Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Datingfraude uitgelegd; opgelicht in de liefde

#Online risico's

Geplaatst op 10 maart 2022

Je nieuwe liefje ontmoet je anno 2022 niet meer spontaan in de supermarkt of op een club. De ware ontmoet je tegenwoordig online, op datingsapps zoals Tinder. Maar online daten is niet zonder gevaren. Want weet jij eigenlijk met wie je date? Datingfraude ligt op de loer. Herken de signalen van een oplichter! In deze blog vertellen we alles over datingfraude. Hoe het werkt en hoe je op tijd kunt stoppen.

Wat is datingfraude precies?

Datingfraude is het misleiden van het slachtoffer via datingsites, door een zogenaamd verliefd persoon.  Achter neppe datingprofielen schuilen meestal criminele bendes. Zij zijn op een doel uit: jouw geld. Dit doen ze op allerlei slinkse manieren. Nadat ze je helemaal in hun leugens laten geloven, komt er plots nieuws: ze hebben NU geld nodig. Voor bijvoorbeeld een geweldige belegging, om hun medische rekening te betalen of omdat criminelen hen bedreigen.

Verliefd…

Deze boef is heel geduldig. Nadat hij contact met je legt, doet hij je geloven dat jij zijn alles bent. Hij appt veel met je, zegt dat hij verliefd op je is en dat hij een toekomst ziet samen met jou. Ook wil hij je graag ontmoeten. Niet nu direct natuurlijk, in de toekomst.

Gemiddeld raken slachtoffers van datingfraude € 30.000,- kwijt.

De crimineel weet ook waar jij doorgaans op valt: zijn nepprofiel staat vol met foto’s van een mooie man (of vrouw). Hij is succesvol, bijvoorbeeld directeur van een groot bedrijf. Zo ga je langzaam maar zeker geloven in de leugen. Het contact kan zo maandenlang doorgaan. Zonder te beseffen dat de persoon met wie je chat, helemaal niet is wie hij/zij zegt. De signalen gaan later pas af, als het te laat is.

Lees ook: Wat is catfishing?

Geld nodig

Dan opeens komt er na weken of maanden een noodoproep van je ‘lover’. Er is geld nodig. En daar is haast bij geboden ook. Eerst gaat het om ‘kleine’ bedragen; of je € 100,- wilt overmaken. Als jij hem eenmaal geholpen hebt, blijkt het eerste bedrag niet genoeg. Er is meer geld nodig. Dit gaat in veel gevallen een tijdje zo door. De oplichters maken gretig misbruik van jouw verliefdheid. Je vertrouwt ze volledig. En wees eerlijk: wie helpt zijn geliefde nou niet graag uit de brand? De schade van datingfraude loopt op in de tienduizenden euro’s. Gemiddeld raken slachtoffers van datingfraude €30.000,- kwijt.

Hoe herken ik datingfraude

Weet met wie je date. Datingfraude is lastig te herkennen, omdat je niet direct beseft wat er gebeurt. Twijfel je aan de echtheid van degene met wie je date? Lees/probeer dan eens deze tips:

Googel de profielfoto van je date met Google - Afbeeldingen zoeken. Daar kun je de profielfoto van de verdachte uploaden, Google kijkt voor je of deze al bestaat. Google herkent de foto’s en toont het profiel van wie ze echt zijn. De kans is groot dat je schatje ineens een hele andere naam heeft en ergens anders woont.

Lees ook: Mijn foto's op een datingsite 

Probeer te Facetimen (videobellen) met die persoon. Geef aan dat je graag eens wilt videobellen. Als je steeds een bijzonder smoesje krijgt of als de persoon met wie je chat nooit opneemt, moeten bij jou alarmbellen gaan rinkelen.

Vraag vrienden en familie naar hun mening. Wat vinden ze als niet-verliefde buitenstaanders van jouw verhaal? Praat met hen over je relatie. Twijfelen veel mensen in je directe omgeving aan de echtheid van je partner? Dan is het misschien tijd om het contact te verbreken.

Maak NOOIT geld over. Dat is een van de belangrijkste signalen dat het om datingfraude gaat. Hoe leuk en lief je ‘toekomstige wederhelft’ ook is, als ze om geld vragen, moet de liefde gaan bekoelen. Het geld dat je overmaakt, zie jij namelijk nooit meer terug.

Let op veel taalfouten. De oplichters komen vaak uit het buitenland. Nigeriaanse bendes die bekend staan om dit soort praktijken, spreken geen Nederlands. Voor hen biedt Google vertaling de oplossing. Ze halen hun tekst eerst door de vertaalmachine, voordat ze het sturen. Gelukkig voor slachtoffers, werkt deze functie niet perfect. Zinnen lopen niet, of zijn raar opgebouwd en zitten bomvol taalfouten. Wees hier alert op. Veel taalfouten is een rode vlag.

Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben van datingfraude?

Je herkent de signalen van datingfraude en je weet het zeker: ik ben opgelicht! Wat nu? Het liefst zie je het gestolen geld terug. Het meeste vervelende, naast je liefdesverdriet, is dat je in de financiële problemen terecht kunt komen. De kans dat je je geld terugkrijgt, is nihil. Je hebt zelf tenslotte het geld naar hen overgemaakt en vaak zijn het buitenlandse bendes. Doe altijd aangifte bij de politie. Twijfel je of er daadwerkelijk sprake is van oplichting? Bel ook dan met de politie. De gevolgen van datingfraude zijn groot. Niet alleen op financieel vlak, maar ook psychisch. Slachtofferhulp Nederland wil je graag helpen.

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Robert
4 december 2023 09:44

Dag Marco,

Wat een hele vervelende situatie!
Wij kunnen je helaas niet helpen bij dit soort problemen. Juridisch advies is denk ik het beste.
Succes en sterkte!

Marco
1 december 2023 20:18

Geachte , door het ondetekenen van diverse stukken ben ik mijn erfenis kwijt geraakt aan mijn ex. Het gaat om een kleine €400.000 euro totaal. Advocaten willen mij niet helpen omdat ze zeggen dat ik getekend heb. Dus mijn laatste schreeuw om aandacht gaat uit naar jullie. Ik slaap slecht en heb weinig tot geen contact met mijn kinderen. Ik weet mij echt geen raad meer. Al is het alleen maar om haar er mee te confronteren.. Groet Marco.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: