Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Fortnite? Uitleg voor ouders

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 1 augustus 2019

De laatste tijd hoor ik er veel over, en ook was het in het nieuws: het spel Fortnite. Maar wat is Fortnite nou eigenlijk? Schijnt een supergave game te zijn. Aangezien ik zelf niet zo’n gamer ben, heb ik collega Jurian (17 jaar) gevraagd er een blog over te schrijven. Hij speelt het spel vaak. We bespreken hoe de game werkt, of Fortnite gratis is en vanaf welke leeftijd kinderen Fortnite mogen spelen.

Wat is Fortnite?

Fortnite is een online game uit 2017: je moet dus toegang tot het internet hebben om dit spel te spelen. Je creeert in het spel een personage, daarmee speel je het spel. In de game moet je zien te survivelen. Fortnite is op alle populaire gaming platformen te spelen: PC, Xbox, Playstation 4,Nintendo Switch, Android en iOS.

Als kinderen het over Fortnite hebben bedoelen ze meestal de "Battle Royale" modus. Dat is de gratis spelmodus. Hieronder een uitgebreide uitleg hoe deze spelmodus werkt.

Hoe werkt Fortnite?

Je gaat in een virtuele vliegende bus met 100 mensen en wordt met z’n allen ergens op een eiland gedropt. Daar moet je loot (* ­zie onderaan een woordenlijstje) bij elkaar zien te krijgen: dat zijn wapens, healing stuff* enzo, die je helpen om te overleven. Daarna moet je zien dat je als enige speler overblijft. Je moet onder andere een naderende storm overleven, die om de zoveel minuten de speelmap kleiner maakt. Je speelt op een speelveld in de vorm van een cirkel. Elke storm maakt die cirkel -en dus je speelveld- kleiner. En je moet die andere 99 mensen weg zien te krijgen. Hoe? Door ze neer te schieten. Als iedereen verslagen is, is het spel afgelopen.

Schieten…?

Om het maar gelijk over het schieten te hebben: ja, er wordt geschoten. Maar het zijn geen echte mensen om te zien, het spel is een soort tekenfilm en daardoor is het heel onrealistisch. Er vloeit ook geen bloed, dus daarom vind ik het persoonlijk ook niet verkeerd.  Als je een poppetje raakt, verdwijnt het gewoon. Het is dus duidelijk heel nep en voor mij geen probleem. Maar er zullen vast mensen zijn die zeggen: oké, maar het blíjft schieten….

Bouwen in het spel

Wat ik leuk vind aan het spel: je kunt/moet dingen bouwen als bescherming tegen schieten. Je bouwt bijvoorbeeld een muurtje, een dak of een trap. Je leert goed bouwen door het vaak te doen, daardoor ben je beter beschermd en kun je dus langer in het spel blijven. Om de zoveel tijd komt er een storm, die richt damage* aan. Dat moet je zien te voorkomen, door binnen de cirkel te blijven.

Mijn spel

Ik speel Fortnite ongeveer een of twee keer in de week een avond (ligt er ook aan of ik niet bij Kliksafe aan het werk ben). Dan ben ik al gauw een paar uur verder. Meestal app ik een paar vrienden en doen we het met elkaar. Dan spelen we samen als team tegen andere spelers. Ik heb het wel veel vaker gespeeld, in de winter zat ik het zo een paar avonden te doen. Met één spel ben je ongeveer 20 minuten bezig. Als je er beter in wordt, ga je het ook vanzelf vaker doen. En duurt een potje ook langer. Er komt elke 10 weken een nieuw seizoen (update), dan zitten er weer nieuwe elementen in het spel en heb je weer nieuwe uitdagingen. Het wordt dus niet saai.

Ik, verslaafd?

Nee, ik ben niet verslaafd aan gamen! Maar ik denk eerlijk gezegd wel dat je dat makkelijk kunt worden. Het spel is elke keer anders, de route is anders, je tegenspelers zijn anders, de stormen, alles. Dus kan je het tig keer doen en blijft het leuk. En door die nieuwe dingen bij een update, moet je dingen telkens weer leren.

Over de game zelf

Het spel is in 2017 gelanceerd, dus het is nog vrij nieuw. En razend populair, het wordt over de hele wereld gespeeld. In november 2018 waren er al 200 miljoen spelers.

Het is ook een heel toegankelijke game. Ik denk dat kinderen vanaf 10 jaar het al wel spelen. Maar de grootste groep zal 12-17-jarigen zijn. Wat ook superhandig is, je kan het op elk apparaat doen: op je telefoon, pc, Nintendo, Xbox, Playstation etc.

Met m’n vrienden

Een groot deel van mijn vrienden speelt Fortnite. Ik heb inmiddels online ook al veel gebruikers leren kennen. Sommigen zitten bij me op school en die ken ik nu daarvan. In mijn klas speelt denk ik meer dan de helft het.

Leerelementen

Ik vind dat je er wel dingen van leert. Het bouwen bijvoorbeeld, daar moet je echt handig in worden. Je leert goed richten. Je leert communiceren: als je in teamverband speelt, moet je continu met elkaar overleggen (chatten) hoe je het aanpakt. En je moet creatief zijn, omdat elementen in het spel telkens veranderen. Ook blijf je daardoor jezelf steeds ontwikkelen en verbeteren.

3 miljoen

Vorige week was het wereldkampioenschap Fortnite, dat heb ik uiteraard gezien. Heel interessant! De winnaar, een jongen van 16 heeft er 3 miljoen mee gewonnen. Daaraan kun je ook wel zien hoe populair het is.

Is Fortnite gratis?

Terwijl de game gratis is en er niet wordt geadverteerd, gaat er toch veel geld in om. Er kan zelfs geld mee verdiend worden. Er is een store* in het spel, waar je dingen kunt kopen. Bijvoorbeeld een wrap* voor je geweer. Die betaal je met V-Bucks* (nepgeld). Je krijgt wat V-Bucks van Fortnite, maar je kunt er ook bij kopen. Dat doe je dan wel met echt geld. 1000 V-Bucks in het spel staat gelijk aan ongeveer 10 euro. Dus als je gek bent van nieuwe dingen, kun je daar je geld in steken: er komen elke dag nieuwe dingen in de store, die je kan kopen.

Vanaf welke leeftijd Fortnite spelen?

Het advies vanaf welke leeftijd kinderen Fortnite mogen spelen is 12 jaar. De game heeft een PEGI 12 beoordeling meegekregen. Het spel bevat geweld, en in-game betalingen. Deze beoordeling is en blijft natuurlijk advies. Uiteindelijk bepalen de ouders zelf of ze dit spel geschikt vinden voor hun kind. Als ouders zich willen verdiepen kunnen ze natuurlijk op de website kijken of filmpjes kijken op YouTube.

Wat mijn ouders ervan vinden

Ik speel het spel gewoon thuis, al vindt mijn moeder het eigenlijk niks. Ik heb een keer een gesprek erover gehad met mijn ouders, toen heb ik ze laten zien hoe het werkt en waarom ik het leuk vind. M’n vader is zich erin gaan verdiepen en heeft het aan alle kanten bekeken. Toen vond hij het goed. Omdat het zo duidelijk nep is, is het oké dat ik het speel. Al zou mijn moeder liever zien dat ik wat zonder schieten doe. Maar als het een echt schietspel zou zijn met bloed, zou ik dat echt niet mogen spelen.

Woordenlijstje*:

  • Loot – voorwerpen die je moet verzamelen om mee te schieten etc.
  • Healing stuff – verzorgingsproducten
  • Damage – schade
  • Store - winkel
  • V-Bucks - Dat is de aanduiding voor 'in-game currency' De valuta van het spel. Voor 10 euro krijg je 1000 V-bucks.

Deze komen ook voor in het spel

  • Skins – hoe de personage eruitzien
  • Moves - dansjes die gebruikers winnen of kopen. Deze dansjes worden tijdens en na het spelen gebruikt om de tegenstander te plagen.
  • Wrap – versiering van een ding (bijvoorbeeld geweer)
  • Shield - schild
  • Map - speelveld
Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: