Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Eindeloos blijven scrollen: hoe goed is dat voor je?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 12 januari 2023

Een eindeloze scroll betekent dat je maar kan blijven scrollen op bijvoorbeeld social media, want er verschijnen elke keer ook nieuwe posts. Ongetwijfeld heb je hier zelf ook mee te maken, want Facebook, Twitter en TikTok werken hier ook mee. Maar wat doet dit met je gezondheid? We gaan voor je op onderzoek in deze blog.

Geniepig

Je herkent het vast: even op social media scrollen om up-to-date te blijven met iedereen die je volgt. Maar je scrolt niet ‘even’ want oh, dat is een leuk dierenfilmpje! En kijk nou, wat een domme challenge. Zo blijf je maar scrollen en je komt steeds weer nieuwe posts tegen. Als je uiteindelijk op de klok kijkt, zie je dat er pardoes een uur voorbij gegaan is! Je duim doet zeer van het scrollen en je kan ineens wel slapen, zo moe lijk je te zijn. Herkenbaar? Dat is het werk van de infinite scroll, eindeloze scroll in het Nederlands, die heel geniepig zijn werk doet.

Verliezen in scrollen

Misschien denk je; dan doe ik dat toch niet? Helaas, zo werkt een mensenbrein niet. Een mensenbrein is altijd op zoek naar herkenningspunten, een begin en een einde. Ontbreken die, dan kunnen we onszelf verliezen. Zou je een roker een oneindige berg met sigaretten geven, dan paft hij letterlijk de ene na de andere weg. Zo gaat het ook met de eindeloze scroll. Er is wel een beginpunt, maar geen eindpunt. Daarom spendeer jij zomaar 3 uur aan kattenfilmpjes terwijl je eigenlijk aan het werk moet (we noemen hier geen namen…). Het is letterlijk verslavend en grote social mediakanalen zijn hier heel sterk in. Vooral TikTok is heel verslavend door die eindeloze scroll waar je uren aan filmpjes voorgeschoteld krijgt. Veel filmpjes zijn ook nog gebaseerd op jouw interesses, waardoor je helemaal lang blijft plakken. Iets wat je leuk vindt, daar wil je meer en meer van zien en TikTok levert dat.

Gevolgen

Wat zijn de gevolgen van de eindeloze scroll? Zoals hierboven beschreven, kan je een pijnlijke duim krijgen maar dat is niet het grootste probleem. Je mentale gezondheid kan een flinke klap krijgen, omdat je te veel prikkels te verwerken krijgt. Die prikkels komen af door die eindeloze stroom aan informatie en onze hersenen kunnen niet zoveel verwerken binnen zo’n korte tijd. Hierdoor voel je jezelf sneller neerslachtiger en kan je problemen krijgen met het onthouden van dingen. Ook kan te veel prikkels angst of paniek opleveren, dat kan je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse leven. Dit kan zelfs uitmonden in een depressie en dat is echt het laatste wat je wilt.

Hoe langer jij online bent...

De eindeloze scroll lijkt dus helemaal niet zo goed te zijn voor je, maar waarom gebruiken zoveel social mediakanalen het? Nou, ze willen jou zo lang mogelijk online houden. Door die eindeloze stroom aan nieuwe foto’s en video’s, blijf je plakken. Van elke video die jij bekijkt, kunnen ze zien hoelang je blijft hangen bij een video en bij welke je direct door scrolt. Op basis hiervan genereren ze weer nieuwe filmpjes voor je. Oftewel: hoe langer jij online bent, hoe persoonlijker jouw feed wordt. Dat heeft twee kanten, het kan heel leuk zijn want je ziet alleen maar dingen die jij leuk vind, maar het heeft ook een keerzijde. Omdat je alleen maar dingen ziet die je herkent, kom je niet buiten je nieuwsbubbel. Hierdoor leer je minder over andere nieuwsonderwerpen.

Uitzetten

Helaas, die eindeloze scroll is niet uit te zetten. Maar om jezelf en jouw hoofd wat rust te geven, kan je ook met jezelf een afspraak maken om eens in de zoveel uur je Instagram te checken.  Geloof ons, dat zorgt voor minder stress en een minder vol hoofd. Probeer jij het uit?

Over de auteur:

Tamara is medewerker marketing & communicatie. Ze is altijd op de hoogte van het laatste nieuws, speelt in haar vrije tijd volleybal en doet aan fitness. Je maakt haar wakker voor sushi en pasta (als je haar wakker krijgt :-)). Verder studeert ze Communicatie en heeft ze de droom om ooit een boek te schrijven.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: