Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een internet challenge?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 26 maart 2020

Wat is een internet challenge?

Oké, ik ga je filmen. Jij spuit deodorant op je onderarm en kijkt hoe lang je dat kunt volhouden. Brr, dat is koud en helemaal niet fijn. En ieeeew (gil), het doet nog zeer ook. Ik stop ermee. En heb nu een dikke rode brandwond op m’n arm. Maar eerst het filmpje kijken: hee cool, wat ben ik een held. Zet het filmpje maar even op YouTube. En op Instagram. En op TikTok. O maar wacht, dat wil ik ook. Maar ik ga dat ook doen. En ik. En mijn arm is nog roder dan de jouwe.

Wat is een internet challenge?

Gaat er een belletje rinkelen, of zeg je: nooit van gehoord? Dit hierboven is dus een internet challenge. Challenge is Engels voor uitdaging (je zegt tsjellensj). Een internet uitdaging dus – internet omdat het gefilmd wordt en via internet en social media verspreid wordt. Het wordt daarom ook wel social media challenge genoemd.

Gevaarlijke challenges

Elkaar uitdagen deden wij vroeger ook: “Bluf dat je op je kop van de trap af gaat” ofzo. En meestal was het echt bluf en deed je het toch niet. Maar, als je uitgedaagd wordt… dan wil je je toch graag bewijzen. Er zit altijd een spannend element aan. Zo ook met deze challenges. Alleen zijn ze tegenwoordig vaak niet zo onschuldig meer. Bijvoorbeeld dat deo spuiten, waar je een brandwond van krijgt (soms zelfs tweedegraads). Of een andere: slik een eetlepel kaneel door. Dat lijkt vrij simpel, maar je kan erdoor stikken. Of als volwassene geblinddoekt door je huis rennen met een klein kind -ook geblinddoekt- naast je, en dan BOEM. Ook is er de choking game. Heel absurd, een spel waarbij kinderen zichzelf of elkaar proberen te verstikken en net voor het flauw vallen loslaten. Ze krijgen dan een heerlijk gevoel over zich, een soort roes. Dat is echter het massaal afsterven van hersencellen. In 2017 is er een jongen door overleden: Tim. Het zijn maar een paar voorbeelden, de lijst is eindeloos.

Op 6 mei 2017 overleed onze 16-jarige zoon Tim als gevolg van een fataal afgelopen 'choking game'.

Tim

De ouders van Tim vonden hun zoon dood, vastgelegd met zijn eigen telefoon. Tim was een heel gewone jongen, en ze hadden nooit zoiets verwacht van hem. Zijn ouders hebben een stichting opgericht, omdat ze zo graag ouders en ook jongeren willen waarschuwen. Ze geven tips aan ouders, kinderen en scholen. Dit staat op hun website:

“Op 6 mei 2017 overleed onze 16-jarige zoon Tim als gevolg van een fataal afgelopen 'choking game'. Voor ons is er toen helaas een totaal onbekende wereld opengegaan van gevaarlijke en absurde online challenges. Ouders, artsen, scholen en opvoeders weten steeds minder waar de kinderen mee geconfronteerd worden via internet. Als ouders en zus van Tim hebben we toen het idee opgevat om structureel te gaan waarschuwen voor dit soort online challenges. We willen voorkomen dat er nieuwe slachtoffers vallen onder jongeren.”

Spanning

Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media zegt over internet challenges dat het best begrijpelijk is dat kinderen het doen. Het element van gevaar en het feit dat het niet mag, maakt het heel aantrekkelijk - en past ook bij de leeftijd van pubers.
Wat nieuw is aan deze challenges, is dat ze gefilmd worden en op sociale media verspreid worden. (Dat zijn natuurlijk niet de filmpjes waarbij het niet goed afloopt.) En kinderen hoeven er niet eens bewust naar op zoek te zijn, ze kunnen zo een filmpje op YouTube tegenkomen.

Corona en challenges

In deze ‘coronatijd’ zijn jongeren superveel online, nu er geen school is, winkels en cafetaria’s dicht zijn, en er geen feestjes zijn. Stichting TIM adviseert je kind zeker nu een beetje meer in de gaten te houden. Het is nu een ideale tijd voor het bedenken van nieuwe challenges. De eerste ‘corona-challenge’ is al van paar weken terug: een challenge, waarbij mensen een wc-bril in een vliegtuig moeten likken. Ze legden dat moment vast op camera, waarna ze het online deelden met hun publiek.

Niet bang maken

Ik wil ouders niet bang maken met dit verhaal of deze challenges. Maar het lijkt me wel goed dat je weet dat ze bestaan. Ze zijn ook niet allemaal gevaarlijk of eng. Soms gaat het om een spelletje van lang geleden, dat weer van stal is gehaald. Zoals: de vloer is lava. Ineens roept degene die aan het filmen is: ‘de vloer is lava’, en moet je allemaal zorgen dat je met je voeten van de vloer komt. Best lollig.

Wat kun je doen als ouders?

Natuurlijk kun je niet precies weten wat je kind allemaal doet. Alleen is het wel goed dat je weet dat dit soort games bestaan. Als je bij wilt blijven, kun je af en toe eens op deze website kijken. Maar het gaat er eigenlijk vooral om dat je erover praat met je kind. Dat is zo belangrijk. Sommigen denken dat je daardoor je kinderen op een idee brengt en ze het gaan nadoen, maar in deze tijd waarin alles -maar dan ook àlles- op internet te vinden is, kun je misschien beter het gesprek met je kinderen aangaan. De meeste kinderen weten tenslotte al veel meer dan wij… toch? Het kan ook zijn dat je kind meedoet onder groepsdruk. Als je weet dat je kind daar gevoelig voor is, kan je dat ook gelijk bespreken.
Tip! Vraag je kind aan het einde van de week: wat is het gekste of mafste dat je deze week op internet of op social media hebt gezien?

Verboden

Het verhaal van Tim is veel in de media geweest en zijn ouders hebben er een film over laten maken. Daardoor is er meer bewustwording gekomen. En zeggen sites als Facebook en YouTube dat zij schokkende video’s verbieden. Dat is in elk geval al winst. Maar toch, al die duizenden, nee miljoenen filmpjes op al die verschillende sites: wie heeft er nu echt zicht op?

En jij?

Doe jij ze ook, die challenges? Hmm. Denk nog eens goed na bij een volgende keer. Als het een onschuldige is: oké. En anders: zeg eens nee. Challenge the challenge!

Bronnen:
https://www.internetchallenges.nl/  Stichting Tegen Internet Misstanden: TIM dus.
https://www.bnr.nl/nieuws/media/10324748/ouders-moeten-praten-over-internetchallenges

 

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: