Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Among Us? Waarom het spel zo populair is

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 8 oktober 2020

imposter verrader bedriegerHet is ineens immens populair, en dat terwijl het al een tijdje bestond. Wat is Among Us, en waarom is het nu ineens favoriet? We zochten het voor je uit.

Een overzicht:

Wat is Among Us?

Among Us is een avonturenspel, dat in 2018 is gelanceerd. Het spel gaat over een ruimteschip waarin je met elkaar moet overleven, maar let op: er zit een verrader tussen! Het spel wordt gespeeld met een groep van 10 mensen. Je kunt in het spel twee rollen hebben: een Crewmember (dan moet je proberen te overleven) of een ‘Imposter’ (=bedrieger), dan moet je proberen te voorkomen dat de rest overleeft.
De groep kan 1 tot 3 Imposters hebben, wat het extra ingewikkeld maakt: als je er eentje hebt ontmanteld, wil dat niet zeggen dat je veilig bent!
Als Imposter kun je het de Crewmembers flink moeilijk maken. Maar als Crewmember kun je sterker worden: als je taken uitvoert, kun je het schip of de basis waar je je op bevindt, repareren en zo ontsnappen.

Hoe speel je Among Us?

Als je begint met het spel, kom je in een ruimteschip. Je bent daar met tien personen, waarvan je dus niet weet hoeveel Imposters er zijn (en wie dat zijn). Je krijgt taken om te doen, en loopt daarvoor door dat ruimteschip. Maar let op! Je kan een verrader tegenkomen, of een lijk…

among us populair
Het spel begint wanneer je 10 spelers hebt.

Als dat zo is, kun je meteen een melding maken: dan komt er een praatmoment. En kun je met elkaar stemmen op wie er mogelijk een verrader is. Het doel: proberen veilig uit het schip te komen, door het te repareren.

hoe speel je among us
Tijdens het praatmoment probeer je de verrader weg te stemmen.

Sociaal spel

Het spel lijkt wel een beetje op Weerwolven (kaartspelletje) of Wie is de Mol? Je moet met elkaar een taak uitvoeren, maar er is een verrader in het midden die dat juist probeert te voorkomen.
Het is een spel dat je echt met elkaar moet doen. Er zijn twee vaste momenten waarop je met elkaar mag praten: als er een moord wordt gemeld, of als er een ‘Emergency Meeting’ is. Op die praatmomenten ga je met elkaar in discussie over wie eventueel de verrader (de Imposter) is, en probeer je anderen te overtuigen diegene weg te stemmen. Als je weg wordt gestemd, word je -hop- uit het spel gegooid en mag je pas weer meedoen in een volgend spel.

Waarom is het zo populair?

Zou het door corona komen, dat het spel ineens populair is? Wereldwijd zijn er natuurlijk veel gebieden waar je elkaar als vrienden nu even beperkt, of helemaal niet kan ontmoeten – en met dit spel kun je toch iets samendoen. Among Us is een mooie tussenvorm van een kaartspel en het echte online gamen. Het draait vooral om sociale contacten, en je kunt meteen beginnen (je hoeft niet eerst uren in je eentje te oefenen, of een bepaalde status op te bouwen).

Doordat je met anderen speelt, is het spel elke keer anders, en verveelt het niet snel.

Op pcgamer.com lezen we dat het spel is opgepikt door een aantal gamers op Twitch – en toen ging het ineens heel snel…

Is Among Us veilig?

Volgens de site Protectyoungeyes.com is het spel vooral heel tof om de sociale kant ervan. Je kan het ook als familie doen. Among Us verzamelt wel data tijdens het spelen, zodat ze advertenties kunnen laten zien die een beetje passen bij jou. Als je de app opent, wordt dit ook netjes vermeldt. In de betaalde versie op de pc zitten overigens geen advertenties.
Maar: je speelt het spel met anderen. En met die anderen kun je ook chatten in de game. Nu weet je natuurlijk meteen waar we naartoe willen: online contact met een onbekende, brengt altijd risico met zich mee. De basisregels: nooit je eigen naam gebruiken, nooit vertellen hoe oud je bent, waar je woont en waar je naar school gaat, gelden hier dus ook!
Er is wel een handige optie: je kan ‘Censor Chat’ aanzetten, dan worden vervelende woorden sowieso geblokkeerd in de chat.
Je kan het spel trouwens ook met alleen maar bekenden spelen, met een zogenaamde ‘private link’. Die stuur je naar de mensen met wie je wil spelen, en dan kan er verder niemand bij in. Dat lijkt ons de veiligste manier om het spel te spelen.

Among Us op een rijtje

  • Te koop op Steam (voor € 3,99), maar gratis op Android en iOS.
  • Al twee jaar oud, maar ineens heel populair.
  • Een tijdje terug waren er anderhalf miljoen mensen tegelijk aan het spelen!
  • Door de appstores aangeduid als 9+ spel, dus ben je jonger dan dat: heel eventjes wachten nog.

 

Gebruikte bronnen:

https://protectyoungeyes.com/apps/among-us-app-review-parental-controls/
https://store.steampowered.com/
https://pcgamer.com/

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (10)

rudy buytaert
21 mei 2022 11:59

Spelen

Patrick Pool
17 mei 2022 13:36

ja warom

willem
8 mei 2021 14:58

inposter

millanie
23 januari 2021 13:33

hoi zou ik zonder in te loggen er in mogen plz

Manar
10 januari 2021 16:08

Ik vind among us filmpjes super super leuk dus wil het ook spelen.

amina
1 januari 2021 20:50

waarom kan je AmonUs niet op de chromebook spelen

Sandra
23 december 2020 08:30

Ik wil het graag spelen

casey
17 december 2020 16:27

among us is en fijn spel

esmee
10 december 2020 15:39

ik ben esmee ik wil graag among us doen willen julie mij helpen

amber
28 november 2020 21:07

ik vind among us filmpjes super leuk dus wil ik het ook zelf proberen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: