Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Dit is de invloed van social media op je zelfbeeld

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 2 maart 2023

Uit onderzoek van Erasmus Universiteit blijkt dat meisjes die veel op social media zitten, sneller last hebben van depressieve gedachtes of angstklachten. Ander onderzoek* toont aan dat kinderen die op social media zitten, hun eigen lichamen gaan verafschuwen wat te wijten is aan social media. Dat klinkt natuurlijk niet best, maar waarom is dat zo? In deze blog gaan we kijken naar de invloed en impact van social media (op het lichaam van jouw kinderen).

Vergelijken van jouw leven

Dankzij social media is het makkelijker om jouw leven met die van een ander te vergelijken. Op Instagram lijkt iedereen maar de leuke dingen te delen. Maar geloof mij maar: niemand leeft 24/7 een perfect leven. Dat betekent dus dat alleen de leuke dingen worden gedeeld en de slechte dingen juist niet. Als jij alleen thuis zit en je ziet dat vrienden een Instagram-post plaatsen dat ze lekker aan het lunchen zijn, dan ga jij je geheid eenzaam voelen. Want waarom ben jij niet lekker aan het lunchen met jouw vrienden? Maar wat je niet weet, is dat die vrienden misschien wel knallende ruzie krijgen over het splitsen van de bon… Terwijl jij denkt dat ze het heel gezellig hebben, maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Je bent jouw leven dan aan het vergelijken met een ander, maar je weet helemaal niet hoe het in het echt eraan toe gaat. Je ziet alleen dat perfecte plaatje en dat wil jij natuurlijk ook. Als dit vaker en vaker gebeurt, dan kan het gebeuren dat je depressieve gevoelens ontwikkelt en jezelf gaat terugtrekken, meldt het onderzoek van Erasmus Universiteit.

Want waarom ben jij niet lekker aan het lunchen met jouw vrienden?

Meisjes versus jongens

Die depressieve gedachtes komen vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Het is nog niet heel duidelijk waarom, maar het kan zijn omdat meisjes online vaker seksuele opmerkingen of ongewenste situaties meemaken. Voor meisjes kan het verwoestend zijn als je een leuke foto plaatst van jezelf en mannen geven vieze reacties als commentaar. Meiden kunnen hierdoor onzeker worden en depressieve of negatieve gedachten ontwikkelen. Jongens maken dit minder mee, zo blijkt uit onderzoek. Waar meisjes online moeten oppassen met wat ze plaatsen, hebben jongens die voorzichtigheid een stuk minder. Daarnaast vergelijken jongens zich minder snel met andere jongens, en zijn meisjes een stuk onzekerder over hun uiterlijk.

Zelfbeeld

En je zelfbeeld dan? Nou, door social media kan je zelfbeeld ook lager worden. Influencers bewerken hun foto’s zodat ze dunner dan dun lijken en als een meisje dat ziet, kan ze hevig worden beïnvloed. Dit kan eetstoornissen veroorzaken, omdat het als ‘ideaal’ wordt gezien, maar dat is het dus niet. Ook die lelijke opmerkingen onder een post, kunnen je zelfbeeld flink naar beneden halen. Je kan jezelf minderwaardig voelen, jezelf gaan isoleren van de buitenwereld of obsessief met jezelf bezig gaan en dat is allemaal niet goed. Zeker niet als je nog jong bent en volop in de puberteit bent, dan gebeurt er sowieso al van alles met je lichaam wat je zelfbeeld al kan laten schommelen. Het gebruik van social media kan het miserabele gevoel over jezelf dus nog erger maken. Het hoeft niet natuurlijk niet, maar die kans is wel groot.

...lelijke opmerkingen onder een post, kunnen je zelfbeeld flink naar beneden halen

Schokkend algoritme

In 2017 maakte het 14-jarige meisje Molly uit Engeland een einde aan haar leven, omdat zij op social mediakanalen zoals Instagram en Pinterest heel veel berichten had gelezen over zelfdoding en depressie. Dankzij het algoritme, die de berichten maar bleef voorschotelen, kwam ze in een soort negatieve spiraal terecht. Molly was door haar leeftijd al kwetsbaar en leed al aan een depressieve aandoening, door die berichten werd het extra aangewakkerd.

Dit geval, en haar dood staat niet op zichzelf, laat zien dat social media echt impact kan hebben op iemands leven. Zoveel impact, dat haar aandoening te veel werd. Na haar dood riepen allerlei bekende Britten, waaronder Prins William, op om na te denken over je social media gebruik. Ook nationaal laait soms de kwestie rondom social media gebruik op, zo laten Tweede Kamerleden wel eens weten dat ze stoppen met social media omdat het te veel impact op ze heeft. Als je elke dag bedreigingen of haatreacties krijgt op social media, dan heeft dat effect op je zelfbeeld en op je gevoelens.

Hoe praat je erover?

Vraag het eens aan je kinderen, want zij spenderen waarschijnlijk de meeste tijd op social media. Wat is hun zelfbeeld? Ervaren zij dat social media invloed heeft op hun zelfbeeld? Het zijn zomaar twee vragen die je kunt bespreken met je pubers. Op deze manier kom je in gesprek met je pubers en kun je checken hoe zij het doen.

*De Britse krant The Guardian schreef hierover. Het onderzoek werd uitgevoerd door stem4, een Britse organisatie die zich richt op mentale gezondheid bij tieners in Engeland.

Bronnen:

https://www.trouw.nl/binnenland/meisjes-die-veel-op-instagram-en-snapchat-zitten-zijn-vaker-depressief~b3891b25/
https://www.theguardian.com/society/2023/jan/01/social-media-triggers-children-to-dislike-their-own-bodies-says-study?

Over de auteur:

Tamara is medewerker marketing & communicatie. Ze is altijd op de hoogte van het laatste nieuws, speelt in haar vrije tijd volleybal en doet aan fitness. Je maakt haar wakker voor sushi en pasta (als je haar wakker krijgt :-)). Verder studeert ze Communicatie en heeft ze de droom om ooit een boek te schrijven.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: