
Wat is Signal?
Wat is Signal precies? Signal is een gratis communicatie-app, die je...
Altijd al een praatje willen maken met een fictief personage uit je favoriete boek? Wil je een assistent voor je werk, of gewoon eens voor de lol chatten met een zelfverzonnen karakter? Met Character.AI maak je zelf een personage met wie je kunt chatten. Ook kun je chatten met personages van andere gebruikers.
Veel ouders branden hun vingers er liever niet aan, maar kinderen en tieners maken graag gebruik van deze app om met hun favoriete personages te chatten. Wat maakt het platform interessant? En wat is de app nou precies
Character.AI is een app waarmee gebruikers characters -personages- genereren, om er vervolgens mee te chatten en praten. Het heeft dus veel weg van een chatbot, aangedreven door ai om te kunnen praten of chatten met wie de gebruiker wenst. Je kunt kiezen voor een persoonlijke assistent, maar je kunt ook filosoferen met de ai-versie van Socrates. Met de app kan je ook zelf een ai chat personage verzinnen. Die geef je allemaal persoonlijke eigenschappen, om er een echte persoonlijkheid van te maken.
Je maakt een account aan op character.ai. Na inloggen, word je direct in het diepe gegooid. Je ziet allemaal personages die je kan aanklikken en waarmee je direct kan chatten. Als je zelf een idee hebt voor een personage, dan voeg je die zelf toe. Kies dan voor Aanmaken Personage, vul een Groet in en geef een gedetailleerde beschrijving. Anderen mogen met jouw personage een chat starten, maar alleen als jij daarvoor toestemming geeft. Ook krijg je de optie om een stem te uploaden. Daarmee kan ai een volledige stem maken, van slechts 15 seconden aan opname. En dat werkt verrassend goed! Al is het wel gek om een kwartier lang met een character te praten die jouw stemgeluid heeft.
Het succes van Character.AI zit hem in een paar dingen die veel kinderen en tieners aanspreken:
Kent het gebruik van Character.AI naast de leuke kanten ook risico’s? Je kan als ouders best bezorgd zijn of de app wel veilig is voor je kind. Misschien heb je onlangs het nieuwsartikel gelezen over een 14-jarige tiener die zelfmoord heeft gepleegd. Die had een intieme relatie met een fictief persoon uit een boek (via Character.ai gemaakt), en had gesproken over de wens om een einde aan zijn leven te maken. Volgens de moeder van de tiener is het platform te verslavend, en heeft de chatbot niet ingegrepen nadat de tiener de doodwens uitte.
Na meerdere incidenten is er door de makers van Character.AI een aanpassing gedaan. Er is voor minderjarigen een aangepaste versie, die inhoud strenger filtert en wél verwijst naar professionele hulp.
Ook hebben veel bezorgde ouders zorgen over het verslavende aspect van de ai app, waardoor de mentale gezondheid van hun kind achteruitgaat. De personages zijn vaak gebaseerd op historische of populaire figuren. Gebruikers raken met deze personages bevriend en vinden emotionele steun bij hen. Dit werkt erg verslavend, vinden sommige ouders.
Nog een zorg van opvoeders is dat er personages gemaakt en gevonden zijn die gebaseerd zijn op seksuele fantasieën. Iets waar je als ouder op wilt letten. Hoewel de app filters heeft ingebouwd om deze personages te voorkomen, bestaan er toch manieren om de app voor de gek te houden.
Probeer oprechte interesse te tonen in de personages waarmee je kind praat. Stel niet-oordelende vragen zoals: met welke personages praat je? Waar heb je het dan over? Waarom is hij/zij zo leuk?
Maak afspraken over hoe lang je kind op de app mag zitten. Je kunt hier applimieten voor instellen met de app Qustodio. Bespreek wat jij geschikte momenten vindt om te chatten, en wanneer het beter is om chatvrije moment te maken.
Voor minderjarigen is er een speciale modus. Controleer of die aanstaat, zodat je kind geen toegang heeft tot bepaalde content.
AI is vriendelijk en lijkt je kind goed te begrijpen, maar het is geen echt persoon. Mensen in het echte leven reageren dus ook niet zoals je personage in de Character.AI app. Vertel je kind dat relaties in het echte leven heel anders, en onvervangbaar zijn. Bij zorgen of verdriet is het belangrijk om te praten met een écht mens.
Geef een reactie