Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hoe werkt het filter?

Van elke website die je oproept, gaat het dataverkeer eerst door een filterserver. We hebben een aantal filterservers staan die alle ‘aanvragen’ behandelen. De filterservers weten wat voor type filtering je hebt gekozen: Select, Pro of Flex – en ze kennen de opties die je zelf hebt ingesteld. Elke website gaat door maximaal drie filters:

Whitelist
De server bekijkt eerst of de site die je oproept op de whitelist staat. Is dat het geval, dan wordt de site direct doorgelaten. De whitelist is een lijst met vooraf gescreende en goedgekeurde websites.

Blacklist
Staat de site niet op de whitelist (en heb je geen Select), dan controleert de server of de opgeroepen site misschien op de blacklist staat. Is dat zo, dan zie je een ‘stoppagina’ met de reden waarom de pagina niet werd doorgelaten. De site valt dan in de ondergrens en wordt in alle filtertypes geblokkeerd.

Contentfilter
Het contentfilter kijkt naar de inhoud van de websites die niet op de white- en blacklist staan. Het filter checkt of de inhoud in de ondergrens valt én voldoet aan jouw persoonlijke filterinstellingen. Ziet de server dat de pagina in een categorie valt, waarvan jij persoonlijk hebt aangegeven die te willen blokkeren, dan wordt alsnog de stoppagina getoond. Voorbeeldje: je hebt Sport geblokkeerd en typt www.ajax.nl in. Dan blijft de site dicht. Komt de pagina ook door deze derde check, dan zie je de pagina in je browser.

Alles wat hierboven wordt omschreven, speelt zich af in enkele milliseconden (een milliseconde is 1/1000 van een seconde). Er is dus geen merkbare vertraging.

Collega Jan legt het heel duidelijk uit in zijn blog Hoe werkt ons filter.