Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Instagram eigenlijk? Uitleg en Tips [2022 update]

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 5 april 2022

Wat is Instagram?

Die vraag had ik enige tijd geleden zelf ook: Wat is Instagram? Ik heb er wel het nodige over gehoord, maar zelf heb ik het nog nooit gebruikt.

Internet zegt over deze app: "Instagram is een gratis mobiele app om digitale foto's of video's uit te wisselen middels mobiele apparaten. De foto's en video's kunnen digitaal gefilterd worden en uitgewisseld op sociaalnetwerksites, zoals die van Instagram zelf."

Hoeveel gebruikers heeft Instagram in 2022?

Op 6 oktober 2010 werd Instagram gelanceerd voor het publiek. De app werkte in eerste instantie alleen op iOS van Apple, maar inmiddels werkt het op alle apparaten. De app is enorm populair geworden! In april 2012 stond de teller op ongeveer 30 miljoen gebruikers - in 2017 waren er ruim 500 miljoen gebruikers. Dit kwam ook door de overname van Instagram door Facebook.
Instagram telt in 2021 1,074 miljoen actieve maandelijkse gebruikers. Sindsdien groeit Instagram in 2021 staag door, met gemiddeld 5% groei, waarvan de grootste groep jongeren zijn.

Onder de Nederlanders blijft Instagram populair; het platform telt 6,6 miljoen actieve gebruikers in 2022.

Hoe werkt Instagram?

Instagram is dus bedoeld om foto’s te delen met vrienden/volgers. In tegenstelling tot Facebook draait het alleen om foto’s en later ook video's. De kunst is een zo mooi mogelijk plaatje te delen waarin het moment wordt beschreven. Door het toepassen van een filter kun je de foto nóg mooier maken. Een heel verhaal eromheen is niet meer nodig. Je kan de gemaakte foto’s ook nog delen met Facebook. Om Instagram zo aantrekkelijk mogelijk te maken, probeert het platform telkens meer nieuwe dingen uit. Zo hebben ze Instagram-stories toegevoegd, waar foto's en video's 24 uur lang getoond worden. Daarna verdwijnen ze. 

Een van de laatste grote toevoegingen is IGTV. Een afkorting van InstaGram TeleVision. Daarmee proberen ze de concurrentie aan te gaan met de videoplatformen, zoals YouTube.

Lees ook over BeReal, de nieuwste generatie Z obsessie

Bekend worden!

Veel bekende personen, bedrijven en websites gebruiken Instagram om nog meer naamsbekendheid te krijgen. Daar is Instagram heel geschikt voor, door het grote aantal gebruikers. Als je een paar goede, mooie, bijzondere of anderszins opvallende foto’s post, kun je snel voor meer en meer volgers zorgen. En zodoende kun je heel snel bekend worden. Het nadeel is echter dat als je er een keer een ‘foute’ foto op zet, deze door al je volgers gezien en misschien wel gedeeld wordt en jou dus heel veel ‘negatieve reclame’ oplevert. Sterker nog, het kan zijn dat de foto je altijd blijft achtervolgen. Dit brengt me op andere gevaren van Instagram.

Wat is het gevaar van Instagram?

Internet is een fantastisch medium om je zaken te regelen. Denk aan internetbankieren, mailen, overheidszaken regelen en je geliefden die ver weg zitten, toch zien en spreken. Keerzijde is echter dat alles wat je op internet zet, je tot op zekere hoogte blijft achtervolgen.

Voorbeeld: je hebt een foto gepost op Instagram waarbij je net iets teveel ‘los’ gaat. Hierna ben je druk aan het solliciteren en kom je bij die ene werkgever met jouw droombaan. Tegenwoordig checken de meeste werkgevers je op social media. Misschien was jij hun beste kandidaat… tot ze ‘die’ foto tegenkwamen.

Ander gevaar is dat vooral jongeren veel waarde hechten aan waardering op internet. Wordt jouw foto vaak gedeeld of geliket, dan ben je populair! Hierdoor vergeten ze soms dat er ook nog een echt leven is.

Lees ook hoe je Instagram kunt blokkeren

Kliksafe en Instagram

Denk je aan Kliksafe, dan denk je aan gefilterd internet en ‘Iedereen veilig online’. Bij Instagram is het meer: ’Maak je iets mee, gooi het op internet’. Voor Kliksafe is het dan ook een uitdaging om aanstootgevende teksten, afbeeldingen en foto’s buiten de deur te houden. Dit doen we door een whitelist, blacklist en een woordfilter. Vooral foto’s en afbeeldingen zijn erg lastig te filteren. Er wordt voortdurend gekeken naar technieken om dit nog beter te doen.

Hierdoor kom je soms een foto tegen die je eigenlijk liever niet ziet - maar met 500 miljoen gebruikers is dat risico natuurlijk wel redelijk groot… Heb je twijfels over Instagram? Je kan er in ons filter ook voor kiezen het te blokkeren.

Tips voor ouders:

  • Een oproep aan ouders: zorg ervoor dat je kind Instagram verstandig gebruikt. Mogen mensen die je in het echt niet kent, je volgen?
  • Instagram zelf zegt dat het is voor mensen vanaf 13 jaar. Ons advies is je altijd aan deze leeftijdsadviezen te houden, ze zijn er niet voor niets.
  • Kijk van tijd tot tijd met je kind mee met wat het plaatst op Instagram en wat het binnenkrijgt. Bespreek het bekijken van (te) blote foto’s, en welke foto’s van jezelf je wel of niet met de wereld moet delen.
  • Een laatste advies: gebruik Instagram op een verantwoordelijke manier en wees altijd voorzichtig!

 

PS: sinds kort is Kliksafe ook actief op Instagram. volg ons via: https://www.instagram.com/kliksafeveiligonline/

Bronvermelding: https://nl.wikipedia.org

 

Over de auteur:

Berry werkt op het klantcontactcentrum; mensen helpen is zijn grote passie. Ook een passie: dingen op de juiste manier omgooien ;), vandaar dat hij wekelijks op de bowlingbaan te vinden is.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (4)

Thomas
8 november 2019 14:44

@Sandra, dat soort accounts die de vriendschappen naar uw zoon sturen zijn nepaccounts en zijn opgezet om persoonlijke gegevens buit te maken. De mensen die erachter zitten zijn internetcriminelen die door zo'n foto toe te voegen hopen dat je het vriendschapsverzoek accepteert. Als je zo'n vriendschapsverzoek accepteert vindt je op hun profiel vaak een link die je persoonlijke gegevens probeert te stelen. Nooit accepteren dus! Vaak worden dergelijke accounts na enkele uren door Instagram zelf verwijdert. Zij controleren hier actief op.

Ronja
30 maart 2019 14:40

Super goed om dit op internet te zetten ik heb er vwel van geleerd

Linda
27 februari 2019 09:57

Instagram moet leuk blijven, nu begint er iemand met van alles van haar hobby te verkopen sorry dit kan niet vind ik.

Sandra
7 januari 2019 09:19

Waarom krijgt onze jongste zoon vriendschapsverzoeken op instagram van naakte vrouwen?

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: