Hoe kun je veilig internetbankieren? Hoe veilig is bankieren via de app eigenlijk? Is mobiel bankieren veilig? Is bankieren via telefoon of tablet veilig? Kan ik bankieren met mijn iPhone? Is elk betaalverzoek veilig? En kan ik veilig tikkie via WhatsApp gebruiken? Een greep uit de vragen die er zijn over veilig bankieren. We zochten het voor je uit. Hieronder vind je adviezen om veilig te bankieren.
Ga snel naar:
Hoe kun je veilig bankieren?
1. Veilig Bankieren via een app
Tegenwoordig kan je makkelijk bankieren via een app op je smartphone of tablet. Het is snel, handig en makkelijk. En veilig! Het is net zo veilig als op een computer. Dat komt omdat er op elke bank-app een veiligheidscheck zit. De app is altijd beveiligd met een unieke verificatiecode. En alleen met die persoonlijke code heb je toegang tot je bankrekening. Er is tot nu toe nog geen bank-appfraudegeval bekend. Het veiligst is het als je de bank-app van je eigen bank downloadt bij de officiële appstore van je smartphone.
Hoe werkt het?
Ga naar de site van je bank en kijk hoe je je moet aanmelden voor de mobiel bankieren app. Als je je hebt aangemeld, krijg je beveiligingscodes van de bank. Banken zorgen ervoor dat mobiel bankieren heel goed beveiligd, en moeilijk te misbruiken is. Tip: je kunt beter geen openbare wifi-netwerken gebruiken voor internetbankieren.
2. Veilig bankieren op tablet of iPad
Bij bijna elke bank kun je een app downloaden voor je iPad of tablet. Je kunt dan kiezen uit de App Store voor de iPad en voor een Android toestel kies je voor Google Play. Daarna volg je de instructies op de site van je bank. Het is vrij makkelijk te regelen.
3. Veilig bankieren op internet
Bankieren op je eigen computer thuis is gewoon veilig. Ben je echter buitenshuis, dan kun je beter niet internetbankieren. Je gebruikt dan andere netwerken en die je weet nooit of die beveiligd zijn en of je geen pottenkijkers hebt. Als je thuis bankiert op je eigen computer, check dan altijd of de website begint met https -> de ‘s’ erachter geeft aan dat het een veilige verbinding is. Kijk ook of je een ‘slotje’ ziet in de adresbalk – dan is het zeker veilig.
Veilig Tikkie gebruiken (of een betaalverzoek)
Via de app kun je makkelijk een betaalverzoek of Tikkie versturen of ontvangen. Lees bij je eigen bank hoe het werkt. Downloadt en installeer daarna de app en je kunt er mee aan de slag. Wees met Tikkie en andere betaalverzoeken voorzichtig! Controleer voor de zekerheid altijd de link en als je het niet vertrouwt: niet doen.
5 tips om veilig te bankieren:
1. Je computer veilig
Het beste kun je altijd je eigen computer gebruiken om te internetbankieren. Zorg ervoor dat je computersysteem veilig is en blijft, door updates altijd te installeren. Je kunt het zo instellen dat dat automatisch gebeurt. Installeer ook alleen applicaties of programma’s die je kunt vertrouwen. Je kunt dus beter niet internetbankieren in internetcafés, op je werk, of op een andere openbare plek.
2. Je gegevens veilig
Houd je codes veilig. Zorg dat je pas nooit in handen van een ander komt. Zorg er ook voor dat anderen niet kunnen meekijken en meelezen met wat je doet. Controleer regelmatig je bankrekening. Zie je een transactie die je niet herkent? Bel je eigen bank. Heb je een wachtwoord nodig, verzin dan een ingewikkelde. Kortom: wees zuinig op je gegevens!
3. Je netwerk veilig
Je kunt beter niet bankieren als je buitenshuis bent en je niet weet of het netwerk te vertrouwen is, zelfs op je werk niet. Je eigen netwerk thuis is veilig, en daarbuiten weet je het nooit. Ook al zegt men dat het veilig is, je kunt het beter niet doen.
4. De link veilig
Let op de link naar je bank. Staat er een ‘s’ achter? Dan is het een beveiligde verbinding. Er staat dan ook een slotje in de balk. Controleer de naam van de bank. Als je de link niet vertrouwt: ga niet verder. En: je kunt altijd je bank om advies vragen.
5. Je pincode veilig
Geef nooit je pincode door. Aan niemand. Ook niet online, behalve als je wil inloggen bij je eigen bank. Officiële instanties zullen nooit om je pincode vragen, ook je eigen bank niet.
4 dingen die je nooit moet doen
Betaalpasfraude of ‘Uw pas is verlopen’
Dit gebeurt tegenwoordig erg vaak: je krijgt een sms’je dat je je bankpas moet opsturen naar een organisatie, bijvoorbeeld een recyclebedrijf. Daarnaast moet je dan je pincode op de website van je bank invoeren. Maar: het is een valse website, al lijkt hij wel heel erg veel op de site van je eigen bank. Trap er niet in en gooi het bericht gelijk weg. Stuur je bankpas niet op. Een bank vraagt je nooit om je pas op te sturen. En geef nooit je pincode door (ook niet aan een website). De nieuwste melding is dat je gebeld wordt of een bericht krijgt dat je je bankpas kunt omruilen voor een antibacteriële pas. Onzin! Ga er niet op in.
Rare telefoontjes
Het kan gebeuren dat je wordt gebeld door je ‘bank’ of door een ander bedrijf en er gevraagd wordt om je pasje op te sturen. Of ze vragen via een heel verhaal om je pincode door te geven. Ook kan het gebeuren dat ze een vraag over je creditcard sturen, op zoek naar het nummer. Niet beantwoorden! Hang op. Twijfel je? Bel je eigen bank.
Valse e-mails of phishing
Een zeer populaire vorm van aan gegevens komen, gaat ook via nepmails of valse e-mails. Criminelen doen zich voor als medewerkers van een bank, een bedrijf of een overheidsinstelling. Ze proberen aan je gegevens te komen en je uiteindelijk geld af te troggelen. Soms worden er ook virussen door verspreid. Er zit meestal een link in de mail of een bijlage, waar je op moet klikken. Dit gebeurt tegenwoordig ook steeds vaker via een sms’je of een appje. Wees op je hoede.
Heb je zo’n mail, sms’je of appje ontvangen? Neem contact op met je bank en geef hem door.
Oplichting via ‘bekenden’
Je krijgt een betaalverzoek van een bekende (bijvoorbeeld je zoon) of je geld wil overmaken naar haar nieuwe bankrekening. Dit doet hij normaal gesproken nooit. Niet doen! Het kunnen criminelen zijn die doen of ze je kennen, en uit naam van een bekende van jou een bericht sturen via Facebook, WhatsApp of Messenger. Neem eerst persoonlijk contact op met degene die het geld vraagt en vraag na of het bericht klopt.
Lees eens het ervaringsverhaal van Freeke, ze is opgelicht via whatsapp
Reageren?