Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Een gokje wagen

#Online risico's

Geplaatst op 28 april 2022

Een gokje wagen, daar is toch niks mis mee? Waarom doet iedereen dan zo moeilijk over gokken? Ja, dat gokje is inderdaad het punt niet. Maar er zitten wel wat lastige kanten aan de zaak.

Gokken is leuk

In de eerste plaats gaat het vaak om geld of iets wat je graag wilt hebben, of om het winnen. Dat ene gokje kost weinig en kan veel opleveren. Dat alleen is al een stimulans. Dan zijn er ook nog loterijen die zich presenteren als een goed doel. Doe mee, je doet iets goeds voor anderen en kan er ook nog een heel leuke prijs mee winnen. Op de kermis kan je bijvoorbeeld ook voor wat geld proberen een knuffelbeest te pakken met een grijper. Ook dat is een soort van een gokje voor relatief weinig geld en daar speelt er een stukje behendigheid in mee.

Zal ik?

Ja, dat zijn allemaal leuke dingen. Die vaak ook een goed gevoel geven. En de laatste tijd mag je ook in de sportwereld gokken. Voorspel de uitslag van een wedstrijd en je wint. De overheid vindt het goed dat er nu meer reclame wordt gemaakt. Je ziet het nu dus veel langs de weg. En iedere keer denk je, zal ik het doen…?

Gokken verslavend

Is het ook allemaal zo leuk? Oh, heeft Jan weer wat? Nee ik wil alleen uitleggen wat er nog meer aan de hand is. Zodat niet het hele leven voor jou een gok wordt ;-).
Het eerste is dat het stiekem toch meer kost dan je wilt. Je haalt een keer 100 euro uit een gokkast en iedereen denkt: dat wil ik ook. Hij stopte er 5 euro in en krijgt dit eruit. Nou nee, je hebt er voor die 100 euro misschien al wel 600 euro in gestopt. Er wordt dus erg veel geld verdiend met gokken - maar niet door jou. De eigenaar van het spel en de overheid via de belastingen, die halen er winst uit. Doordat je met een kleine inzet al iets terug kan krijgen, gaat bij jou al snel je emotie boven je verstand. Je stopt er meer in dan je wilt en verslaving ligt op de loer. Je sust je geweten en blijft al snel maar doorgaan, want het geeft zo’n goed gevoel. En als je het knuffelbeest niet kan pakken, probeer je het nog een keer en nog een keer.

Gokken in de sport

De belangen zijn groot. En het gevolg is vaak dat er andere dingen misgaan. Bij sport kan je tegenwoordig op de Engelse wijze op van alles gokken. Wedkantoren keren uit op basis van de kans dat jij het goed geraden hebt. Niet alleen wie welke wedstrijd wint, maar bijvoorbeeld ook in welke speelminuut een doelpunt valt. Of wie er buiten spel komt. Daardoor kunnen spelers en deelnemers omgekocht worden om iets te doen. Die wedkantoren letten daar scherp op, maar matchfixing komt echt wel voor.

Online gokken

Dat een loterij niet echt een goed doel is, snapt ook de belastingdienst. Giften die een inleg zijn voor een loterij, zijn dus ook niet aftrekbaar in je aangifte. Naast reclames die jou verleiden tot het meedoen, is de drempel om mee te doen aan online gokken, ook lager. Je hoeft niet meer ergens heen, maar je kunt op internet op zoveel plaatsen een gokje wagen, dat de kans om mee te doen geen gok meer is. De politiek wil het daarom wat afremmen. Men ziet wel dat er ook negatieve kanten aan zitten.

Een gokje wagen is prima, maar…

Je raakt al snel niet alleen je geld kwijt, maar ook je eerlijkheid als je vals probeert te spelen. Hebzucht krijgt een plaats in je leven en je raakt goede vrienden kwijt - en krijgt er minder leuke voor terug. Daar wil je toch niet komen? Dus een gokje is prima, maar verspeel je levensgeluk niet!

Gokken en Kliksafe

Bij Kliksafe doen we ons best om jou te beschermen. Een van onze hulpmiddelen daarvoor is ons webfilter. Dat kun je zelf instellen zoals jij het wilt. Gokken zit nu nog in ons basisfilter, maar binnenkort kan je kiezen of je dat open wilt hebben. Vanwege de risico’s denken wij dat het verstandig is om voorzichtig te zijn met gokken. 

Hulp?

Het kan zijn dat je problemen hebt met gokken en je geld. We zijn allemaal mensen en snappen dat je soms wat hulp kunt gebruiken. Heb je hulp nodig? Praat er met iemand over die je vertrouwen kan. Je mag er zelfs met ons over bellen, maar misschien beter om dat te doen met:

https://dehoop.org/
https://www.loketkansspel.nl
https://www.terwille.nl/

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: