Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een digital detox? 5 tips voor een betere digitale balans

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 24 augustus 2023

Lastig concentreren, snel afgeleid op werk of school, doordat je omringd bent door digitale media? Of ben je dat eindeloze scrollen op social media helemaal zat? Overweeg eens om media te minderen. Met een digital detox.

Een.. wat?

Wat is een digital detox?

Een digital detox is een methode om minder afhankelijk te worden van digitale media en apparaten. Tijdens een detox ontzeg je jezelf toegang tot al die media en apparaten. De voordelen van detoxen: een betere mentale gezondheid, je wordt productiever, focust beter en je hebt meer vrije tijd.

De Engelse term detoxen vertaalt zich naar “ontgiften”. De digitale- en sociale media zijn het gif waarvan zij zich willen ontdoen. Dit ontgiften doen ze door onthouding van deze apparaten.

Hoe werkt een detox?

De meeste detoxers willen afkicken van hun smartphone. De mobiele telefoon biedt een stroom aan informatie en entertainment. Het resultaat? Schermtijd loopt in rap tempo op. Vooral onder de jongeren, die hun telefoon als verlengstuk van hunzelf zien, ontstaat er een behoefte om minder op de telefoon te zitten. Dat blijkt uit het onderzoek van mediawijsheid.nl onder jongeren.
Bij een detox hoeft de telefoon niet de deur uit of een aantal weken in het nachtkastje te liggen. Velen kiezen voor een detox app op hun telefoon (later meer daarover), of ze verwijderen bepaalde social media van de smartphone. Andere methoden zijn digitaal minimalisme, waar je probeert het aantal apps op je mobiel tot een minimum te houden. Nog een methode is digiminderen, waar je vooral bewust mindert met het aantal uren i.c.m. het aantal apps op je telefoon.

Voordelen van digitale detox

 • Vrije tijd over
  Doordat je minder op je telefoon zit, houd je meer tijd over voor andere dingen. Stel dat je 4 uur per dag op je telefoon zit, beeld je eens in hoeveel je met 4 uur extra in een dag kunt doen!
 • Meer rust
  Je smartphone is reuzehandig, maar is ook een bron van afleiding die voor onrust zorgt. Ooit gehoord van FOMO, the Fear Of Missing Out? Dat dus.
 • Goede nachtrust
  Onderzoek toont aan dat het blauwe licht van schermen voor het slapen de nachtrust kan verstoren. Gebruik je schermen niet voor het slapen gaan.
 • Beter zelfbeeld
  Social media geven een vertekend zelfbeeld. We vergelijken onszelf met de perfecte plaatjes op Instagram, en komen tot de realisatie dat we niet zo perfect eruitzien als op die foto’s. Dit zelfbeeld probleem is groter dan je denkt. We schreven een blog over social media en zelfbeeld.

5 tips om je digitale detox te doorstaan

Tip 1: Stel je doelen en grenzen

Voordat je aan je detox begint, moet je eerst weten waarom je het wilt en wat je doel is (wat wil je aan het einde van de rit bereikt hebben). Bepaal daarin ook je grenzen. Wat kan nog wel? Mag ik bijvoorbeeld nog appen? En zakelijk dan? Hoeveel schermtijd is de limiet? Pak een pen en papier en schrijf dit voor jezelf op.

Tip 2: Vertel vrienden en familie

Zorg dat je omgeving weet dat je dit gaat doen, en waarom. Door hen te vertellen van je detox plannen. Dit zorgt voor begrip, en gaan ze je niet onbedoeld verleiden door grappige plaatjes te sturen op Insta, om maar iets te noemen. En hee, wie weet doen ze ook wel met je mee!

Tip 3: Maak offline plannen

Vul de tijd die je overhoudt (en dat heb je) met andere activiteiten die niets met online media te maken hebben. Denk aan iets vaker afspreken met je vrienden - als ze daar op zitten te wachten-, ga bowlen, glow-in-the-dark midgetgolfen, een wandeling maken, zwemmen, noem het maar op. Als je het naar je zin hebt en je verveelt je niet, dan grijp je ook niet uit automatisme naar je smartphone. En zoek je iets om thuis te doen? Dan kun je ook nog je huishouden eens goed onder de loep nemen (boring, I know). Verveel je je – ik kan het bijna niet geloven – nog steeds? Lees dan een goed boek, pannenkoek!🙂

Tip 4: Gebruik apps

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een app voor. Ook voor digitale detox. Heb je moeite met het laten liggen van je telefoon? Kies dan voor een wat meer rigoureuze aanpak: het blokkeren van apps of sites. Er zijn legio apps om uit te kiezen, wijzelf zijn fan van Forest, en van Unpluq. Over de laatste schreven we trouwens een toffe recensie die binnenkort online komt. Je kunt ook op deze pagina alles lezen over apps blokkeren. 

Tip 5: Hou een dagboek bij

Na zo’n digitale detox ben je hopelijk een stuk wijzer, en helemaal in (digitaal) balans. Met de extra tijd die je vrijspeelt kun je een journal/dagboek bijhouden. Beschrijf je gedachten en emoties die vrijkomen tijdens het proces. Wat waren de moeilijke momenten? Door je inzichten op te schrijven veranker je de nieuwe, positieve gedachten die je hebt gekregen. Je zult zien dat na je detox je digitaal welzijn beter is.

Aan de slag!

Gefeliciteerd! Je bent aan het einde gekomen van deze blog. Wij zijn benieuwd, ga jij de uitdaging aan? Laat ons hieronder weten wat jouw digital detox plannen zijn.

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: