intro, maar je kan, met hard werken en een goede strategie, enorm cashen op social media. Door een influencer te worden die producten promoot, kan je samenwerkingen aangaan met bedrijven die voor zulke reclame veel geld betalen. Sommige influencers krijgen duizenden of zelfs miljoenen euro’s voor een samenwerking. Daarvoor moet je wel veel volgers hebben om een beetje invloed te hebben en dus die samenwerkingen te krijgen. Als jij nou enorm veel verstand hebt van een product of dienst, dan kan jij dat goed gebruiken om je Instagramaccount om te toveren naar een professionele business. Bedenk wel dat je er dan heel erg lang mee bezig bent, je maakt niet zomaar een goede video of een foto.

Kliksafe op social media!

Kliksafe zit ook op social media, en we posten regelmatig kijkjes achter de schermen. Volg je ons ook?🙂

Over de auteur:

Tamara is medewerker marketing & communicatie. Ze is altijd op de hoogte van het laatste nieuws, speelt in haar vrije tijd volleybal en doet aan fitness. Je maakt haar wakker voor sushi en pasta (als je haar wakker krijgt :-)). Verder studeert ze Communicatie en heeft ze de droom om ooit een boek te schrijven.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: