Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is cyberpesten? Voorkom online pesten

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 3 juni 2021

Wat is cyberpesten? Wat je kunt doen aan online pesten

Pesten is gemeen. Een plagerijtje is soms grappig, maar pesten – dat is de variant waarbij je echt een ander wilt kwetsen. En cyberpesten of online pesten is nog geniepiger: niemand kan het zien. Het is digitaal pesten. Berichtjes op je telefoon waarin leeftijdsgenootjes zeggen dat je lelijk bent, dat je een loser bent, dat je niks waard bent. Posts op social media waarbij anderen over jou praten – en dan niet in positieve zin. Je ziet het, je wordt getagd of je hoort het van een vriend of vriendin – maar wat kun je doen?

Wat is cyberpesten

Cyber is een woord dat gebruikt wordt voor alles wat samenhangt met internettechnologie. Cyberpesten is pesten, met behulp van apparatuur (smartphone, computer, tablet) en media (bijvoorbeeld via Facebook, YouTube). Cyperpesten is dus online pesten. Cyberpesten gebeurt vooral onder jongeren. Er wordt gelukkig op scholen wel over gepraat, maar dat voorkomt niet dat het gebeurt. Vroeger, als je gepest werd tijdens het buitenspelen, kon je gauw naar huis gaan. Even bijkomen, even wat anders gaan doen. Maar nu we met z’n allen zoveel online zijn, kun je niet zo goed ontkomen aan de pestkoppen: ze achtervolgen je overal.

Hoe werkt het?

Online pesten gebeurt vooral via platformen waar jongeren elkaar spreken. De bekende: WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram. Maar ook de platformen die voor ouders en opvoeders misschien wat minder bekend zijn. Discord bijvoorbeeld, of Snapchat, of TikTok. Online pestkoppen zijn net zo inventief als de pestkoppen die je vroeger na school stonden op te wachten (net buiten het bereik van de pleinwacht): ze vinden je.

Hoe herken je het als je kind gepest wordt?

Pesters herken je best wel snel: als iemand gemene dingen tegen je zegt, of óver je zegt, dan is de grens tussen plagen en pesten best snel te herkennen. Bovendien maakt het niet altijd uit hoe een ander het bedoelt. Als mensen je plagen, maar jij ervaart het als pesten (en je geeft dat ook aan, maar ze stoppen niet), dan is het ook pesten.

Kan je cyberpesten voorkomen.

Cyberpesten is moeilijk te voorkomen, maar je kunt je er wel tegen weren! Een paar tips:

  • Zorg dat je online niet te snel herkenbaar bent. En geef mensen die je niet kent, nooit je echte naam, adres of telefoonnummer.
  • Bedenk bij alles wat je stuurt (een foto of filmpje van jezelf) heel goed na. Aan wie ga je het versturen? Kun je die mensen echt vertrouwen?
  • Vraag aan anderen om jouw foto’s en filmpjes niet te delen. En deel zelf ook geen foto’s of filmpjes van anderen.
  • Zorg dat je voor elk account een ander wachtwoord hebt.
  • Verwijder iedereen die je eigenlijk niet kent uit je contacten op social media.
  • Kijk je ook af en toe bij de privacy-instellingen van de apps en platformen die je gebruikt? De regels veranderen nog wel eens, dus het is handig dat langs te lopen.

Als je gepest wordt

Word je online gepest? Het is niet makkelijk, maar het is wel heel belangrijk dat je hier met een volwassene over praat. Je ouders, een vertrouwenspersoon op school: ze zijn er om jou te helpen. Maak er gebruik van! Want er zijn veel meer kinderen zoals jij, bij wie dit gebeurt. Je bent niet de enige, en er is hulp.
Als je gepest wordt, sta je onder grote druk. Dat kan grote gevolgen hebben: stress is slecht voor je slaap, voor je concentratie, je immuunsysteem. Het is dus echt belangrijk om hier iets mee te doen, om te praten over wat er gebeurt.

Waarom pesten mensen?

Wat zijn de argumenten voor cyberpesten? Pesten heeft te maken met macht. Pesters willen jou graag klein maken. Naar beneden drukken. Zo komen zij zelf een plekje hoger in de groep te staan. Het vervelende is dat het werkt. Dat pesters vaak populair zijn. En als het werkt, waarom zou je er dan mee stoppen?
Verder hoef je trouwens niet jaloers te zijn op de pesters, ook niet op hun populariteit. Mensen pesten vaak omdat ze zelf niet goed in hun vel zitten. Door een onveilige thuissituatie bijvoorbeeld. Dat te realiseren, kan helpen om in te zien: het ligt niet aan mij als gepest persoon. Die ander heeft ook geen makkelijk leven.

Wat kun je als ouders doen?

Je helpt je kind enorm als je samen oefent met voor je zelf opkomen. Want als het moeilijk wordt, als iemand tegengas geeft, dan haken de pesters al gauw af. Een vechtsport. Een coach. Samen bouwen aan zelfvertrouwen. Het is ook belangrijk dat je kind weet dat het nooit je eigen schuld is als je wordt gepest – maar wel dat jouw kind (samen met jou) de situatie kan veranderen. Want als je je een slachtoffer gaat voelen, dan geef je de controle uit handen en sta je machteloos. Jij kan dit aanpakken. De zogenaamde growth-mindset: altijd kijken naar wat jij kunt doen om de situatie te veranderen. En dat is meestal veel meer dan je denkt!

Mijn kind is een pestkop

Als jouw kind anderen (online) pest, dan heeft jouw kind net zo goed hulp van een volwassene nodig. Sommige vormen van cyberpesten zijn strafbaar. Zorg dat je in gesprek blijft met je kind. Probeer erachter te komen waarom je kind dit doet. Het is belangrijk je kind te laten zien wat de gevolgen zijn van zijn of haar gedrag. De pijn van het slachtoffer bijvoorbeeld, daar sluiten pesters zich vaak voor af. Zorg dat je kind excuus maakt en dat je samen bespreekt hoe je vanaf nu verder wil gaan.

Bronnen

Wikipedia over cyberpesten
Pestweb.nl
VRT.be

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: