Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Is openbare wifi veilig? Betalen met je privacy

#Online risico's

Geplaatst op 15 april 2020

Zijn openbare wifi netwerken veilig? 

gratis wifi privacy buiten hotspotDat is lastig. Je bent door je internetbundel heen en net nu heb je internet nodig. Maar: wat handig: hier hebben ze gratis, open wifi! En ook niet zo’n lastig wifiwachtwoord om in te loggen. Zo, even op de akkoordpagina klikken en je kan verder. Gratis wifi in de trein, in winkels, in je hotel, in school, bij de tandarts, het gemeentehuis en bij de pizzeria of snackbar. Bijna overal is er tegenwoordig gratis wifi beschikbaar. Sommigen gaan juist speciaal daarheen voor de gratis wifi. Een ijsje eten en ondertussen appen. Niks mis mee, toch?

Waarom bedrijven gratis of open wifi aanbieden

Waarom zou je gratis wifi aanbieden? Die bedrijven hebben daar een paar goede redenen voor. En ook daar is niets mis mee, toch? Een snackbar of restaurant lokt met gratis wifi de klanten. Een onderdeel van je beoordeling is of de wifi goed is. Aan een ijsje of een frikandel is niet zo heel veel te mislukken. En dan scoor je punten met extra zaken zoals goede wifi. Bij een hotel gaat het nog verder. Zij kunnen wel ophouden zonder wifi. Daarom hebben ze een basis wifi. En wil je in je hotelkamer draadloos losgaan, dan is het mogelijk om bij te betalen voor premium wifi met hogere snelheid en beter bereik.

Twee belangrijke dingen

Heb je hem weer met zijn gemiep over veiligheid. Van Jan mag je ook helemaal niets. Nou, dat valt best mee. Maar ik wil alleen dat je even oplet. Er zijn twee dingen belangrijk. De eerste is of je wel veilig verbinding maakt. En de tweede is of je niet te veel met je privacy betaalt.

Dus, zijn openbare wifi netwerken onveilig?

Als je bij een wifi-netwerk niet een beveiligingscode of wachtwoord hoeft op te geven om te kunnen verbinden, dan gaat alles open en bloot door de lucht. Uit een onderzoek bleek dat zelfs de openbare wifi van veel gemeentehuizen zonder wachtwoordbeveiliging wordt aangeboden. Hmm en dat wil je niet - denk ik? Iedereen kan dan met jou mee kijken wat je precies doet. Nou ja iedereen, je hebt wel wat kennis van techniek nodig, maar echt moeilijk is het niet. Als het toch niet anders kan, maak dan alleen gebruik van beveiligde websites of gebruik een vpn. Een vpn kan je eenvoudig op je modem maken. (Een vpn is een soort buis die je maakt, zodat aan de buitenkant niet te zien is wat erdoorheen gaat.)

Lees ook: Internet beveiliging instellen.

Betalen met je privacy, kan dat?

Heel veel dingen op internet zijn gratis. Filmpjes kijken, dingen zoeken, mailtjes sturen, vaak is het gratis. Maar toch wordt er geld verdiend. Met wat jij doet en zoekt, kan men advertenties op maat maken, zodat jij meer gaat kopen. Het gaat maar om kleine dingen, maar heel veel kleine dingen maken grote. En dus zijn de belangen ook groot. Met gratis wifi kan dit ook. Jij gebruikt het gratis wifi, bekijkt de aanbiedingen op de welkomstpagina. En ondertussen wordt er een cookie of een andere markering gebruikt, zodat men kan bijhouden in welke filialen jij komt. Wat jouw smaak is. Daar kunnen ze dan mooi advertenties en acties op aanpassen. En dat alles om het gratis wifi te betalen en nog een beetje winst te maken.

Dus

Mag er nou helemaal niks meer? Nee - dat zeg ik niet, maar let wel een beetje op met wat je doet ;-)

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (1)

Jan Langerak
1 juli 2020 21:12

Beste Jan, Als ik zo lees dat je van veel dingen op de hoogte ben en anderen graag helpt, kun je mij dan ook helpen met het verwijderen van een soort reclamesite shorte. st waar ik de laatste weken veel hinder van heb op mijn Samsung tablet. Springt te pas en te onpas schermvullend als een soort van popup tevoorschijn. Twee malwarescanners, die ik mijn tablet heb laten scannen, geven geen foutmelding. Valt hier iets aan te doen? Met vriendelijke groet, Jan Langerak

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: