
Wat is Signal?
Wat is Signal precies? Signal is een gratis communicatie-app, die je...
Af en toe komt er een geniale app voorbij waarvan je denkt: dit wil ik meteen proberen! De app Wombo, beschikbaar op Android en iOS, is zo’n pareltje. Wij zochten uit waarom de app voor zoveel opschudding zorgt. Daarnaast kijken we naar de veiligheid van de app.
Af en toe komt er een geniale app voorbij waarvan je denkt: dit wil ik meteen proberen!
De app Wombo, beschikbaar op Android en iOS, is zo’n pareltje. Wij zochten uit waarom de app voor zoveel opschudding zorgt. Daarnaast kijken we naar de veiligheid van de app.
Een overzicht van dit blog:
Wombo is een app waarmee je foto’s van mensen verandert in grappige muziekvideo’s. De app gebruikt AI (kunstmatige intelligentie) om gezichten te laten bewegen. Wat een komisch effect geeft.
Ooit samen een liedje willen zingen met Koning Willem-Alexander? Jouw wens wordt vervuld! Gebruikers kunnen dankzij Wombo een selfie of foto van iemand anders omtoveren tot een filmpje. In die video zingen ze vrolijk mee met een liedje. Het is haast griezelig om te zien hoe levensecht het resultaat soms is. Aan wie ik een video liet zien waarin ik zelf playbackte, moest ik erbij zeggen dat het gemaakt is met alleen een foto van mij. Sommige mensen krijgen een angstig gevoel van de woorden deepfakes en kunstmatige intelligentie. Experts zien in de app juist een kans om bewustwording te verspreiden over AI en deep learning.
De app heeft weinig poespas. Je hoeft geen account aan te maken. Open de app en er wordt meteen gevraagd om een foto van jezelf te maken. Ook kan je een foto van je telefoon kiezen. Na het volgen van de instructies voor het maken van een foto, kies je het gewenste liedje. Elke liedje heeft een andere animatie. De app heeft wel flinke rekenkracht nodig om de video te maken. Tevreden met het resultaat? Dan sla je de video op. Of deel je de video op jouw favoriete social media.
Wat gebeurt er met de data en je foto’s? Je herinnert misschien het Face App-verhaal nog wel: De populariteit van die app nam toe; mensen installeerden massaal de app op hun telefoon. En niemand vroeg zich af hoe verstandig het eigenlijk is om een selfie naar een Russische app te uploaden. Berichten gingen rond dat je je “gezicht verkocht” aan het Russische bedrijf. Ook zou de app gegevens van de gebruikers verzamelen. En hoe zit het met Wombo? Krijgen de Russen jouw gezicht en data in handen? Of zijn het dit keer de Chinezen?
Wombo is een app uit Canada. In verschillende interviews met de baas van Wombo wordt meteen het privacygevoelige aspect benoemd. CEO Ben-Zion Benkhin benadrukt dat ze “privacy zeer serieus nemen” en dat “alle data verwijderd wordt en ze niets delen of sturen naar anderen.” De vergelijking met Deepfakes gaat op het internet rond. Daarom hebben de makers ervoor gekozen de beelden en gezichten niet te realistisch te maken. Zo lijkt het wel realistisch, maar zie je toch vrij snel dat het niet echt is.
Wat komen we nog meer tegen over de verwerking van gegevens? We hebben de privacyvoorwaarden uitgepluisd.
De app is standaard gratis, dus kom je advertenties tegen. Kies je voor de premium versie, dan krijg je sneller je video’s te zien, geen advertenties en vind je een supportteam.
Het is makkelijk om video’s de delen op verschillende platformen. Niet alle platformen zijn echter geschikt om op te delen. De kans bestaat op cyberpesten.
De gratis versie van de app bevat advertenties. Welke advertenties er allemaal op het scherm verschijnen, weet je nooit en dat is dan ook niet altijd wenselijk.
Een in-app aankoop betekent dat je een aankoop kan doen nadat je de app gratis gedownload hebt. De gratis versie van de app is soms irritant en je kind kan met twee klikken een aankoop doen voor een abonnement. Wombo app bevat ook in-app aankopen.
De app verzamelt gegevens van je. Hoewel niet de superpersoonlijke variant, toch moet je een keuze maken of je dat wil.
Bronnen: