Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Google weet alles… van jou

#Online risico's

Geplaatst op 28 juni 2017

De mens is een (onder)zoekend wezen. Dat begint al heel vroeg, zodra we kunnen kruipen. Wanneer we eenmaal een beetje kunnen lezen en typen, gaat de zoektocht verder op internet.
In de begintijd van internet was dat nog niet zo simpel. Je moest het adres van een website weten, of gebruik maken van een verzameling met links, een startpagina, om van daaruit je zoektocht te starten.
Bedrijven als Google hebben dit nieuwe gat in de markt adequaat opgevuld. Tegenwoordig kunnen we haast niet meer zonder deze “zoekmachines”.

De rekening

Google en aanverwanten verzetten enorm veel werk. En maken daarbij ook enorm veel kosten. Zo moet Google, om het maar bij de marktleider te houden, naar schatting meer dan 450.000 servers in de lucht houden om je te voorzien van goede antwoorden op jouw vragen. Dat moet dus allemaal betaald worden. En daar heeft Google ook een oplossing voor gevonden, want die rekening: die betaal jij zelf.
Nee, je krijgt geen maandelijkse factuur, je betaalt met je persoonlijke gegevens: Google weet wie je bent, waar je woont, waar je werkt, of je getrouwd bent of niet, of je een auto hebt. Er zijn gevallen bekend waar Google wist dat iemand zwanger was voordat de dame in kwestie het tegen haar eigen ouders had verteld…!

Jouw gegevens zijn goud waard

En al die gegevens zijn goud waard. Want bedrijven kunnen handig inspelen op jouw door Google in kaart gebrachte behoeften en hun producten heel gericht tonen via de websites die je (dagen of zelfs weken) na de zoekopdracht bezoekt. Zo weten de bedrijven je dus via Google weer te vinden…
Is dit erg? Daarover verschillen de meningen. Aan de ene kant is het handig dat er zo in je behoeften wordt voorzien. Aan de andere kant is het toch geen prettig idee dat bedrijven kennelijk jouw persoonlijke voorkeuren kennen en erin handelen. En zolang je in een vrij land woont lijkt er weinig aan de hand – maar als dat niet (meer) zo is, hoe zorg je dan dat al die gegevens uit handen blijven van kwaadwillenden?
Misschien is voorkomen dan toch maar beter dan genezen. Er zijn gelukkig een aantal hulpmiddelen  waarmee je het voor Google en aanverwante bedrijven een stuk moeilijker kunt maken om jou in kaart te brengen.

Lees hier  tips over privacy op het internet hoe je kan voorkomen en/of genezen.

 

 

Over de auteur:

Herman verdiepte zich (voordat hij in 1995 het internet ontdekte) in geologie, theologie en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Door zijn brede belangstelling kan hij ingewikkelde dingen soms verrassend eenvoudig uitleggen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.