Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Tips om hacken tegen te gaan, deel 1: de computer

#Online risico's

Geplaatst op 1 mei 2018

In deze blog wil ik jullie vertellen hoe je jezelf en je digitale apparatuur zo goed mogelijk kan beveiligen tegen hackers. Collega Jelte stuurde mij een website door met handige tips. Alleen deze website heeft ontzettend veel tips en het is dus een lang verhaal om in een keer te lezen. Daarom heb ik, met toestemming van de maker van de website (Daniël Verlaan), besloten om de website op te delen in een blogserie. Vandaag het eerste deel, over de computer.

Update je apparaten

Je bent niet de enige die het vervelend vind om een melding te zien verschijnen op je computer dat er weer een update klaar staat en dat je deze moet uitvoeren. Ik betrap me er zelf op dat ook ik deze melding weleens negeer omdat ik denk dat het veel tijd kost. Maar toch is verouderde software een belangrijke reden waarom een computer gehackt kan worden. Daarin zitten kwetsbaarheden die met een update, die vaak ook een beveiligingsupdate bevat, opgelost kunnen worden. Het advies is om deze updates zo snel mogelijk te installeren. Let op: niet alle updates worden altijd automatisch gedaan. Gelukkig is dit wel in te stellen op je apparaat.
Bij een Android apparaat werkt het als volgt:

  • Open de Google Play Store-app
  • Tik op menu, instellingen
  • Tik op apps automatisch updaten
  • Selecteer een optie: apps op elk moment automatisch updaten: hiermee worden apps geüpdatet via wifi of mobiele gegevens

Bij een Apple apparaat werkt het net iets anders namelijk op deze manier:

  • Open de instellingen-app op je iPhone of iPad
  • Ga naar iTunes en App Store
  • Zet de schakelaar bij updates aan. Hiermee geef je aan dat je automatisch updates van apps wilt installeren


Een back-up maken

Een ander belangrijk punt is het maken van back-ups. Oftewel een kopie maken van je gegevens. Een back-up zorgt ervoor dat je nog steeds bij je bestanden kan als er iets fout of kapot gaat. Verder zorgt een back-up ervoor dat je in ieder geval nog toegang hebt tot bestanden wanneer je computer gestolen wordt.

Bestanden en bijlagen

Ook bestanden en bijlagen kunnen gebruikt worden door een hacker om in te breken in je computer. Dit doen ze door een virus in een bijlage of bestand te stoppen. Wanneer je een bijlage niet vertrouwt kan je hem beter niet openen op je computer maar bijvoorbeeld in een website zoals Google docs. Deze website opent bestanden online zodat het virus niet op de computer kan komen. Wanneer je een bestand niet vertrouwd kan je kiezen voor de optie alleen downloaden zonder te openen. Je kan daarna het bestand wat je niet vertrouwd opeen met VirusTotal, een website die je vertelt of er in het bestand een virus zit of niet.

Webcam

Hackers zijn soms zo slim dat ze kunnen meekijken via de webcam die geïnstalleerd is op jouw computer. Om dit te voorkomen kan je je webcam op je computer afplakken. Dit kan heel simpel door er een stukje tape over heen te plakken, maar er zijn ook webcamcovers te koop die je op je computer kan aanbrengen.

Herinstallatie van je systeem

Een herinstallatie van je computer kan ook helpen. Dit houdt in dat je een back-up maakt van al je belangrijke bestanden, je harde schijf wist en ook het besturingssysteem van de computer haalt. Daarna kan je alles opnieuw installeren. Hiermee zorg je dat alle overbodige en schadelijke bestanden van je computer verdwijnen. Ik kan me voorstellen dat misschien sommige mensen het niet zien zitten om dit zelf te doen. Dan is het mogelijk om de computer bij een computerzaak te brengen. De medewerkers van het bedrijf kunnen je hierbij helpen.

Let goed op je spullen

De laatste tip lijkt heel voor de hand liggend maar het gebeurt best nog weleens dat er mensen hun laptop onbeheerd achterlaten bijvoorbeeld omdat ze koffie willen halen. Naast het risico dat je spullen gestolen kunnen worden kan ook je laptop gebruikt worden voor kwade bedoelingen als jij niet in de buurt bent. Stel daarom altijd een korte tijd in voor je apparaat dat het zich automatisch vergrendelt. Als je dan toch dringend van je plek moet en je vergeet je apparaat, hebben kwaad willende personen in ieder geval geen toegang meer.

Helaas bestaat er geen garantie voor honderd procent veiligheid, maar ik hoop dat ik je door deze tips te geven nieuwe kennis heb kunnen bijbrengen om het hackers toch zo lastig mogelijk te maken.

Bron: https://laatjeniethackmaken.nl

Lees verder met deel 2

Over de auteur:

Het schrijven zit Henrike in haar bloed. In haar vrije tijd schrijft ze o.a. voor haar eigen blog. Ze werkt op het klantcontactcentrum en is daar technisch helpdeskmedewerker.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (1)

Erik Anemaet
20 augustus 2020 12:30

Goed dat je de nadruk legt op de veiligheid van de computer. De installatie van beveiligingssoftware scheelt je een hoop zorgen. Die wordt namelijk ook automatisch geüpdatet. Heel opmerkelijk was de mail die ik ontving met een eis tot de betaling van een hoog bedrag in bitcoins. Ze zouden compromitterende beelden via de webcam hebben gemaakt van mij. Opmerkelijk, omdat ik de webcam standaard afgeplakt heb. Niet intrappen, dus.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.