De mens is een (onder)zoekend wezen. Dat begint al heel vroeg, zodra we kunnen kruipen. Wanneer we eenmaal een beetje kunnen lezen en typen, gaat de zoektocht verder op internet.
In de begintijd van internet was dat nog niet zo simpel. Je moest het adres van een website weten, of gebruik maken van een verzameling met links, een startpagina, om van daaruit je zoektocht te starten.
Bedrijven als Google hebben dit nieuwe gat in de markt adequaat opgevuld. Tegenwoordig kunnen we haast niet meer zonder deze “zoekmachines”.
De rekening
Google en aanverwanten verzetten enorm veel werk. En maken daarbij ook enorm veel kosten. Zo moet Google, om het maar bij de marktleider te houden, naar schatting meer dan 450.000 servers in de lucht houden om je te voorzien van goede antwoorden op jouw vragen. Dat moet dus allemaal betaald worden. En daar heeft Google ook een oplossing voor gevonden, want die rekening: die betaal jij zelf.
Nee, je krijgt geen maandelijkse factuur, je betaalt met je persoonlijke gegevens: Google weet wie je bent, waar je woont, waar je werkt, of je getrouwd bent of niet, of je een auto hebt. Er zijn gevallen bekend waar Google wist dat iemand zwanger was voordat de dame in kwestie het tegen haar eigen ouders had verteld…!
Jouw gegevens zijn goud waard
En al die gegevens zijn goud waard. Want bedrijven kunnen handig inspelen op jouw door Google in kaart gebrachte behoeften en hun producten heel gericht tonen via de websites die je (dagen of zelfs weken) na de zoekopdracht bezoekt. Zo weten de bedrijven je dus via Google weer te vinden…
Is dit erg? Daarover verschillen de meningen. Aan de ene kant is het handig dat er zo in je behoeften wordt voorzien. Aan de andere kant is het toch geen prettig idee dat bedrijven kennelijk jouw persoonlijke voorkeuren kennen en erin handelen. En zolang je in een vrij land woont lijkt er weinig aan de hand – maar als dat niet (meer) zo is, hoe zorg je dan dat al die gegevens uit handen blijven van kwaadwillenden?
Misschien is voorkomen dan toch maar beter dan genezen. Er zijn gelukkig een aantal hulpmiddelen waarmee je het voor Google en aanverwante bedrijven een stuk moeilijker kunt maken om jou in kaart te brengen.
Lees hier tips over privacy op het internet hoe je kan voorkomen en/of genezen.
Reageren?