Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Snapchat eigenlijk?

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 25 juli 2023

Snapchat is een app waarmee je foto’s kan maken, die je direct kan delen met je Snapchat-vrienden. Allereerst moet je de app downloaden in de App Store of Google Play Store. De app is gratis. Als je Snapchat wil gebruiken, moet je een account aanmaken (e-mailadres, geboortedatum en een zelfgekozen wachtwoord). De geboortedatum is meteen een leeftijdscheck; je moet namelijk minimaal 13 jaar zijn, als je Snapchat wil gebruiken.

Hoe is het ontstaan?

In september 2011 werd Snapchat opgericht door een groep studenten van Stanford University (eerst onder de naam Picaboo). Daarna ging het hard: anderhalf jaar later, in februari 2013 werden er per dag al meer dan zestig miljoen foto's verstuurd met Snapchat. Facebook wilde de app graag overnemen, en Google ook, maar Snapchat had daar geen zin in: ze bleven zelfstandig. Nu zijn het grote jongens: per dag zijn er 363 miljoen actieve gebruiker, en er worden per seconde meer dan twintig duizend foto's verstuurd. De groei zit er nog flink in.

Hoe werkt Snapchat?

Snapchat gaat dus om het delen van foto’s en filmpjes met vrienden. Die vrienden moet je eerst toevoegen. Bovenin de homepagina van Snapchat staat een ‘poppetje’ je avatar. Als je hier op klikt, kom je in je eigen profieloverzicht. Daar kun je je instellingen veranderen, maar ook vrienden toevoegen. Je kunt ze toevoegen uit de contactenlijst van je telefoon, maar ook door ze op gebruikersnaam te zoeken.

Als je Snapchat opent, kom je op de homepage. Daar opent zich meteen je camera, zodat je direct een foto kan maken en versturen. Foto’s maak je door op het grote rondje onderin je scherm te tikken. Als je een filmpje wil maken, houd je die knop ingedrukt. Een filmpje kan maximaal tien seconden duren.

Voordat je een foto of filmpje maakt, kan je een filter toevoegen. Zo geef je jezelf bijvoorbeeld konijnenoortjes en een snuitje. Deze filters vind je als je naar rechts veegt op het scherm. Als je naar links veegt, kom je kleurenfilters tegen om je foto mooier te maken. Ook kan je de tijd en temperatuur toevoegen aan je foto.

Beelden sturen naar vrienden

Als de ‘snap’ klaar is, kan je hem versturen. Links onderin je scherm, kies je eerst een tijd dat je foto zichtbaar is. Je kan kiezen tussen 1-10 seconden. Daarna klik op de grote blauwe button, en daar gaat je foto. Een foto is maximaal 10 seconden zichtbaar voor je vrienden en verdwijnt daarna van je telefoon. Je kunt ook een foto zonder tijdslimiet sturen. De foto's kan dus langer dan 10 seconden bekeken worden. Als je de foto per ongeluk wegdrukt zonder hem goed bekeken te hebben, kun je nog wel de 1 keer opnieuw afspelen. De verzender krijgt hier wel een melding van. Het is ook mogelijk dat de ontvanger een screenshot van de foto maakt. Als er een screenshot is gemaakt, krijgt de verzender daar ook een melding van. In het begin van Snapchat gebruikten mensen Snapsave, dit is een aparte app die gebruikers foto's liet opslaan zonder dat de ander een melding krijgen. Tegenwoordig kan je in de chat van Snapchat ook een snap bewaren. Deze blijft in de chat zichtbaar voor beiden, en de ontvanger mag kiezen of deze in de chat blijft staan, of dat deze toch verwijderd moet worden.

Lees ook: BeReal: De social media van generatie Z.

Sommige foto’s zijn zo leuk, dat je ze langer dan 10 seconden zichtbaar wil laten. Dan kan je de foto toevoegen aan ‘mijn verhaal’. Deze kan je delen met je hele vriendenlijst. Bij deze foto kan je het aantal seconden instellen dat hij zichtbaar is, maar de foto blijft wel 24 uur staan. Ook kan je zien wie van je vrienden de foto bekeken heeft. Je kunt een ‘mijn verhaal’ maken door onderin je scherm op het vierkantje met het plusje te klikken, of in de verzendlijst te kiezen om de foto toe te voegen aan ‘mijn verhaal’

Vriendschap via Snapchat

Als je dagelijks met dezelfde personen snaps uitwisselt, krijgt de vriendschap een bepaalde status. Deze status wordt aangegeven met een emoji (gezichtje die een bepaalde emotie toont) achter de naam van de desbetreffende vriend.

Sinds kort kan je zien waar je vrienden zich bevinden in Snapchat. Deze functie heet Snap Maps. Die kun je tevoorschijn halen met een knijpbeweging op het scherm. Hier kan je aangeven met wie je je locatie wilt delen. Met vrienden, bepaalde vrienden of met helemaal niemand. Wil je zelf iets delen op de Snap Map? Maak een snap en deel hem met ‘our story’. Je locatie is alleen zichtbaar als je Snapchat hebt geopend.

De schaduwzijde van Snapchat

Het klinkt vrij onschuldig: foto’s delen met elkaar, die maar max 10 seconden zichtbaar zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo? Nee, het is niet zo onschuldig als het lijkt. Een paar nadelen:

 • Zo is sexting via Snapchat een groot gevaar en een probleem onder jongeren. Dit omdat Snapchat eigenlijk bedoeld is voor foto’s ‘die eigenlijk niet kunnen, maar die je toch wil delen’.
 • Veel is nep. De foto’s laten maar een deel van het leven zien. En of dat het beste deel is?
 • Heb je veel te chatten en te snappen? Dan zit je ongemerkt veel op de app. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel schermtijd je hebt op Snapchat? 
 • Veel mensen denken dat het veilig is, omdat de foto na maximaal 10 seconden verdwijnt. Maar ze vergeten dan dat er een screenshot van gemaakt kan worden. Of dat de foto, als hij via een privé-chat verstuurd is, alsnog doorgestuurd kan worden naar andere gebruikers van Snapchat.
 • Denk aan Snap Maps, die toont waar je bent. Wil je dat echt? Mensen die kwaad willen, kunnen je hierdoor makkelijk volgen.
 • Je kunt je afvragen of de foto’s ook echt helemaal verdwijnen binnen Snapchat.

Kliksafe en Snapchat

De missie van Kliksafe is: iedereen veilig online. En of je nu met Snapchat zo veilig bent…, ik  heb het idee van niet. Bij Snapchat moet alles snel. Verder heb je totaal geen privacy doordat Snapchat stimuleert om alles wat je doet, online te zetten. Helaas zijn foto’s en afbeeldingen nog lastig te filteren. Er wordt voortdurend gewerkt aan verbeteringen op dit gebied. In ons filter kun je ervoor kiezen om Snapchat onder de categorie ‘Social media’ dicht of open te zetten.

Lees ook: Snapchat blokkeren? Zo blokkeer je iemand op Snapchat.

En ouders, een oproep aan jullie om met je kind in gesprek te gaan over het gebruik van Snapchat. Wat vind je kind er zo leuk aan, en ziet het ook gevaar? Snapchat hanteert een leeftijdsgrens van 13 jaar - niet voor niets. Hou je daar ook aan. 

Over de auteur:

Het schrijven zit Henrike in haar bloed. In haar vrije tijd schrijft ze o.a. voor haar eigen blog. Ze werkt op het klantcontactcentrum en is daar technisch helpdeskmedewerker.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (6)

Alissa
16 oktober 2023 12:06

Ik heb een vraag want wat zijn de voor en nadelen van snap

ruben
5 april 2022 13:53

ik vind dit niet goede app want je praat met vreemde en het is niet goed voor kinderen

Robert
16 juni 2021 16:35

Hallo Joost,

Je kunt de volgende instellingen doorlopen om je dochter af te schermen van vreemden. Helemaal waterdicht is het niet, maar het is al een stuk veiliger.

 1. Alleen vrienden kunnen je toevoegen
  Ga daarvoor naar het profiel van je kind, klik op het tandwieltje en scroll naar Wie kan en Zorg dat Contact met mij opnemen alleen Mijn vrienden aangeeft. Geef hetzelfde aan bij Mijn verhaal bekijken en Toon mijn locatie.
 2. Mij snel toevoegen uitzetten
  Onder hetzelfde kopje als punt 1 staat Me zien in Snel toevoegen. Tik daar op en zorg dat deze uitstaat. Zo krijgen anderen niet jouw dochters account te zien als voorgestelde vriend.

Hopelijk kom je hier een stuk verder mee. Succes!

Joost
16 juni 2021 15:56

Mijn dochter wil snapchat, dat is prima, maar kan er iets van een modus aan waardoor je alleen met je vrienden kan praten en vreemden niet je kunnen toevoegen?

Ria
15 mei 2021 07:48

Ik heb snapchat uitstaan op mijn kliksafe, maar op de smartphone van mijn zoon kan hij er wel op. Dit terwijl hij internet heeft via onze modem. Hoe kan dit?

Amy
26 september 2019 17:42

waarom kan ik er niet in ???

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: