Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Pinterest?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 13 november 2022

De laatste jaren maakte Pinterest een stevige groei door: van 3 miljoen gebruikers in 2018, naar 4,2 miljoen in 2022 (gemeten in januari 2022, door Newcom Research & Consultancy). Een groei van 28%! In een eerdere blog gaven we uitleg over Pinterest, maar die was niet meer up-to-date: tijd voor een nieuwe blog!

Wat is Pinterest?

Pinterest is eigenlijk het prikbord in je keuken, waar je leuke foto's, inspirerende quotes en recepten die je nog wil maken, op bewaart. Of de deur van de koelkast. In Pinterest kun je verzamelingen maken met foto's die je leuk vindt en graag wil bewaren. Zo'n verzameling heet een bord. Het bord geef je zelf een naam: bijvoorbeeld 'Lekker eten' of 'Inspiratie voor ons huis'. Je kunt de borden van andere Pinterestgebruikers volgen, en zij kunnen jou ook volgen. Misschien wil je je bord liever voor jezelf houden, dat mag en is gratis: je zet je bord op 'privé', en je bent zelf de enige die hem kan zien.  

Pinterest in Nederland

Marketingfacts laat zien hoe Pinterest groeit. Er zijn dagelijks een kleine 1 miljoen mensen die Pinterest gebruiken (vier jaar geleden nog 587.000). Het jaartotaal groeide van 3 miljoen gebruikers in Nederland, naar 4,2 miljoen.  

Pinterest gebruiken

Pinterest is een gratis platform. Je kunt je aanmelden met een mailadres. Pinterest vraagt naar je interesses, zodat ze weten wat voor soort afbeeldingen je graag wil vinden. Elke afbeelding heet op Pinterest een pin. Met een soort speldje (gewoon een knopje, niks engs) kun je foto's die je wil bewaren, op een van je borden zetten.

Openbaar of privé?

Per bord geef je aan of je wil dat dit bord door iedereen gezien kan worden, of alleen voor jou bestemd is. Je kunt borden maken met alleen foto's van anderen die je op het platform vindt, of je kunt zelf foto's en ideeën uploaden. 

Is Pinterest veilig?

Voorheen waren er best wat twijfels over Pinterest, vooral omdat je het moest koppelen aan een Facebook- of Twitteraccount. Maar nu kun je je gewoon met een mailadres aanmelden, en loop je minder risico dat al je gegevens door deze grote bedrijven gedeeld worden. Verder waarschuwt Virusalert: "Het succes van Pinterest is in de wereld van scammers en internetcriminelen ook niet onopgemerkt gebleven. Niet alle links of Pinterests zijn dus even betrouwbaar. Sommige leiden direct naar websites waar men een grote interesse in je gegevens of geld heeft, of de gebruiker in uitgebreide scams probeert te lokken." Wel blijven opletten, dus!

Gebruikte bronnen:
Marketingfacts
Newcom Research & Consultancy
Virusalert

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (13)

greta
28 december 2022 14:55

Veel foto's van kleding of gebruiksartikelen zijn soms al meerdere jaren niet meer te koop, maar toch staan ze nu in 2022 nog altijd! Kunnen jullie dat nu eens niet die "oude troep" verwijderen. Zou je dankbaar zijn.

Arie
4 februari 2022 14:46

Ik vind het apart dat mbt de veiligheid van Pinterest alleen wordt gesproken over de technische veiligheid. Qua pins staat er anders ook genoeg rommel op waaevan je niet wilt dat je kinderen dat kijken. Dan doel ik concreet op erotiek. Het lijkt op het eerste oog onschuldig maar deze categorien zijn er blijkbaar ook.

An
1 mei 2021 18:31

Een bestelling geplaatst bij Monaky wacht nog steeds op bericht van verzending.E-mails worden niet beantwoord.Geen tel van het bedrijf te vinden.Wel adres hg-e-Commerce. Edisonstraat 6 5051DS Goirle Nederland.Heb wel al betaald.zijn er meer mensen die ervaring hebben met dit bedrijf..

JacobsL.G.M.
11 juni 2020 17:57

Het is toch gewoon absurd dat bijna iedereen(ouderen en vooral jongeren) afhankelijk zijn van een telefoon Persoonlijk gesprek kennen we neit meer Dat dokters,brandweerd en politie en bv en conducteur er gebruik van maken veronderstel ik voor de goede samenleving maar de rest: afschuwelijk weg met dat ding en praat gewoon met elkaaar Is toch veel leuker De meeste jongeren ed moeten toch wel een dikke beurs hebben om dergelijke dure telefoons en abonnementen te kunnen kopen

willem
3 mei 2020 00:17

Zielig hoor al die mensen die niet meer zonder een digitaal leven kunnen.

Moons
27 maart 2020 06:01

Ik heb in december 2019 via My make up bruch set een aankoop geplaatst en betaald. Vanaf toen begon ik zgn mail te krijgen van bpost met de opdracht 4,95 euro te betalen. Anders komt pakje niet aan... en dan weer via Dhl waar de firma pakjes mee verstuurd. Dàwas het zgn 1 euro. Uiteindelijk ben ik gezwicht en de oplichters probeerde onmiddellijk 49 euro te innen via Visa. Dat heb ik grlukkig kunnen blokkeren. Ik beyrouw fe firma MY MAKUP BRUCH SET dus helemaal NIET... 1 VERWITTIGD MENS IS ER 2 WAARD

Kliksafe
1 oktober 2018 11:24

Ha, voor de verdere informatie over Pinterest, verwijzen wij graag naar hun eigen helpdesk: https://help.pinterest.com/nl.

timmermans
29 september 2018 10:51

Hoe kan men de onderwerpen die in het Engels of andere taal zijn verkrijgen in het Nederlands aub?

Roel
28 september 2018 22:17

Hoe kan ik de paper airplanes op mij moodpage afdrukken? Ik wil ze bouwen.

Henrike
20 september 2018 09:27

Hoi John, Bedankt voor je vraag! Het is inderdaad mogelijk om pins van moodboards te verplaatsen. Je klikt dan op het "potloodje" bij de pin, er opent dan een nieuw scherm en bij "bord" kan je een selectie maken op welk bord je de pin wil bewaren. Je kan helaas niet op hetzelfde bord een uitsplitsing maken zoals je noemde. In plaats daarvan moet er een nieuw bord aangemaakt worden die je dan bijvoorbeeld "vader" noemt. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord :)

john
19 september 2018 22:59

kun je pins van moodboards verplaatsen? Als voorbeeld moodboard familie uitsplitsen in vader, moeder, kind, broer en zus

Kliksafe
28 november 2017 09:08

Dat is waar, dank voor deze toevoeging! Het aantal meldingen en hoe ze binnenkomen, kan je overigens wel aanpassen, bij profiel/instellingen.

A. van der Perk
23 november 2017 21:31

Voor je het weet ontvang je , soms meerdere keren per dag, een mailtje van pinterest. Heb je eens gezocht, dan blijven de nieuwe en oude pins binnenstromen; het krijgt dan veel weg van "spam". Ondanks het feit, dat naaktfoto's verboden zijn, wordt via het item "fotografie" veel vertoond, dat men pikant noemt.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: