Op social media delen we vaak heel veel over onszelf. Soms té veel, en daar zijn hackers dol op. In deze blog kan je lezen hoe je jezelf zo goed mogelijk kan beschermen op social media.
Wees voorzichtig met wat je deelt
Het lijkt heel vanzelfsprekend: voorzichtig zijn met wat je deelt op social media. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen foto’s plaatsen van bijvoorbeeld een gevonden paspoort met de oproep om de eigenaar op te sporen. Een nobel plan, maar mensen vergeten vaak dat gegevens van een paspoort misbruikt kunnen worden. Met een foto van een paspoort of rijbewijs kan iemand bijvoorbeeld een lening op naam van iemand anders afsluiten. Veiliger is om op dat moment op de foto de gevoelige informatie af te dekken.
Het is vooral belangrijk dat je nadenkt over wat de risico’s voor jou zijn wanneer je iets op social media deelt.
Kopie ID
Hierboven waarschuwde ik voor het plaatsen van een identiteitskaart op social media. Maar het is zeker wel mogelijk om een veilige kopie te maken van je identiteitskaart, rijbewijs of paspoort. De overheid ontwikkelde hiervoor een app: KopieID. Hiermee kan je privacygevoelige informatie zoals je burgerservicenummer wegstrepen. Ook kan je met een watermerk een titel op de kopie zetten (bijvoorbeeld voor wie je deze kopie hebt gemaakt), zodat de kopie maar een keer te gebruiken is.
Bescherm je privégegevens
Bij veel bedrijven is je naam en geboortedatum plus woonplaats voldoende om aan te tonen dat jij het echt bent. Maar deze gegevens zijn soms heel makkelijk te vinden op social media: mensen vertellen dat ze hun verjaardag vieren en plaatsen daar een foto van hun huis bij. Door het achterhalen van privégegevens is het een hacker gelukt om een telefoonnummer van iemand anders op zijn naam te zetten. Zo kon hij in de WhatsAppberichten van die persoon komen. Deze manier van hacken wordt social engineering genoemd.
Ook je antwoorden op zogenaamde geheime vragen zijn vaak online te vinden, zoals de naam van je huisdier of het nummerbord van je eerste auto. Let hier op omdat hackers op deze manier ook aan privégegevens kunnen komen. Als je dit soort vragen moet invullen kan je beter onjuiste antwoorden geven en deze op laten slaan in je apparaat zodat je de antwoorden niet zelf hoeft te onthouden.
Jezelf opzoeken op Google
De makkelijkste manier voor een hacker om informatie over zijn doelwit te verzamelen is door de naam van zijn doelwit te googelen. Het advies is om dit ook regelmatig te doen bij je eigen naam. Zo weet je wat er allemaal online over jou staat. Daarnaast is het mogelijk om een melding in te stellen zodat je weet wanneer jouw naam wordt gevonden in een zoekmachine. Ook is het mogelijk om gevoelige informatie van Google te laten verwijderen.
Berichten privé zetten en uitloggen
We plaatsen veel over ons leven op social media. Het is daarom verstandig om (per site) te kijken of je profiel op privé gezet moet worden. Zo kunnen mensen die geen vrienden zijn niet alle berichten van jou bekijken en daar dus ook geen misbruik van maken.
Log altijd uit als je geen gebruik meer maakt van het apparaat waarmee je op social media bent ingelogd niet van jezelf is, of door meerdere mensen gebruikt wordt. Zo voorkom je dat anderen toegang krijgen tot jouw social media accounts.
Security checks
Veel bedrijven bieden de mogelijkheid om je beveiligingsinstellingen te controleren. Je kan bij Facebook, Google en Twitter zien op welke apparaten je ooit bent ingelogd en waar je een account hebt aangemaakt. Bepaalde webshops en apps (bijvoorbeeld Spotify) geven de mogelijkheid om met je Facebook account in te loggen. Dat lijkt makkelijk, want je hoeft dan weinig in te vullen. Maar dit is niet verstandig omdat Facebook en Google alle gegevens bijhouden wanneer je inlogt bij een website met je Google of Facebookaccount. Dit betekent dat Facebook dan weet hoeveel en hoe vaak je Spotify gebruikt. Het verstandigst is dan ook om overal een account aan te maken met een e-mailadres en een uniek wachtwoord. Een aantal weken geleden hebben we een blog geschreven met tips voor een veilig wachtwoord
Reageren?