Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Over filterkeuzes: bepaal zelf wat je ziet

#Techniek

Geplaatst op 7 mei 2020

Over filterkeuzes

Hoe zit het nu eigenlijk: bepaalt Kliksafe wat ik mag zien of doe ik dat zelf? Ja, dat bepaal je helemaal zelf. Jan helpt het misverstand de wereld uit dat Kliksafe bepaalt wat je ziet. Hij legt uit hoe het nu precies zit.

Jij bepaalt wat je ziet

Wat? Mag ik hier nu ook al niet op! Waarom blokkeren ze dit? Het is toch heel normaal! Misschien zit je ook te mopperen dat er weer iets door Kliksafe geblokkeerd wordt. Wij horen dit vaker. Maar het klopt niet. Jij bepaalt wat je wel of niet wilt zien. Of heb je het nooit aangepast en zit je daarom nu vol negatieve energie?

Zelf je filter aanpassen

Huh, kan je het filter aanpassen dan? Hoe werkt dat? Hoe het filter werkt, lees je in een andere blog. Nu wil ik je uitleggen wat je zelf kan aanpassen. Je hebt een filter van ons om je te beschermen. Als je naar buiten gaat, doe je een jas aan om je tegen het weer te beschermen. Maar niet iedereen hoeft altijd dezelfde jas aan. In de winter doe je een dikkere jas aan. Zo is het ook met je internetfilter. Er is een combinatie van dingen die we altijd dicht zetten, wij noemen dat het basisfilter. Daarin zitten dingen die je niet wilt zien omdat het op je netvlies inbrandt, je slapeloze nachten geeft of je aan een verslaving helpt. En er zitten dingen in die schade kunnen geven aan je computer of in je portemonnee. Maar verder mag je zelf kiezen?

En er zitten dingen in die schade kunnen geven aan je computer of in je portemonnee.

Ja, verder mag jij zelf kiezen wat je wel en niet wilt hebben. En dat verschilt met de omstandigheden: of je alleen bent, of je opgroeiende kinderen hebt, of je ergens een zwak voor hebt. Het filter blijft maar een middel. Het houdt niet alles tegen, maar het helpt wel.

Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld erg veel duidelijkheid nodig. Als je dan samen afspreekt dat we niet met topsport bezig gaan, kies je er voor om dat dicht te zetten. Heb je moeite om te stoppen met roken of sta je zwak als het om drank gaat, dan kies je er voor om alcohol & tabak dicht te zetten. Wil je de hele zondag rust hebben: ook daarin helpen wij met internet-op-zondag dicht te kiezen.

Wat moet ik kiezen?

Maar kiest Kliksafe dat niet? Dat kunnen wij niet. We willen je wel graag er mee helpen. Daarvoor hebben we in MijnKliksafe een heleboel opties gemaakt waaruit jij kunt kiezen. Op onze website hebben we uitleg staan en je mag ons ook om hulp vragen.

Maar wat kan ik dan het beste kiezen? Ik wil daar graag wat mee helpen. Om te beginnen zet je het https-filter aan. Want zonder dat kan het filter niet goed zijn werk doen. In MijnKliksafe kun je je filter helemaal zelf instellen. En die keuzes zijn echt afhankelijk van je eigen omstandigheden. 

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: