Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Shop till you drop

#Online risico's

Geplaatst op 5 september 2017

... maar wel veilig!

Wie doet het niet? Online shoppen. Vanuit je luie stoel met je laptop van alles kopen, zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Speelgoed, schoenen, tuinkussens, maar vooral kleren. Geen rondjes rijden voor een parkeerplek en geen parkeerkaartje! Je kan zelf je tijdstip voor het shoppen kiezen en je kunt shoppen wanneer en waar je maar wilt. Ideaal toch? Jammer genoeg is het niet alleen maar leuk, maar zitten er ook wat haken en ogen aan. 
In deze blog een aantal tips om het online shoppen leuk én veilig te houden. Ik richt me op het kopen van kleding, omdat dit toch wel heel vaak online gekocht wordt. 

Het webadres 

Hoe kan je nu de goede websites onderscheiden van de minder betrouwbare sites? Kliksafe helpt je een handje door onveilige sites in de categorie ‘Phishing en oplichting’ van het filter te verzamelen. Ook de politie is hier druk mee. Op www.politie.nl is een lijst aangemaakt met websites waarvan zeker is dat je er niet veilig shopt. Het is slim om die site te raadplegen als je twijfels hebt bij een website. En zoals bij veel dingen, geldt ook bij online shoppen: bij twijfel niet doen. Wanneer een webshop wel veilig is, heeft deze vaak het webshop keurmerk. Aangesloten websites zijn op www.keurmerk.info via de zoekfunctie te vinden.

Let op bij betalen

Meestal kun je bij een website op verschillende manieren betalen. Kom je ergens waar maar één betaalmanier mogelijk is, dan zou er een belletje bij je moeten gaan rinkelen… De kans is dan een stuk groter dat je wel betaalt, maar nooit je bestelde producten ontvangt. De veiligste betaalwijze is betalen met je creditcard, omdat je in dat geval verzekerd bent – mocht je slachtoffer worden van fraude.

Fraude: wat nu?

Wat moet je eigenlijk doen als je slachtoffer van fraude bent geworden?

  • Neem eerst contact op met de leverancier en probeer tot een oplossing te komen.
  • Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je bank. Als deze een aflevergarantie of geld-terug-service hanteert, kun je het bedrag teruggestort krijgen.Je krijgt dan een schadeformulier, dat je moet invullen. Stuur het ingevulde formulier met benodigde bijlagen (aangegeven op het formulier, bijvoorbeeld bon, correspondentie etc.) naar het genoemde adres of vul het formulier online in. 
  • Op www.fraudehelpdesk.nl kan je een fraude melden en IBAN nummers checken.

 

Beveiligde verbinding

Op het moment dat je je bestelling gaat afrekenen, moet er onderaan het scherm een ’slotje’ (Internet Explorer) of een ’sleuteltje’ verschijnen, dan weet je zeker dat je betaalt via een elektronisch beveiligde verbinding, en kun je veilig je betaalgegevens doorgeven. Let hierop als je een betaling doet. 

Bestelling bevestigen

Oké, je hebt je bestelling klaar. Je ziet jezelf al lopen in dat bloemenjurkje of met die nieuwe schoenen... Nu de bestelling nog afronden. Controleer alles nog een keer. Klopt het? Zijn de verzend- of misschien verpakkingskosten ook meegerekend? Dan kun je de bestelling bevestigen. Bewaar de bestelbon (dit mag ook gerust digitaal, in een mapje op je bureaublad of in je e-mailprogramma bijvoorbeeld). Als er dan toch nog iets mis zou gaan, heb je altijd het bewijs dat je wel betaald hebt. 

Nadelen; klopt de productinfo altijd? 

Nu nog even wat over de nadelen. Want die zijn er helaas ook. Het is mij weleens overkomen dat ik online een shirtje gezien had die me leuk leek. En niet duur, dus gelijk besteld. Ik helemaal blij met mijn aankoop! Totdat ik hem thuisgestuurd kreeg... De kleur was niet goed. Tenminste, op de afbeelding in de webshop was het echt heel anders. Daarbij vond ik de stof te synthetisch en dat was niet vermeld op de site. Toen ik contact opnam met de webshop, bleek het helemaal niet makkelijk te zijn om het shirtje terug te sturen. Een hoop gedoe dus. Het plezier dat ik aan het online shoppen had gehad, was toen wel een beetje over. Als ik in een winkel was geweest, had ik dat gelijk gezien…

Online shoppen, leuk en makkelijk. Maar doe het veilig. En nu: pak je laptop, tablet of telefoon en shop till you drop!

Bronvermelding: http://www.computeridee.nl/nieuws/consument-onderschat-gevaren-van-e-shoppen

 

Over de auteur:

Het schrijven zit Henrike in haar bloed. In haar vrije tijd schrijft ze o.a. voor haar eigen blog. Ze werkt op het klantcontactcentrum en is daar technisch helpdeskmedewerker.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.