Threads was de afgelopen weken volop in het nieuws. De social media app kreeg in één week 100 miljoen(!) gebruikers. De app is van Meta, de maker van Facebook en Instagram, en gaat de concurrentie aan met Twitter. In deze blog praten we je bij over de nieuwe Threads-app.
Wat is Threads?
Threads is een nieuw socialmediaplatform, gemaakt door het team van Instagram. Het platform heeft sterke overeenkomsten met Twitter. Threads heeft een feed, je plaatst korte berichten die vooral tekst bevatten (ook al kun je foto’s en filmpjes plaatsen), en je kunt gesprekken aangaan. Je kunt berichten liken, reageren op anderen en berichten reposten. De karakterlimiet voor een bericht op Threads is 500, twee keer zoveel tekens als op Twitter. Meta heeft Threads overgoten met een Instagram-sausje; de app lijkt veel op Instagram en navigeert op dezelfde manier.
Threads en Instagram
Dat Threads dezelfde eigenaar heeft als Instagram, is heel handig als je Instagram hebt. Bij Threads hoef je namelijk niet je hele account opnieuw in te stellen, maar je logt in met je Instagram-account. Je neemt dus als het ware je Instagram-account mee naar Threads, inclusief al je geblokkeerde accounts en al je volgers. En ook je verificatie (het blauwe vinkje) gaat mee. Sterker nog, je kunt op dit moment alleen bij Threads inloggen met je Instagram-account. Een thread van Threads op Insta plaatsen, lukt nu met één druk op de knop. Heel handig wel, maar voor je privacy wat minder veilig. Moederbedrijf Meta kan nu nog meer van je te weten komen…
Wat betekent Threads?
Threads is Engels voor draadje. Als je op Twitter veel wil vertellen, kan je meerdere tweets onder elkaar zetten – een draadje. Meta kiest bewust voor de naam Threads voor hun Twitter-alternatief, omdat die term herkenbaar is voor veel gebruikers.
Hoe werkt Threads?
Threads ziet er vrijwel hetzelfde uit als Instagram, zelfs de icoontjes van de like-en-antwoordknopjes zijn hetzelfde. Zodra je bent ingelogd met je Instagram-account, kun je een gesprek starten of iets plaatsen. Mensen kunnen daarop reageren en zo ontstaat er een gesprek. Je kan bij Threads ook woorden filteren, waardoor je geen berichten ziet met die woorden. In de PlayStore geven ze als voorbeeld het woord ‘schandaal’. Elke post met dat woord erin, zie je dus niet. Hopelijk gaat dat zorgen voor een fijne tijdlijn, waarin je zelf bepaalt wat je wil en ongewenste berichten niet ziet.
Kan ik me aanmelden op Threads?
Threads is nog niet beschikbaar binnen de EU en dus ook niet in Nederland, vanwege de strengere privacymaatregelen in de EU. Threads kan hier nog niet aan voldoen. Sommige gebruikers wisten de EU-blokkade te omzeilen door via de Amerikaanse AppStore Threads te downloaden, maar die optie is volgens Meta nu dichtgetimmerd. We updaten deze blog als Threads beschikbaar komt in Europa.
Threads versus Twitter
Threads en Twitter wordt in een adem genoemd, en dat is vooral omdat Threads een alternatief is voor Twitter. Twitter ligt enorm onder vuur na de aanstelling van Elon Musk als eindbaas. Ook worden er allerlei beperkingen ingesteld waar veel gebruikers van Twitter het niet mee eens zijn. Zo is er een limiet op het aantal tweets dat je als gebruiker kan zien (wat voorheen niet het geval was). En je moet betalen voor een blauw (geverifieerd) vinkje, wat aangeeft dat het account ook het echte account is van die acteur of beroemdheid. Voorheen waren die vinkjes gratis en kregen beroemdheden die, zodat mensen zagen dat het om een echt account ging. Daarmee ging Twitter nepaccounts tegen. Maar nu kan iedereen een blauw vinkje kopen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Threads heeft dat allemaal niet. Daarnaast wil Threads zich niet bezighouden met politiek en nieuws, en het bedrijf zal hier niet op aansturen. Threads moet meer een community-gevoel krijgen, aldus Mark Zuckerberg.
Wat gaat er met Threads gebeuren?
We houden jullie op de hoogte van Threads, want het is zeker dat Threads weer in het nieuws zal komen. Er zijn zelfs bronnen die al bevestigen dat er een rechtszaak komt tegen Threads, omdat Twitter-baas Musk vindt dat Threads te veel op Twitter lijkt. Of die rechtszaak echt gaat plaatsvinden, is nog even afwachten. Wij zijn sowieso benieuwd of deze nieuwe social media app net zo populair zal worden als zijn rivaal.
Of zit jij al op Threads? Laat het ons weten.
Reageren?