Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

“Mijn foto’s op een datingsite” – Catfishing en identiteitsfraude.

#Online risico's

Geplaatst op 24 oktober 2017

Misbruik van mijn foto’s

Stel je voor… een kennis belt je en zegt: 'Ik kwam jouw foto tegen op een datingsite!'.

Op een datingsite

"Ik ben een keer een tijdje ingeschreven geweest op een datingsite. Natuurlijk had ik ook een mooi profiel opgesteld en daar een paar foto’s aan gehangen. Op een gegeven moment ging ik van de site af. En dan denk je dat het daarmee klaar is.
Een poos daarna attendeerde een bekende, die daar nog wel ingeschreven stond, me op een profiel waarbij twee van mijn foto’s werden gebruikt. Omdat ik geen lid meer was, kon ik niet eens zelf kijken. Dus had die ‘bekende’ er een screenshot van gemaakt en naar me opgestuurd. Dan denk je toch echt even dat je het verkeerd ziet. Dat is zo’n moment dat je je realiseert dat internet eigenlijk ook best link is. Na contact met de beheerders van de datingsite is het profiel van deze persoon verwijderd. En daarmee was het afgehandeld. Maar: zo kan het dus gaan. Ik heb geen idee of de foto’s nog voor andere dingen zijn gebruikt. Persoonlijk heb ik er gelukkig geen hinder van ondervonden. Het had anders kunnen aflopen als die persoon zich had misdragen naar andere daters. Dan was ik daar waarschijnlijk op aangesproken."

Een typisch geval van identiteitsfraude. Wat is identiteit precies? Er zijn verschillende betekenissen. De bekendste invulling die aan het begrip wordt gegeven, is iemands persoonlijke identiteit. Het kan daarbij gaan over de officiële gegevens van een persoon (naam, adres, geboortedatum), maar ook zijn of haar karakter en het beeld dat anderen van diegene hebben, maken deel uit van de persoonlijke identiteit*. Een identiteit zegt dus wie of wat jij bent.

Identiteit op internet

Met de komst van internet is er een nieuw soort identiteit: een online identiteit. Denk hierbij aan een profiel op social mediasites zoals Facebook, Snapchat en Instagram, maar dus ook aan datingsites. De meeste mensen zullen het liefst ‘zichzelf’ zijn - met hun eigen verhalen en foto’s. Soms komt het voor dat mensen onder een pseudoniem op internet bekend zijn – zij doen zich anders voor dan dat ze zijn. In de meeste gevallen is dit vrij onschuldig en hebben die mensen daar een reden voor. Zij halen bijvoorbeeld een willekeurig plaatje van internet om zich te identificeren. Dat is op zich niet erg. Vervelender wordt het als diegene een foto van een ander persoon gebruikt.

Ben jij degene die je zegt te zijn?

Op internet kun je makkelijk met mensen in contact komen. Wat je wel overal kunt tegenkomen, zijn ‘nepprofielen’. Veel voorkomend is het gebruiken van een andere leeftijd of woonplaats. Er zijn mensen die dit doen omdat ze niet willen dat mensen weten waar ze wonen. Bij de meeste social media kun je die informatie ook uitzetten in de privacy-instellingen. Ik raad iedereen aan die instellingen eens te controleren, om er zeker van te zijn dat niet de hele wereld jou kan zien. Denk aan het tonen van je profielfoto op Facebook. Die staat standaard op openbaar en is dus zichtbaar voor iedereen op internet.

Helaas zijn er ook mensen die zich bewust voordoen als een ander, door een foto van iemand anders te gebruiken. Hierdoor kun je behoorlijk op het verkeerde been worden gezet. Dat dit ook tot serieuze problemen en zelfs tot de dood kan leiden, zie je in dit schokkende filmpje. Elkaar gevonden via een datingsite, een meisje van 16 en jongen van18. Alleen is de jongen in het echt geen 18, maar een veel oudere man met heel verkeerde bedoelingen. Hun date werd haar fataal.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude of catfishing wil zeggen dat iemand op een slinkse manier persoonlijke gegevens verwerft van iemand anders (identiteitsdiefstal), om zich dan geloofwaardig voor te doen als deze persoon. Hiermee kan hij slachtoffers op lichten. Dit heet datingfraude Daarnaast kan hij toegang verwerven tot computersystemen, vormen van elektronische dienstverlening en betaal- en creditcardrekeningen.**

Er zijn verschillende manieren waarop jouw identiteit te ‘stelen’ is. De volgende worden vaak gebruikt:

  • Identiteitsfraude via verkoopsites (verkopers zijn actief met valse gegevens);
  • Niet-bestaande vacatures (een vraag om bijvoorbeeld je CV te sturen);
  • Woonruimte/kamer te huur (kopie opsturen van een ID-kaart);
  • Oplichters hengelen post uit je brievenbus (aanvraag nieuwe bankpas welke uit je brievenbus wordt gehaald);
  • Hackers proberen in te breken op je accounts (om hierna misbruik te maken van jouw mailadres/facebook of andere sociale media).

 

Wat kun je ertegen doen? 5 tips om identiteitsfraude te voorkomen

De rijksoverheid heeft goede tips en ook de consumentenbond geeft advies.

Zelf heb ik ook nog wat simpele tips:

  • Stuur nooit zomaar een kopie van je identiteitsbewijs als iemand daarom vraagt;
  • Doe een extra controle van die aanvrager;
  • Gebruik de app KopieID als je toch wat moet versturen;
  • Vernietig belangrijke documenten zoals een verlopen paspoort of rijbewijs voordat je ze weggooit;
  • Controleer je privacy-instellingen op social media.

Tot slot

Wees altijd bewust van de gevaren van internet, bescherming van je privacy en de intenties van personen op sociale media en verkoopsites. En… mij vind je niet meer terug op een datingsite. 

Bronvermelding: 
www.ensie.nl 
** wikipedia.org

Over de auteur:

Berry werkt op het klantcontactcentrum; mensen helpen is zijn grote passie. Ook een passie: dingen op de juiste manier omgooien ;), vandaar dat hij wekelijks op de bowlingbaan te vinden is.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (3)

AssPaola Pimperbook
17 december 2021 22:43

Bedankt, ik ben zelf ook wel is een keer gekatfist, maar heb het in het verleden ook wel is gedaan voor de grap. Tegenwoordig ben ik veel minder verlegen, dus ik catfish niemand meer x

Robert
28 juni 2021 12:51

Hallo Judith,

Dank je wel voor je verhaal. Wat een heftige en vervelende ervaring moet dat geweest zijn! Bedankt voor het delen. Laten we inderdaad hopen wat je reactie ook anderen zal helpen met het herkennen van de kenmerken.

Judith van Beusekom
26 juni 2021 14:24

Ik ben slachtoffer geworden van datingfraude. Gelukkig - dankzij mijn dochter - op tijd erachter gekomen dat het niet deugde. Met op tijd bedoel ik dan voordat het uit de hand liep met vragen om geld over te maken. Mijn vertrouwen in de mens heeft natuurlijk wel wéér een fikse deuk opgelopen. Ik ben benaderd via LinkedIn met een contactverzoek. Dat heb ik geaccepteerd. Er volgde een korte berichtenwisseling via LinkedIn. Al snel kreeg ik de vraag om te Whats App-en, waarbij ik direct zijn mobiele nummer kreeg. Daar ben ik niet op ingegaan, ik heb aangegeven dat ik eventueel wel contact wilde via e-mail. Dat was akkoord en al snel kreeg ik bericht.

In de eerste berichten kreeg ik wat informatie over zijn werk, maar ook over familiegeschiedenis. Geen ouders meer, geen broers of zussen, een minderjarige dochter in het buitenland op kostschool, omdat hij voor het werk vaak in het buitenland was. Hij zou eigen baas zijn, klein bedrijf, met ingehuurde medewerkers op tijdelijke basis. Van oorsprong niet Nederlands, maar wel afkomstig uit West-Europees land, in dit geval Noorwegen. 2 Vrienden overleden aan Covid, enfin een en al drama dus alles bij elkaar. Als je zoals ik, sociaal bent ingesteld, is de kans groot dat je daarop nog eens vriendelijk reageert, net als ik dus heb gedaan.
In de paar dagen daarna werden de e-mails veel vertrouwelijker tot het uiteindelijk resulteerde in echte ouderwetse liefdesbrieven (via e-mail, dat dan weer wel) met links naar romantische muziekjes op YouTube, ik werd de hemel in geprezen, ik was zijn Queen enzovoort.

De verdachte kenmerken:
Wat opviel was dat in een van de eerste berichten de aanhef niet goed was (andere naam) maar daar had hij een plausibele verklaring voor.
In de teksten was er vaak sprake van verschillende lettergroottes.
Hij vroeg mij in latere mails dingen die hij eerder ook al had gevraagd.
Op sommige vragen van mijn kant (verschillend van aard en op verschillende tijdstippen verzonden) kreeg ik exact dezelfde antwoorden, knip- en plakwerk dus.

Nadat ik mijn dochter gisteravond (25 juni 2021) blij vertelde dat ik iemand via internet/LinkedIn had leren kennen, gingen bij haar de alarmbellen. Zij heeft van alles uitgezocht op internet en kwam met een link naar een artikel uit tijdschrift Vriendin. Wat ik daar las was de blauwdruk van mijn verhaal!
Ze heeft nog veel meer ervaringsverhalen en websites naar me gemaild, maar wist alleen zijn voornaam dus kon er niet verder in graven dan alleen met betrekking tot heel algemene zaken.

Na het lezen van dat alles in haar e-mail, heb ik haar zijn volledige naam gegeven en nog wat meer persoonlijke zaken die hij mij verteld had.
Daar is zij mee aan de slag gegaan op LinkedIn. Alle informatie die bij zijn profiel stond heeft ze nagekeken en met mij gedeeld. Er klopte niets van....
Ik heb inmiddels LinkedIn gewaarschuwd, een melding gedaan bij de politie in mijn woonplaats en volgende week neem ik telefonisch contact op met de fraudehelpdesk.
Ik hoop dat ook deze bijdrage op Kliksafe andere mensen een waarschuwing is voor andere vrouwen (en mannen!) en hen behoedt voor dit soort fraude.
Groet, Judith

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.