Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Omegle? Het gevaar dat ouders moeten weten

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 21 juli 2022

De webcam- en chatsite Omegle (O·mee·gul) gaat al een tijdje mee, maar is juist nu in opkomst. Hoe komt dat? De slogan van Omegle: “Talk to strangers” (praten met vreemden), geeft misschien wel het antwoord. Nieuwe mensen ontmoeten klinkt toch leuk en spannend? Maar op deze webcamsites zijn kinderen potentieel doelwit voor groomers en pedofielen.

Kliksafe heeft Omegle geblokkeerd, maar omdat je er wellicht al wel over gehoord hebt, willen we onze lezers graag laten weten wat het is.

Een overzicht:

Wat is Omegle precies?

Omegle is een gratis online chat- en webcamdienst. Gebruikers kunnen zonder registratie en anoniem met onbekenden praten en chatten. Als ouders vertellen we aan onze kinderen dat ze niet met vreemden moeten praten. Op Omegle wordt dit juist aangemoedigd.
De site bestond eerst alleen uit een chatservice, maar na het succes van chatroulette (een chatsite met webcam) is een video- en audiofunctie toegevoegd. Tijdens de coronapandemie is deze camsite erg populair geworden. Hoogstwaarschijnlijk doordat mensen meer mensen thuis zijn en zich vervelen. Ze gaan op zoek naar andere mensen.
Na het aanmelden op de chat kom je willekeurig bij andere gebruikers, waarna je een-op-een kunt chatten. Dit kan volledig anoniem, maar je kunt ook je identiteit bekendmaken.

Omegle talk to strangers
De slogan: Praten met vreemden

Populariteit Omegle

Semrush heeft de cijfers van het gebruik in januari 2021 vergeleken met het jaar daarvoor. Daar vind je dat het gebruik van de site zowat is verdubbeld. In januari 2020 bezochten 34 miljoen mensen de site. In januari 2021 is het aantal 65 miljoen. Waar komt deze groei vandaan? Dat heeft te maken met twee dingen: corona en TikTok.
Tijdens de lockdown slaat de verveling al snel toe. Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan het ontmoeten van nieuwe mensen. Voorheen gebeurde dat bijvoorbeeld op school en op de sportvereniging. Nu gebeurt dat dus online. Omegle is bedoeld om vreemden te ontmoeten. En het platform vervult die behoefte.
Voor contentmakers op YouTube en TikTok is het lastig om in coronatijd nieuwe ideeën te vinden voor video’s. Zij kunnen hun creatieve ei kwijt op Omegle. Ze doen goocheltrucs of vertellen grappen voor de webcam en hopen daarmee leuke reacties uit te lokken. Die contentmakers hebben veel volgers. Gratis reclame voor Omegle dus. Fans hopen hun idool tegen te komen op Omegle.

Hoe werkt Omegle?

Simpel. Eenmaal op de site, dan kun je direct kiezen voor Tekst of Video. Zo spring je meteen in het diepe. Omegle kiest voor jou een gebruiker uit met wie je kan chatten. Dit is willekeurig, maar je kunt voordat je de chat start, wel interesses invullen. Zo kun je praten over die interesses en is het minder snel ongemakkelijk. Ben je uitgepraat of is het toch ongemakkelijk, dan klik je zo naar de volgende vreemde.

Gemodereerd…?

De chats worden volgens Omegle zelf gemodereerd. Dat betekent dat je minder snel slechte mensen tegenkomt. We zeggen bewust ‘minder snel’, omdat die moderatie niet perfect is. De kans bestaat wel degelijk dat je ongewenste beelden voorgeschoteld krijgt.
Een andere optie is de ongemodereerde sectie. Je kunt ook kiezen om alleen met volwassenen te chatten. De 18+ sectie. Om hiermee te chatten, moet je met een vinkje aangeven dat je 18 jaar bent of ouder.

Pedofielen en groomers weten dat kinderen en tieners de check omzeilen.

Waarom is Omegle gevaarlijk?

Is Omegle wel veilig – en voor kinderen in het bijzonder? Het gemak voor gebruikers om anoniem in te loggen, zonder directe consequenties van hun acties maakt Omegle het perfecte platform voor kwaadwillenden. Denk aan mensen die cyberpesten en pedofielen. Ons advies is dan ook: laat je kinderen niet op Omegle. Omegle moderators en admins beloven dat er gecontroleerd wordt op deze beelden. De praktijk laat het tegendeel zien, bewijst de BCC in dit artikel.
De website zegt dat gebruikers minimaal 13 jaar oud moeten zijn. Omegle vraagt echter niet om een leeftijdsverificatiecheck. Dus dit is makkelijk te omzeilen. Pedofielen en groomers weten dat kinderen en tieners de check omzeilen. Ze proberen op allerlei manieren kinderen te overtuigen om seksuele handelingen te verrichten, of ze vragen ze om in het echt te ontmoeten. Mensen schroomden niet om aan een 10-jarige seksueel getinte vragen te stellen. In het ergste geval kunnen er schermopnames gemaakt en misbruikt worden.

Omegle is niet alleen een risico voor kinderen. Ook als volwassene denk je anoniem te chatten, maar dit is niet het geval. Veel gegevens van de gebruikers worden bewaard op de servers van Omegle. Jouw computer en IP-adres worden bewaard en zo wordt een ID-tag gemaakt en opgeslagen. Daarnaast kan een slimme gebruiker het IP-adres en daarmee het fysieke adres van de ander achterhalen.

Lees meer over gevaren van internet

Kliksafe en Omegle

Wie een internetverbinding van Kliksafe heeft, hoeft zich geen zorgen te maken. Deze site, met zijn expliciete beelden en alle andere gevaren, is gefilterd. Geen internet en internetfilter van Kliksafe? Lees hier alles over een internetfilter van Kliksafe. Je kunt ook de site zelf blokkeren met onze handleiding.

Bronnen:

https://www.bbc.com/news/technology-56085499
https://www.nytimes.com/2020/07/24/style/omegle-random-video-chat.html
https://www.semrush.com/

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (8)

simone vanheel
15 augustus 2023 06:05

Ik vindt omegle wel een leuke app, maar ik snap de gevolgen en je moet niet zomaar vreemden gaan lopen appen want miss zeggen ze wel waar kom je vandaan en dan moet je weer het adres zegge maar dar wil je helemaal niet

Luna
21 januari 2023 17:26

Hoi ik ben singel

sien
11 december 2021 15:27

ik vind een leuk proggama

go
6 december 2021 16:24

een rare site het moet geblokeerd worden maar ik vind het zelf wel een grapige site

imra
5 oktober 2021 20:47

het is grappig

imra
5 oktober 2021 20:46

het bestaat

Mandy
9 september 2021 06:50

Niet leuk ik hep het. Gehat

Kees Imminkhuizen
18 juli 2021 13:19

Wil graag deze site blokkeren. Bedankt

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: