Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is ChatGPT? Wat je moet weten over de chatbot

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 3 februari 2023

ChatGPT is volop in het nieuws. Zo'n AI chatbot klinkt technologisch en helemaal uit het jaar 3000, maar wat is het eigenlijk? Het is een populaire kunstmatige intelligentie app die zo goed als alles voor je kan schrijven. Dat klinkt best wel eng, maar is dat ook echt zo? In deze blog gaan we het bekijken.

Een overzicht:

Wat is ChatGPT?

Chat GPT is een gratis chatbot die dankzij kunstmatige intelligentie (ook wel AI genoemd) kan schrijven. Kunstmatige intelligentie betekent dat machines en andere apparaten zelfstandig allerlei problemen kunnen oplossen zonder dat jij eraan te pas komt. Een goed voorbeeld hiervan is de zelfrijdende auto, die staat bol van de kunstmatige intelligentie. ChatGPT staat dan weer voor ‘Generative Pre-training Transformer’. Een hele mond vol, maar eigenlijk betekent het zoveel als een getrainde chat met oneindig veel informatie. Het schrijft artikelen, werkstukken of tweets voor je uit zodat jij dat niet hoeft te doen. De app bestaat sinds november 2022 en is gelanceerd door een groep van een aantal zakenmannen en -vrouwen uit Amerika. Een van die oprichters is ook Elon Musk (eigenaar van Tesla, maar ook van Twitter). Kunstmatige intelligentie wordt steeds beter en dat is niet iets van het afgelopen jaar. De laatste paar jaren komt AI al steeds meer op en gebruiken steeds meer bedrijven het. Maar dat het nu in een app zit, dat is wel relatief nieuw. Niet veel apps die deze AI-methode gebruiken, zijn zo goed als de ChatGPT.

Wat kan ChatGPT allemaal?

ChatGPT kan het volgende allemaal voor je schrijven of doen:

  • Artikelen schrijven
  • Je werkstuk in elkaar zetten
  • Een grappig gedicht schrijven
  • Je nieuwjaarstoespraak maken
  • Programmeren

Hij is zelfs in staat om een specifieke stijl te hanteren, maar je moet het wel even tegen hem zeggen. De app is alleen in het Engels beschikbaar, maar hij kan wel in het Nederlands schrijven als je het vraagt. Er zijn al verhalen van scholieren die hun werkstukken door deze app laten schrijven. Het is natuurlijk de vraag of dat nou heel slim is van die scholieren of dat het verboden moet worden.

Aan de ene kant is het geweldig dat we aan de haal gaan met AI en er op creatieve manieren mee omgaan. Het bespaart tijd, want de app schrijft het sneller dan jij dat kan. Maar is het de bedoeling dat studenten hun eigen werkstukken niet meer schrijven? Dat niet per se, werkstukken zijn ervoor om meer te leren over een onderwerp. Als AI dit gaat maken, dan leer je dus zelf niks meer. Ook de bezorgdheid om het verdwijnen van banen (zoals tekstschrijvers) door AI wordt steeds groter. Dus misschien heb ik straks ook geen baan meer… Maar in alle ernst: ik denk eerder dat banen veranderen, dan dat ze verdwijnen. Mensen zijn al jaren in staat om banen te veranderen, waarom nu niet? Met AI wordt de wereld anders, misschien beter, misschien niet, maar ongetwijfeld anders. Waarom? Omdat AI de dingen een stuk makkelijker maakt, zoals dus het schrijven van artikelen. We houden tijd over voor andere dingen en wellicht verlaagt de AI de werkdruk.

Is chatgpt gevaarlijk?

Ja, dat is een goede vraag. Er zijn talloze gevaren te bedenken voor het gebruiken van AI en specifiek de ChatGPT. De app pakt random feiten, construeert zinnen zodat ze logisch klinken en tada: je hebt een antwoord. Maar is dat het juiste antwoord? Nee, niet altijd. Hij geeft ook niet altijd hetzelfde antwoord en dat klopt natuurlijk niet. We nemen zelf even de proef op de som.

Ik heb hem gevraagd of hij weet hoe je internet moet filteren. In het eerste gesprek kwam dit naar voren (na wat aandringen heeft hij het vertaald in het Nederlands):

Er zijn verschillende manieren om internetcontent te filteren. Een manier is om gebruik te maken van software voor webfiltering die specifieke websites of zoekwoorden in het Nederlands kan blokkeren. Een andere manier is om een Nederlandse VPN (Virtual Private Network) te gebruiken die ook ongewenste inhoud kan blokkeren. Daarnaast kunt u browser-extensies zoals AdBlock gebruiken om advertenties en ongewenste inhoud te blokkeren. Het is ook mogelijk om op uw router of via uw internetprovider ouderlijk toezicht in te stellen om toegang tot bepaalde websites of inhoud te beperken.

Na het eerste gesprek heb ik een nieuw venster geopend in de chat en exact dezelfde vraag gesteld. Deze keer reageerde hij zo:

  1. Gebruik van ouderlijk toezicht op uw router of internetprovider. Hiermee kunnen bepaalde websites of soorten inhoud worden geblokkeerd.
  2. Gebruik van een browser-extensie of plug-in, zoals die welke reclame of trackers blokkeren.
  3. Gebruik van een softwareapplicatie, zoals een programma voor inhoudsfiltering, dat kan worden gebruikt om specifieke websites of soorten inhoud te blokkeren.
  4. Gebruik van een virtueel privénetwerk (VPN) kan ook internetverkeer filteren door het te routeren via een beveiligde server.
  5. Gebruik van een firewall op uw computer of netwerk kan ongewenste inkomende verbindingen en inkomend verkeer blokkeren.
  6. Gebruik van een specifieke DNS-server die ongewenste domeinen of IP-adressen blokkeert.

Het is belangrijk om te weten dat het niet altijd mogelijk is om het internet volledig te filteren, en dat sommige methoden effectiever kunnen zijn dan andere afhankelijk van uw specifieke behoeften.

In gesprek 1 is hij een stukje korter van stof dan in gesprek 2. Waarom? Geen idee. Maar het valt wel op dat er in gesprek 2 meer opties worden gegeven en dat die ook een stuk overzichtelijker is. Ook leest gesprek 2 beter door de opsomming, in het eerste gesprek lijkt het net een Wikipedia-artikel.

Is het gevaarlijk dat deze app soms foute antwoorden geeft? Op zich niet, ook internet maakt wel eens een foutje en vergissen is menselijk 🙂. Maar als mensen daarna geen research gaan doen en het gegeven antwoord voor waarheid aannemen? Ja, dan is het wel schadelijk - want dan krijgen we kinderen die geloven dat Columbus in 2015 naar Amerika is geweest (ja, dat zegt de ChatGPT echt), terwijl dat in 1492 was, een groot verschil. De ChatGPT zegt overigens wel, als je hem die vraag stelt, dat het onjuist is. Tegelijkertijd geeft hij een beeld van hoe de aankomst van Columbus in 2015 gegaan zou kúnnen zijn. Dat betekent dus dat kinderen andere dingen gaan geloven dan dat de waarheid is, en de vraag is of je dat wil.

Slimmer, beter en groter

Daarnaast zal het steeds moeilijker worden om feit en fictie van elkaar te onderscheiden als AI zo’n grote rol in gaat nemen. Wat er nu allemaal kan met AI, is nog maar het topje van de ijsberg en dat betekent dat de ChatGPT nog veel slimmer, beter en groter kan worden. Wat als grote bedrijven misleidende AI gaan inzetten? Of als onze kinderen nepnieuws voorgeschoteld krijgen op school “want dat is gemaakt door AI”? We moeten onthouden dat AI niet alwetend is en dat we zelf ook heel goed na kunnen denken. Toch zal dat lastiger worden als de ChatGPT steeds slimmer wordt.

Fout!

Maar het feit dat je de ChatGPT alles kan vragen, maakt het soms best een beetje eng. Wil jij malware maken? Je vraagt het aan de app en hoppa; er rolt een instructie uit hoe je malware kan bouwen/maken. Dat is hartstikke fout en malware is natuurlijk heel gevaarlijk. Je wilt niet dat er een ‘simpele’ chatapp dit zomaar aan Jan en alleman kan prijsgeven, wat nu dus wel kan. En dat ook nog eens voor gevaarlijke online situaties kan zorgen. 

Dus: ChatGPT gebruiken?

Het is prima om het een keer te bekijken en wat uit te proberen, maar wees voorzichtig met wat je leest. Controleer wat je ziet en denk zelf ook na!

PS Natuurlijk hebben we hem ook wat opdrachtjes gegeven en een daarvan was het schrijven van een kort gedicht over online veiligheid. Dit heeft hij geproduceerd:

Veiligheid op het web,
is als een muur van beton.
Beschermt ons tegen kwaad,
van hackers en fraude.
Laat geen geheimen achter,
want alles kan gezien worden.
Wees voorzichtig met wat je deelt,
want het internet vergeet nooit.

In het Engels kloppen de zinnen en rijmen ze, in het Nederlands moet de ChatGPT toch nog even oefenen met onze taal 🙂.

Oh en natuurlijk even vragen wat ChatGPT van Kliksafe vindt 😉:

Chatgpt kliksafe

Bronnen
https://chatgpt.pro
https://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/society/20200827STO85804/wat-is-artificiele-intelligentie-en-hoe-wordt-het-gebruikt

 

Over de auteur:

Tamara is medewerker marketing & communicatie. Ze is altijd op de hoogte van het laatste nieuws, speelt in haar vrije tijd volleybal en doet aan fitness. Je maakt haar wakker voor sushi en pasta (als je haar wakker krijgt :-)). Verder studeert ze Communicatie en heeft ze de droom om ooit een boek te schrijven.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.