Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een QR code (en waarom kunnen ze gevaarlijk zijn)

#Online risico's #Techniek

Geplaatst op 5 september 2019

Wat is een QR code (en waarom kunnen ze gevaarlijk zijn)

Ongetwijfeld heb je weleens een QR code gezien – misschien zonder te weten dat het zo heette. Dit is er eentje:

qr code blog

De afkorting QR betekent Quick Response – oftewel “snelle response”. Een QR code is bedoeld om heel snel en gemakkelijk informatie over te brengen, bijvoorbeeld een verwijzing naar iets op internet. Ze zijn niet echt nieuw, maar bestaan al sinds 1994. In de QR-code hiernaast zit een verwijzing naar de URL (locatie) van de blogs op de website van Kliksafe.
Als je met een smartphone de camera op de QR code richt, zal de telefoon voorstellen de URL te openen (op oudere telefoons moet je daarvoor eerst een hulpprogramma installeren).

In feite is een QR code niet veel anders dan de bekende streepjescode: ook daarin zit informatie verborgen, bijvoorbeeld over het product waarop de code staat. Alleen kan je in een QR code veel meer informatie kwijt. En die informatie hoeft niet beperkt te zijn tot een URL (hoewel je die wel het meeste ziet): je kunt er ook een telefoonnummer in stoppen, of een hele tekst (tot wel ruim 7000 tekens!). Je kunt er ook een Google Maps locatie in stoppen, of je visitekaartje.

Een QR code ziet er altijd ongeveer hetzelfde uit: op 3 hoeken zie je een markeringspunt. Daarmee herkent jouw telefoon dat het om een QR code gaat. De feitelijke informatie zit in de blokjes in het vierkant. Hoe meer informatie erin zit, hoe “priegeliger” de code wordt: onder aan dit blog zie je een QR code waar dit hele artikel in zit…

Hoe kun je een QR code scannen?

Een qr code scan je vrij eenvoudig met je mobiel. Voor sommige (oudere) toestellen heb je een aparte app nodig. In de moderne smartphones zit de functie vaak ingebakken in het toestel. Het is dan alleen even zoeken waar het staat. Daarbij helpen we je graag een handje. Hieronder volgt een uitleg voor het scannen van een QR code met een iPhone en Android toestel.

Iphone

Heb je de laatste updates geïnstalleerd? Dan hoef je alleen maar de camera app te openen, en je toestel te richten op de qr code, zodat deze in beeld komt. Na 2 seconden herkent je telefoon de qr code. Klik vervolgens op de melding om de actie uit te voeren.

Android

Voor Android heb je in de meeste gevallen een app nodig die je moet downloaden, genaamd Google Lens. Zoek on de Play Store app naar Google Lens en download deze. De app is van Google en is dus gratis. Na het installeren van de app open je deze. Richt de camera op de qr code om de melding te laten tonen.

Is een QR code gevaarlijk?

Zoals met zoveel dingen is een QR code op zichzelf niet gevaarlijk, het gaat om de manier waarop het wordt gebruikt. Het risico zit hem eigenlijk in het “Quick”…  Even snel en gemakkelijk een QR-code scannen zonder goed op te letten, kan wel degelijk gevaarlijk zijn. Veiligheid en gemak gaan bepaald niet hand in hand – zeker niet op internet:
De politie meldde onlangs dat ze een toename zien van het aantal mensen dat door middel van een QR code werd opgelicht. Hoe ging dat in zijn werk:
De oplichters vroegen bij een parkeerautomaat waar je alleen met PIN kunt betalen aan andere parkeerders om hulp: ze hadden zogenaamd alleen contant geld bij zich en konden de automaat niet betalen omdat ze rood stonden. Vervolgens vroegen ze of je tegen contante betaling 10 euro aan hen wilde overmaken, zodat ze het parkeergeld konden betalen. Met behulp van een QR-code maakten ze een betaalverzoek naar hun rekening.
Althans – dat dachten de argeloze slachtoffers. In werkelijkheid was de QR code een verzoek om de andere telefoon aan jouw bankrekening te koppelen! De oplichters zorgden voor afleiding zodat het slachtoffer de informatie op het scherm niet goed las en op akkoord drukte. Vanaf dat moment konden de oplichters de bankrekening van het slachtoffer beheren!

Het principe zal duidelijk zijn: laat je in dit soort situaties niet verleiden om snel even te klikken – maar lees altijd goed wat er op het scherm staat. Hou de telefoon zelf vast en geef hem niet uit handen (je geeft toch ook niet je portemonnee uit handen?).

Het gevaar zit hem niet in de QR code, maar in de manier waarop hij wordt gebruikt – en in de mogelijkheid die de bank in kwestie biedt om “snel en gemakkelijk, binnen een minuut, een tweede telefoon aan je bankrekening te koppelen”. Hier geldt dus weer: gemak en veiligheid zijn tegenstrijdig aan elkaar…

Tenslotte

Hieronder nog de beloofde QR code met de tekst van dit artikel:

QR code tekst blog

 

 

Over de auteur:

Herman verdiepte zich (voordat hij in 1995 het internet ontdekte) in geologie, theologie en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Door zijn brede belangstelling kan hij ingewikkelde dingen soms verrassend eenvoudig uitleggen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Robert
15 oktober 2020 09:06

Reactie namens Herman, de auteur:

Antwoorden:

 • Een QR code kan je zelf maken met je mobiele telefoon. Er zijn handige websites voor met heel opties. Zoek even op "maak je eigen QR code"
 • ik ken geen veiligheidsembleem hiervoor. En het probleem met die emblemen is dat criminelen ze ook op hun site zetten: vrijwel niemand controleert of dat embleem terecht is ...


 • Herman

  Ronald
  15 oktober 2020 02:07

  Hoi Herman, bedankt voor je info omtrent QR code. Ik heb twee vragen: 1. Waar ik voor mijn bedrijf een QR kopen ? 2. Hoe kan ik klanten laten weten dat mijn QR veilig is (garantie veiligheid embleem)? Groet, Ronald

  Reageren?

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

  Ontvang gratis tips en blogs

  Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.