Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is phishing?

#Online risico's

Geplaatst op 23 december 2019

Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze via een e-mail naar een valse (bank)website te lokken. De (bank)website ziet er hetzelfde uit als je eigen bankwebsite, maar is een kopie. Door bezoekers in te laten loggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer of bankgegevens, krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens – met alle gevolgen van dien.

 

De slachtoffers worden vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd ‘de inloggegevens te controleren’.
Ook kan door middel van een e-mail je gebruiksnaam, wachtwoord of andere gegevens opgevraagd worden.

Hoe herken je phishing mails?

In een phishing-bericht (e-mail) vind je vaak de volgende onderdelen terug, waardoor ze goed te herkennen zijn:

  • De e-mail is niet persoonlijk gestuurd en begint dus vaak met een algemene opening en aanhef.
  • De e-mail bevat vaak taal- en schrijffouten. Het gaat om een slecht stuk vertaalde tekst.
  • Er wordt vaak gesuggereerd dat het account ‘geverifieerd’ oftewel gecontroleerd moet worden. Dit controleren moet dan door ergens in te loggen met je (bank)gegevens.
  • Er wordt gedreigd dat als je niet inlogt, er geen gebruik meer van je bankrekening kan worden gemaakt of dat er een veiligheidsrisico is.
  • Het afzender e-mailadres is niet altijd dat van je bank. Vaak wordt wel een deel van de naam van je bank genoemd.

Wat te doen bij phishing?

Verstrek nooit uw accountgegevens via e-mail. Geen enkele instantie zal die via mail opvragen. Evenals mails van de overheid, ook zij zullen nooit vragen via de mail in te loggen. Wil je zeker weten of een bericht echt van je bank of de overheid is? Ga via je browser naar mijnoverheid.nl of de site van je bank, en check daar je berichten. Zit je altijd goed!

Wil je phishing melden? Ga dan naar de pagina phishing melden

Arnold
Over de auteur:

Arnold is trotse vader van vier kinderen. Hij houdt van fotograferen en werkt bij Kliksafe op twee afdelingen (niet tegelijk 😉): het klantcontactcentrum en de afdeling techniek. En dat klopt precies met wat hij het liefste doet: mensen helpen met ict-problemen. Bedenkt graag nieuwe manieren om onze klanten zo goed mogelijk te informeren en te helpen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit bericht op: