Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Schermwijzer: al je vragen – mét antwoorden

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 11 juni 2020

Hoe zit het nou precies met beeldschermen en jonge kinderen? En op welke leeftijd is mijn kind toe aan zijn eigen telefoon? Prof. dr. Peter Nikken en dr. Dian de Vries beantwoorden deze en nog veel meer vragen over mediaopvoeding in het boek De Schermwijzer.

Het boek is handig ingedeeld: in het begin worden algemene zaken besproken (mediawijsheid voor alle ouders) en daarna worden kinderen per leeftijdsgroep ingedeeld. Slim, kun je ook even snel opzoeken hoe iets zit.

Nederlandse kinderen online

Er is weinig onderzoek gedaan naar hoeveel tijd Nederlandse kinderen nou echt achter een scherm doorbrengen, maar uit recente schattingen blijkt dat heel jonge kinderen (0-6 jaar) al meer dan honderd minuten per dag met beeldschermmedia bezig zijn. Tegen de tijd dat jongeren 13 jaar zijn, is dit opgelopen tot gemiddeld 8 uur per dag.

Tijdsduur of inhoud?

De auteurs snappen dat we ons zorgen maken, wij zijn zelf als ouders zo anders opgegroeid. We maakten nog ruzie om wie de inbel-verbinding bezet mocht houden, en als er dan iemand moest bellen moest je sowieso wachten. Logisch dat we moeten wennen aan al de constante bereikbaarheid van zo ongeveer alles. Toch zeggen Nikken en De Vries: rustig aan met die zorgen. Een scherm is niet het enige dat invloed heeft op je kind. Denk aan invloeden als ouders, gezin en familie, vrienden, school, hobby’s, de maatschappij en de cultuur waarin kinderen opgroeien. Bovendien gebruikt niet ieder kind schermen op dezelfde manier. Kijk vooral ook naar de inhoud (daar geven ze in dit boek meteen weer goeie tips voor!).

Vragen van ouders

In het boek worden vragen van ouders beantwoord. Handig: je kunt meteen doorbladeren naar de vraag die voor jou het meest urgent is, of gewoon rustig alles doorlezen (spoiler: je komt vragen tegen die je nog niet had, maar waarvan je nu toch blij bent dat je ze hebt gelezen).

Hier een kleine selectie van de vragen die in dit boek worden beantwoord:

  • Wel of geen beeldscherm voor je dreumes of peuter?
  • Wat moet ik doen als mijn kind blootfoto’s en -filmpjes ziet?
  • Hoe kun je de effecten van reclame tegengaan?
  • Waar moet ik aan denken als mijn kind op sociale media gaat?
  • Worden pubers onzeker van mooie lichamen op sociale media?
  • Heeft mijn kind een gameverslaving?

Handige handleiding

Het boek geeft goede adviezen, en laat ook echt zien wat de voorkeur heeft, maar is nooit dwingend. Fijn, dat helpt om de boodschap goed over te laten komen! Als ouder voel ik me gesteund, en besef ik mij dat het normaal is dat ik me dit soort dingen afvraag. Als blogger over mediawijsheid denk ik: ‘wat een goede toon wordt er gebruikt, nu sta je niet met een wijzend vingertje, maar juist eerder als steuntje in de rug.’. Naast leerzame antwoorden zit het boek ook vol handige tips over bijvoorbeeld ongestoord huiswerk maken, contact met onbekenden en het verminderen van schermtijd.

Samenvatting

Ja, ik ben erg positief over dit boek. Het leest fijn, het is een werkje dat je steeds even pakt om weer wat nieuwe ideeën op te doen, en het geeft echt goede handvatten over de mediaopvoeding in je gezin. Aanrader.

Meer lezen? 

Kleine filosofie van de digitale onthouding
Phone Detox

 

Dit blogartikel verscheen eerder op Mediawijzer.net

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: