Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Een landelijk TikTok-verbod: wel of niet?

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 6 juli 2023

TikTok is al tijden een grote hype. Maar veel mensen zijn bezorgd en willen een (landelijk) verbod op de verslavende social media app. Waarom is dat zo? Hoe zat het ook alweer met TikTok? In deze blog lees je waarom zoveel mensen een verbod willen.

Waarom willen ze een TikTok verbod?

TikTok is een social media app waarop je allerlei video’s te zien krijgt die op jouw persoonlijke voorkeuren zijn aangepast. Heb je een leuk kattenfilmpje bekeken? Dan krijg je zulke video’s in je persoonlijke overzicht ongetwijfeld terug. Dat lijkt heel leuk, maar het is ook enorm verslavend. Kinderen kunnen uren aan TikTok spenderen, maar zo goed zijn al die uren scrollen helemaal niet voor je. Daarnaast twijfelen experts of TikTok niet regelrecht al jouw persoonlijke gegevens naar de Chinese overheid stuurt, omdat het bedrijf zelf ook Chinees is. TikTok beweert dat het niet zo is, maar er blijven twijfels. TikTok kan namelijk zien wat jij doet in de app (ook buiten de app om), ziet wat je locatie is en luistert soms zelfs mee.

Met andere woorden: spionage dus. Ook kan TikTok makkelijk worden gebruikt voor beïnvloeding rondom verkiezingen. En daar maakt onze Nederlandse politiek zich zorgen over.

Waarom verbieden steeds meer landen TikTok voor ambtenaren?

Niet alleen in Nederland zijn er grote zorgen. Onze buren België en Engeland hebben al sinds maart 2023 een verbod op TikTok voor ambtenaren en per 1 januari 2024 is het in de Amerikaanse staat Montana verboden om TikTok op je telefoon te hebben als burger. Sinds kort hebben wij in Nederland ook een verbod voor ‘spionagegevoelige’ apps op de werktelefoons van ambtenaren, waaronder dus TikTok. Dit gebeurde na een advies van de AIVD. De reden voor het verbod is dat de overheid niet wil dat gevoelige informatie over Nederland in China terecht komt. Dit ligt politiek erg gevoelig. Maar niet alleen ambtenaren mogen de app niet meer op hun telefoons, ook ministers en premiers moeten zich aan het verbod houden. Daarom stopte de VVD als een van de eerste partijen met de app en riep gelijk op tot een landelijk verbod.

Komt er een landelijk verbod op TikTok in Nederland?

Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt er zo snel mogelijk een landelijk verbod voor TikTok. Dit zou betekenen dat jij als burger geen TikTok meer op je telefoon kan/mag installeren. Het is nog niet duidelijk of er dan een boete tegenover staat. In Montana krijg je er wel een fikse boete voor.

Bij Nederlandse bedrijven zijn er nog nauwelijks restricties op het gebied van TikTok en andere spionagegevoelige apps. De NOS vroeg aan meer dan dertig werkgevers of zij een verbod hanteren. Ruim tweederde gaf aan dat zij geen restrictie hebben op TikTok. Het eventueel landelijk verbieden van TikTok zal ongetwijfeld ook voor de bedrijven in Nederland gaan gelden.

Kliksafe en TikTok

Met ons filter is het heel makkelijk om TikTok in- of uit te schakelen voor jou en je gezin. Hebben jouw kinderen de TikTok-app? Praat er eens over met ze, en beslis gezamenlijk wat jullie willen. Helemaal dicht zetten? Of een vast tijdblok zodat de kinderen toch nog een beetje de laatste trends meekrijgen? Het is allemaal mogelijk.

Kliksafe heeft als bedrijf geen TikTok. Onze slogan luidt: iedereen veilig online en daar horen wijzelf ook bij. Wel hebben wij Instagram, Facebook en Twitter.

Over de auteur:

Tamara is medewerker marketing & communicatie. Ze is altijd op de hoogte van het laatste nieuws, speelt in haar vrije tijd volleybal en doet aan fitness. Je maakt haar wakker voor sushi en pasta (als je haar wakker krijgt :-)). Verder studeert ze Communicatie en heeft ze de droom om ooit een boek te schrijven.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: